Skip to content


Jó diagnózis-rossz megoldás

Szerző: Droli - 2009.10.22. 07:38

Bookmark and Share

Mikor anno a rendszerváltás idején elkezdték tanítani a nemzetközi „tananyagot” (például nyugati közgazdaságtant a marxizmus helyett), sokan mondták, hogy ez nagyon szép, de nem fog működni a magyar viszonyok között, s a mai helyzetet elnézve úgy tűnik, igazuk is van. Ennek van egy elég csúnya következménye: mindenáron saját megoldást akarunk kitalálni a nemzetközi tapasztalatok helyett, s ebből olyan szörnyszülöttek jöttek létre, mint például hogy kevés dolgozó fizet rengeteg adót, de említhetném az elkúrást is. Tehát megtanuljuk, hogyan kellene csinálni, de rosszul csináljuk. Mondhatnám, a magyar politikai-közéleti elit olyan, mint egy hibbant orvos: remekül diagnosztizál, aztán meg rosszul gyógyít. Még rosszabb, mikor csak diagnosztizálunk, aztán meg nem is kívánunk gyógyítani. Tudjátok, mennyi helyen utol lehet ezt érni a magyar gondolkozásmódban? Hozok is rá két példát:

Ha Magyarország nem akar végleg leszakadni, ha nem akarja, hogy az utolsó helyeken álljon a legtöbb gazdasági mutatót tekintve Európában, és tisztességes versenyt szeretne, akkor most gyökeresen át kell alakítania a költségvetési rendszerét - mondta az [origo]-nak Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója.

Olvassátok végig az egészet. Igaza van Oszkónak? Igen. S azt teszi, amit itt leírt gyógymódnak? Leálltak a presztízsberuházások, csökkent az állam szerepe, lett valami az 1100 milliárdos adó- és járulékcsökkentésből? NEM! Pedig ő a pénzügyminiszter, ki más csinálhatná ezt meg, ha nem ő?

Másik példám a „cigánykérdésről” szól A hvg.hu elindított egy fórumot, mely ezzel a kérdéskörrel foglalkozik, s ide nagyon okos emberek fognak írni. Lássuk az első írást:

Egyetlen kultúrától sem várható el, hogy azonnal és hiánytalanul alkalmazkodjék egy általa nem ismert környezethez, szokásrendhez, törvényekhez. Időre van szükség, türelemre, és arra, hogy mindkét fél akarja a megoldást. De hogy idáig hogyan juthatunk el? A mai viszonyokat látva nehezen. Okos és higgadt párbeszédre, párbeszédekre van szükség. Nem egyre, sokra. Másképpen nem megy. - Romano Rácz Sándor írása

Ezt is érdemes elolvasni, érdekes írás. A szerző a társadalmi párbeszédet erőlteti. Csak éppen előrébb vagyunk ezzel? Mert azt mondom, hogy oké, beszélgessünk, ha beszélgetni akarunk, de ettől jobb lesz akármi is?

Szóval a diagnózis megvan, már csak a gyógymódot kellene megtalálni rá. Erre a szerintünk itt nem működő nyugati módszereknek megvan a sablonja: a „mikihomihomi” módszerről biztosan hallott már az, aki multinál dolgozik: ez azt jelenti, hogy egy problémát hogyan kívánunk megoldani. Pontosabban: mit, ki, hol, mikor, hogyan, miért. Nálunk pont ez marad el – mindig. Azt mondom: Oszkónak igaza van! Csökkentsük az adókat, lépjen visszább az állam! És most akkor kérem a konkrét intézkedéseket, melyek segítségével ezt elérhetjük! Igaza van Romano Rácz Sándornak, a romakérdés rendkívül komplex, megoldása nem egyszerű – akkor kérném a konkrét elképzeléseket, hogyan lesz munkája a romáknak, s mi garantálja, hogy be is fog oda járni? Mondom, konkrét lépéseket várok, nem holmi ködös filozófiai elmélkedéseket.

Mert mi konkrétan ülünk a kakiban, nem csak elméletben.


Címkék: politika roma oszkó

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr901457604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2009.10.22. 15:50:15

Erre csak az általam állandóan hajtogatott dolgot tudom ismét felhozni. Panaszkodnak, hogy kevés a szakember, kevés a kétkezi munkás, s túl sok a diplomás. Tesznek ellene? Nem. Van lehetőség felnőtt embernek ipari szakmát szerezni? Nincs.

Egy mezei cnc kezelői iskola 320ezer forint. Ez egy év főiskola ára. S ha már ott vagyok, hogy kölcsönt kell felvennem, hogy tanulhassak - mert ugye az állam nem támogat - akkor már inkább elvégzek egy főiskolát, mert azzal talán többre megyek. Vagy a B változat, hogy ha munkanélküli leszek, letagadom az érettségit (vagy visszaadom), aztán akkor kapok támogatást szakmaszerzésre. Meg én is megyek segélyért :D

Adófizető 2009.10.28. 21:42:19

Vizitel a slepp a kórházban.
- Mari néni készüljön a legrosszabbra, mondja a prof.
-Bocsánat professzor úr ez szerintem csak egy egyszrű megfázás, miért ijesztgeti a beteget? kérdezi egy medikus.
-Tudja ifjú kollegám azért mert ha meggyógyul remek orvosnak, ha meghal kitűnő diagnosztának fognak tartani!

Sajnos ma már nem tudok nevetni a viccen, ez már a való világ. Diagnosztizálnak, vitatkoznak, okoskodnak, állítják hogy "..tudjuk mit kell tenni, és hogyan",-- de tenni azt nem! Azzal hibázni is lehet!! Esetleg kiderül hogy csak duma van, tudás az 00 És akkor oda a rang, hírnév, dicsőség, és legfőképpen a jólét!

süti beállítások módosítása