Skip to content


Gyilkos mobilok

Szerző: Slanger - 2009.09.15. 11:20

Bookmark and Share

A posztnak tulajdonképpen azt a címet is adhattuk volna, hogy „Gyilkos DVD lejátszók”, vagy „Gyilkos számítógépek”. Mindegyik eszköz közös tulajdonsága, hogy a bennük található kondenzátorok (elektromos töltés tárolására szolgáló áramköri elem) egyik összetevője a tantál nevű fém. A tantál egyik lehetséges forrása pedig a koltan.

A koltan egy rendkívül ritka érc. A legnagyobb lelőhelyek Kongóban találhatóak, ahol az érc kitermelése napjainkra bődületes méreteket ölt. A koltan bányászat valami olyasmi lehet, mint az aranyláz idején az arany bányászata. Rendkívül sok vér tapad ugyanis ennek az anyagnak a kitermeléséhez. A Kongóban évek óta dúló háborúk egyik kirobbantó oka, éppen ez a ritka nyersanyag.

A sokszor törzsi háborúknak beállított összecsapások ugyanis, sok esetben éppen a koltan lelőhelyekért folynak. Egyes hírforrások szerint, eddig mintegy 4 millió ember esett áldozatául a koltannak, illetve annak embertelen körülmények közötti kinyerésének.

 

 
Persze a problémát a nagy elektronikai gyártók nem igazán tekintik sajátjuknak, annak ellenére, hogy az ügy egyre nagyobb vízhangot kap a különböző emberjogi szervezetek részéről is.

 

 

 


Címkék: kütyü tudatos vásárló

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr231381883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2009.09.15. 12:10:40

Hát igen, mi, európaiak sokszor csak fejünket csóváljuk az afrikai állapotok miatt, ne-adjisten még meg is botránkozunk rajtuk, hogy mennyire civilizálatlan népek. Persze az nem jut eszünkbe, hogy a mi jólétünk az ő nyomorukból táplálkozik. S most nem csak erre a koltan ügyre gondolok, hanem a rengeteg segélyre is, igazi segítség helyett.

CsigaBige 2009.09.16. 14:10:19

Hát, ez elég durván hangzik...

süti beállítások módosítása