Skip to content


Autópálya

Szerző: Droli - 2009.08.14. 07:36

Bookmark and Share

Ha majd egyszer, unokáink visszanéznek erre a korra, kétségem sincs afelől, hogy szidni fognak bennünket; bizony, mi, az emberiség is elkúrtuk, csak kissé jobban, mint Ferenc. Mert mit hagyunk az utódokra? Szívhatatlan, szennyezett levegőt, ihatatlan, kemikáliával teli vizet, meg egy rakat betont. Igen, betont, mellyel befedjük a talajt, nehogy véletlenül sáros legyen a cipőnk, ha esik, s az autó is jobban tudjon haladni. Igen, az autópályákról, autóutakról beszélek.

Egyes helyeken már mindent lebetonoztunk. Nézzétek meg például Németország egyes vidékeit a Google Earth-ön! Autópálya keresztbe kasul, a természet számára fellebbezésnek helye nincs. De mi, magyarok is igyekezünk felzárkózni hozzájuk: építjük az autópályákat, mintha kötelező lenne! Tudjátok, mennyibe kerül egy km sztráda? Ja, jobb helyeken egy milliárd forint körül, nálunk viszont 2-3 milliárd a közbeszerzésnek és a versenyeztetésnek köszönhetően. Tehát egy 50 km-es szakasz, melyet az autós letud kb. harminc-negyven perc alatt, kb. 80-100 milliárd forintba fáj az államnak. Ez elképesztően nagy pénz, kb. mintha minden magyar állampolgár feladna csekken 10.000 Ft-ot. Ez a pénz kb. tizenötszöröse annak a pénznek, ami a magyar kormány krízisalapnak csúfolt házi pénztárában jelenleg van. Ebből a pénzből igen sok mindent rendbe lehetett volna hozni (például kórházak, iskolák felújítása, néhány stratégiai cég modernizálása, jó, persze, tudom, ellopnák az egészet).

De nem, mi autópályákat meg autóutakat építünk. A jóisten az égben már véresre csapkodta a térdét a röhögéstől: fogy az olaj (ez tény, legfeljebb azon lehet vitatkozni, túl vagyunk-e már az „olajcsúcson”), a benzin már középtávon sem lesz olcsóbb, csak drágább. Mi meg építjük az autópályákat. Alternatíva - valljuk be – nincs! Jó, most nem gyertek az akkumulátoros autókkal, melyet ha töltenek egy egész éjszaka (s lezabálja a villanyórát), akkor 50-es sebességgel akár100 km-t is meg lehet tenni! Persze, addigra majd lesz... érdekes, hogy eddig miért nincs... talán az olaj- és autóipari lobbi akadályozza meg? Hogy újabban már ilyen bioőrültségekkel próbálkoznak, csak nehogy bedőljön ez az igen jól jövedelmező iparág?

Igen, jól jövedelmezik. A német gazdaság jelentős részben épül az autógyártásra, vagy gondoljunk csak az arab országokra. Az USA sem azért küldött katonákat Irakba, mert Husszein akadályozta Uruk városának régészeti feltárását. Nem, drágáim, ez kőkeményen egy iparág miatt van, aminek köszönhetően te beteszed a segged az autóba, s elmész pár kilométerrel odébb. Leírom képletesen, miről szól ez a dolog: $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$.

Ez mind szép és jó dolog, csak kicsit sokba kerül. Cseppet sok erőforrást áldoz rá az emberiség; mikor utakat épít, olajat kitermel, finomít, s elad, mikor legyártja az autókat, s mindeközben persze ezerrel szennyezi és teszi tönkre a környezetet! Na meg a saját egészségét is. S az igazi tragédia az, hogy a mostani nagy gazdasági világválság közben rádöbbentünk, hogy kőkeményen függünk ezen nagy konszernektől, mert ha ezek tönkremennek, akkor annyi, de annyi ember kerül az utcára, hogy abba belerokkan a teljes gazdaság. Ezért a kormányok inkább dollár- és euromilliárdokat nyomtak bele a gépezetbe, hogy ismét olajozottan menjen a dolog (olajozottan – de jó ez a szó ide!). Olyan ez, mint a heroinfüggő ember helyzete – tudja, hogy le kellene szokni, különben tönkrevágja vele magát, de egyrészt ez nagyon fájdalmas lenne, másrészt meg most olyan jó. Így inkább várja az aranylövést.


 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr461307817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Évikati 2009.08.14. 09:26:03

Droli! Nagyon jól megfogalmaztad a problémát! Ezekkel a szörnyűségekkel kell szembenéznünk és szégyenkeznünk. Nem tudunk mit tenni, pedig van egy nagyon bölcs indián mondás: A Föld az unokáinké, akiktől kölcsönkaptuk. Lehet, hogy pontosan nem így hangzik, de a lényege ez. Vigyázni rá kötelességünk, ha tönkretesszük a mi felelősségünk.

süti beállítások módosítása