Skip to content


Hajléktalan koldusok

Szerző: Slanger - 2009.08.13. 08:00

Bookmark and Share

Lépten nyomon halljuk -illetve mondjuk mi magunk is-, hogy Magyarország milyen rendkívüli mértékben le van maradva, a nyugati országoktól. A lemaradás érzékelhető a gazdaságban, a politikában, vagy éppen az emberi mentalitásban. Ugyanakkor vannak dolgok, amelyekben már mi is felzárkóztunk a nyugathoz. Sajnos. Itt vannak például a hajléktalanok, koldusok, akikkel szinte bármikor össze lehet futni a magyar nagyvárosokban is.

Nézzük először a nyugatot. Egyre több a hajléktalan például New Yorkban. New York polgármestere, a gazdasági válság számlájára írja a nincstelenek egyre növekvő számát. A bedőlt hitelek hatására sokan veszítik el lakásukat, és válnak földönfutóvá, vagy koldussá. A város a hajléktalanok létszámát például ingyenes „oda útra” szóló repülőgépjegyek osztásával próbálja csökkenteni. 
 
De nem kell a tengerentúlra utazni ahhoz, hogy a nyugati világ koldusaival találkozzon az ember. Olaszországban is elég gyakori látvány az utcán kéregető ember, akárcsak Finnországban. Pedig az tudva levő, hogy a skandináv országokban rendkívül jó a szociális ellátás. Ennek ellenére, Évikatinak sikerült megörökítenie egy Helsinkiben kunyeráló koldust.
 
 
De nálunk sem jobb a helyzet, sőt. Magyarországon átlagosan 25-30 ezer ember él az utcákon. A szociális hálón (már ha nevezhetjük így) pedig szépen átpotyognak, hiszen néhány szociális munkáson kívül nem foglalkozik velük a kutya sem.
 
„Összeegyeztethetetlen az alapjogokkal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) elképzelése, hogy egy jogszabály módosításával megvonná a hajléktalanoktól az egészségügyi ellátás jogosultságát - közölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatala csütörtökön.”
 
Ha jól tudom, az élethez való jogot az alkotmány is biztosítja, vagyis ezeknek a sok esetben önhibájukon kívül, ilyen helyzetbe került embereknek is joguk lenne az élethez. Az ügy azonban mindenkinek büdös, főleg a politikának, és főleg választások előtt.
 
 

 


Címkék: amerika magyarország egészségügy szegénység

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr671301049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.08.13. 16:21:26

Lehet, hogy nem Helsikibe valósi őslakos volt az a koldus, lehet, hogy épp egy csak oda útra jeggyel rendelkező. Ez a jegyes dolog elég megszégyenítő :(

Itt a környékünkön egy bácsi szokott mászkálni, három éve ugyanabban a ruhában, szandálban, télen-nyáron, már tulajdonképpen együvé vált a bőrével a "ruházat". Egyszer barátnőm hozott egy rakat sütit és mondta, hogy ő most ad neki, de a bácsi a fejét rázta. Az egyik erkélyről leszólt egy pacák, hogy "Lányok, tegyétek a kukára, onnan elveszi!" és valóban. Borzalom. Szerintem némelyikük már annyira benne van valami sajátos világocskában, hogy a külső segítséget nem is fogadja el.

Budapesten leült mellém egy hapsi a buszon, hajléktalan volt, iszonyatosan büdös, ráadásul épp terhességem első szakaszában fogtam ki... A fiatalok ott röhögtek mint valami idióta társaság, hogy milyen szerencsétlen vagyok, hogy pont oda ült és, hogy mindenki elmenekült, meg miegyéb, tudjátok. Szégyelltem magam helyettük is, pedig tényleg kedvem lett volna felállni, annyira büdös volt szegény.

Kórházi gyakorlat, sürgősségi osztály. Behoztak egy elég idős bácsit, hogy elesett, a doki pedig közölte velem, hogy amíg nincs megfürdetve, ő nem nyúl hozzá. Na persze, ha életveszélyes lett volna a sérülése nem tudom, mit csinál. Ha szagoltatok, láttatok még rémeset...és a slag, amivel módunkban állt fürdetni abban a helyiségben, ahol a gyomormosást végzik, megalázó helyzetek tömkelege.

Szociális háló? Inkább mérgespókháló...

Ezt most jól ideírtam

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2009.08.13. 19:30:29

@Vorg a Halhatatlan Báró:
Nem hiszek az önhibán kívüliségben. Jóindulatú becslésem (/has) 10 %-ra teszi azok számát, akik nem tehetnek róla, hogy kikerültek az utcára.
A másik. Ne legyetek naivak, a látható hajléktalanság igen nagy százaléka a koldusmaffia része.
Borzalmasan utálom, hogy minden kereszteződésben van egy rohadék, aki egy óra kéregetéssel megkeresi az én egész napi béremet. Persze nyilván nem ő kapja, de ez a jelenség megszűnne, ha a sok "jólelkű" nem adna senkinek.
Hányszor volt, hogy kaját (jó minőségűt, vagy saját gyümölcsöt) ajánlottam; fintorgás, elutasítás.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.08.13. 20:37:38

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: Nálam is volt olyan, hogy pénzt kért, én meg adtam neki gyümölcslevet meg zsömlét, jó, hogy nem nyírt ki. Nyilván nem ok nélkül kerültek ki az utcára stb. Csak azt mondom, hogy nem kéne kiröhögni és megalázni őket akkor sem, ha gyakorlatilag többet keresnek mint én, vagy mások. Biztos én vagyok übertoleráns :D

Évikati 2009.08.14. 00:03:45

@Vorg a Halhatatlan Báró: "A pénznek nincs szaga, csak annak, akinek nincs."
Viccet félre: igazad van, Európa országaiban, a nagyvárosokban szinte minden koldus román, vagy albán. Sokat utazunk 25 év alatt bejártuk szinte egész Európát és sokszor jártunk a tengeren túl is. Évekkel ezelőtt is és most is hasonló a helyzet. Akkoriban "eldugták" őket a turisták elől sok helyen. Ma már szinte mindenhol ott vannak "egyenruhában" és felemás, kitaposott lábbeliben. A budapesti IKEA előtti felüljáró hídon láttam a minap egy ugyanolyan kéregetőt, mint két évvel ezelőtt Rómában, Münchenben és egy évvel ezelőtt Helsinkiben. Ballonkabát, fekete fejkendő az arcukba húzva, hogy a korát nehogy véletlenül megsaccold. Ezek az emberek sokan a maffiához tartoznak, vagy alkoholbetegek és ezért lettek hajléktalanok. Sajnos egyre többen vannak nálunk is:-(

süti beállítások módosítása