Skip to content


Halottak napján

Szerző: Slanger - 2009.10.29. 07:04

Bookmark and Share

Ilyenkor október vége felé görcs telepszik a szívemre, lelkemre. Már nem elég az egyik kezem, hogy megszámláljam ujjaimon eltávozott szeretteimet. Az idén megint egy mécsessel többet kell csomagolnom és megtervezni az országjárást. Vonatozni nem könnyű a mai, zavaros, sztrájkhangulatú napokban.  Mégis reménykedünk, hogy eljutunk célunkhoz.

Az egész évi emlékek most fizikai valósággá válnak a hideg márványtömbök érintésével. A hófehér virágok és pislákoló gyertyafények mellett állva, azokra emlékezünk, kiknek hangja, érintése örökre bevésődött emlékezetünkbe. Némák, halottak és mégis szerencsések ők, akiket szerettek, akiket siratnak.
Jeltelen sírokban, hozzátartozók nélküli, gazos hantok alatt nyugszanak sokan, kiket elfeledtek már.  Értük is gyújtsunk egy szál gyertyát és emlékezzünk:

"Halottja van mindannyiunknak,
Hisz percről -  percre temetünk,
Vesztett remény mindenik percünk
És gyászmenet az életünk.
Sírhantolunk, gyászolunk mindig,
Temetkező szolgák vagyunk!
---Dobjuk el a tettető álcát:
Ma gyásznap van, ma sírhatunk!"
 
Ady Endre: Halottak napján (részlet)
 
Évikati

 

 


Címkék: halottak napja évikati

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr541483064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Évikati 2009.10.29. 08:13:55

Pár héttel ezelőtt olvastam, hogy egy kis faluban (község?) a polgármester saját költségén temettetett el egy elhunytat. Sok családban egyszerűen nincs pénz a végtisztesség megadására.
Ez mindennél szomorúbb:-((

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.29. 08:22:51

Gyűlölöm a halottak napját. Egy nagyszülőm sem él már és a hiányuk több mint tíz éves távlatból is olyan kézzelfogható, hogy nem csak november elsején, hanem bármikor ha eszembe jutnak megkönnyezem őket.

Évikati 2009.10.29. 08:29:15

@Vorg a Halhatatlan Báró: nem mondj ilyet, hogy "gyűlölöd". Emlékezz rájuk szeretettel, méltósággal, hiszen az elmúlás bármilyen fájdalmas is, az életünk része.
Nem könnyű feldolgozni azoknak a halálát akiket szeretünk, akkor sem, ha eszünkkel tudjuk, hogy reánk is ez vár:-(
Szép napot neked!

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.10.29. 08:59:20

@Évikati: hát igen ez tényleg elég szomorú. Egyébként valahogy nekem úgy tűnik, hogy mostanában egyre több az elhanyagolt sír. Na ez is elég szomorú.

Évikati 2009.10.29. 09:45:43

@Slanger: Nem régen váltottuk meg a dédnagymama sírhelyét az Újpesti temetőben. 120 000 Ft. Ezt nem mindenki tudja kifizetni. A vidéki sírokhoz is nehéz eljutni (nem csak az anyagiak miatt) és a túlélők is öregszenek, kihalnak. Sok elhunytnak csak idegen országban van hozzátartozója. Én most 3 ilyen sírhoz megyek. Amerikában, Németországban és Ausztráliában élő barátaim nevében.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.29. 13:31:49

@Évikati: A helyzet az, hogy én nagyon nem szeretném, ha a szeretteim sírva álldogálnának évente a síromnál. Macerát sem akarok vele okozni, utazás, miegyéb. Amíg az emlékükben élek, addig úgyis élek, a testemnek meg már mindegy lesz akkor. Úgyhogy semmi sír, semmi ilyesmi, szerencsére ma már megengedik az ilyesmit.
Szépek a temetők ilyenkor, mégis szomorúak és mindig bazi hideg van elsején.
Oké, akkor nem gyűlölöm, szimplán nem szeretem :)

Mindenesetre ezzel a véleményemmel nem akartam ám senkit megbántani, hiszen ahányfélék vagyunk, annyiféleképpen dolgozzuk fel az elmúlást.

Zia1 2009.10.29. 13:32:34

Nem az a fontos, hogy halottak napján menj ki a temetőbe........lehet előtte és utána is.
A magam részéről jobban szeretek akkor menni amikor nincs tömeg, ha nem állítanak meg a temetőben a kéregetők akik mindjárt meg is átkoznak ha nem adok pénzt..........
Az én halottaim a szívemben vannak, mindig velem.....ha nagyon hiányolom őket, akkor gondolok egyet és kimegyek a temetőbe, nem csak halottak napján..........

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.29. 14:09:32

@Zia1: Kéregetők, ez durva. Én még nem találkoztam ilyennel. Megátkozhat, úgyis pokolra jutok. Egy büdös petákot nem adok az ilyen arcátlan tuskóknak. Halottak napján kéregetni. Parasztok.
Kérjenek karácsonykor, az a szeretet ünnepe, bár akkor meg nincs lóvéjuk az embereknek, mert ajándékokat vesznek...

Évikati 2009.10.29. 15:59:09

@Zia1: Igen, ez így igaz. Mi pl. nem is tudjuk egy nap alatt lejárni a sok temetőt. Egy, két héttel előtte kezdjük az utazást és néha még pár nappal másodika után is megyünk. Nálunk a gyerekekkel (most már az unokáimmal) egy kirándulással egybekötött program. Igen gyakran vonatozunk olyan városokba, ahol barátaink, szeretteink nyughelye van.
Kéregetőkkel még én sem találkoztam, virágtolvajokkal igen:-(

Évikati 2009.10.29. 16:01:50

@Vorg a Halhatatlan Báró: nem hiszem, hogy bárki megbántódna a szavaidon. Valahol igazad van, de ezt nem te fogod eldönteni ha oda kerül a sor, hogy a szeretteid sirassanak vagy nem. A jó embereket megsiratják és ez így van rendjén. Te jó ember vagy:-)))

Zia1 2009.10.29. 16:32:11

@Vorg a Halhatatlan Báró: Sajnos sokszor volt szerencsém a kéregetőkhöz....mentünk a temetőben a "parcellánk" irányába, és folyamatosan kéregettek sokszoknyás asszonyok, gyerekekkel, vagy azok nélkül. Régebben mindig halottak napján, késő délután szerettem menni, mert mire besötétedett, fenséges látvány volt a rengeteg mécses és gyertya....Ma már tudom, nem ez számít, hanem ami a szívünkben van........

Veronikamama 2009.10.29. 18:58:12

Minden évben amikor viszek virágot, másnapra lelopják. Már bekentem olajfestékkel a virágok szárát, akkor bosszúból széttépték és rádobták a sirra...
ezért jobban szeretek a halottak napja után kimenni, akkor már megmarad a virág is.
Halottak napján gyertyagyujtásra megyek csak.
De a szeretteim mindig a gondolatomban vannak nem csak halottak napján.

süti beállítások módosítása