Skip to content


Hazajöttem 5. rész

Szerző: Droli - 2009.08.20. 15:12

Bookmark and Share

Csináljuk meg Magyarországot!

Ebben az országban óriási lehetőségek vannak. Itt van rögtön a turizmus. Leírom, hogyan kellene csinálni.

Adott Írország. Szép zöld, nagyon jókat lehet túrázni meg nézni az óceánt, jól be lehet rúgni a kocsmákban, és kb. ennyi. Az idő borzalmas, esik vagy esni fog, nyáron max. 20 fok, s ennyi.

Adott Magyarország. Sok-sok víz meg strand, szép hegyek, várromok, jól be lehet rúgni a borospincékben Gyönyörű idő, sok-sok napsütés, meleg (lehet strandolni), de ha esetleg hűvösebb is van, lehet menni túrázni. Eső ritkán van.

Ehhez képest kérdezz meg egy külföldit, hová menne szívesebben nyaralni. Segítségül még annyit elmondok, hogy úgy tájold be Magyarországot, hogy valahol Horvátország és Románia mellett van, így kb. el tudják helyezni.

Miért van ez, hogy ilyen adottságok mellett sírnak a vendéglátósok, hogy esik a forgalom? Elárulom: a MARKETING miatt. Egy nagy nulla a mi országmarketingünk meg országimázsunk. Pedig költünk rá ezerrel: I love Hungary meg I love Budapest, csak éppen a kutyát nem érdekli (persze a reklámkészítő ügynökségeken meg az egyéb tanácsadásokon keresztül remekül el lehet folyatni a közpénzt saját magánhasználatra).

Hogan csinálják az írek? Először is adnak egy csomó pénzt a fapadosoknak. A mi kisvárosunk kb. 1 millió eurót fizetett a Ryanairnek, csak hogy fenntartson bizonyos turistahozó járatokat. A Ryanair meg hozza az utasokat az egyeurós meg az akciós jeggyel. Hülye az önkormányzat? 1 millió euró az kb. 5 millió euró áfabevétele. Ha egy turista kb. 500 eurót költ (ennél jóbal többet fog amúgy), akkor 10000 turista már be is fizetti ezt a pénzt az államkasszába. Plusz élteti a szállodásokat, a vendéglátókat, a helyi kereskedőket, tehát munkahelyet generál - nem kell munkanélkülit fizetni. A Ryanairek meg cseppet több turistát hoznak, mint 10000.  Most mindezt vesd össze a sármelléki reptér szenvedésével, meg a visszafejlődő Ferihegyével is, miközben mellettünk a pozsonyi reptér dinamikusan fejlődik... ja, pénzbe kerül, de bőven visszahozza az árát.

A másik dolog: bevásárolják magukat az utazási katalógusokba! Minden városban komoly turistairoda foglalkozik azzal, hogy anyagot állítson össze, s küldjön az utazási irodák számára, akik így szerepeltetik a katalógusban Írország bizonyos helyeit. Fordított helyzetben, tudjátok hány utazási katalógusban láttam hazánkat? 0. A horvátok benne voltak, a románok is, mi meg kimaradtunk.

És akkor most tessék megnézni a turizmus idei mérlegét. Hogy ilyen adottságok mellett itt szenvedünk. Nemrég olvastam az ír helyi újságban, hogy azon gondolkodnak városunk vezetői, hogy tornatermeket építenek a turistáknak, hogy legyen mit csinálni, ha rossz az idő. Tornatermeket turistáknak! Agyam eldobom... mi meg itt szenvedünk turisták nélkül.

Remélem, jövőre az új kormány jobb országimázst fog csinálni, hatékonyabb marketinggel.


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr641325507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.08.20. 17:24:10

Sajnos teljesen igazad van. Bár azt egyszerűen nem tudom elhinni, hogy mi magyarok ennyire ostobák legyünk. Droli for president!

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.08.20. 19:43:38

Országimázs központ? Az valami pénzmosó? Kackac, húzzák le magukat a klotyón! Ők is...

Egyetértek, Droli for president!

anarcho78 2009.08.24. 13:27:24

pont egy ultrakonzervatív kormány építene országimázst? szerintem ők max. szögesdrótot akarnak építeni a határra a bevándorlás ellen, nem mást.

süti beállítások módosítása