Skip to content


Téligumi, mert megdöglesz

Szerző: Slanger - 2009.12.14. 19:57

Bookmark and Share

Bekoppant az időjósoknak a jackpot, esik a hó. Legalábbis az ország középső részén már igen. Nem hinném, hogy ilyenkor túlságosan sokan vannak, akik szeretnek vezetni. Lassú a tempó, és meglehetősen nagy a baleset kialakulásának kockázata. Aláírom, hogy óvatosan kell ilyenkor menni, de azért az kemény, hogy egy centis hóban 30-al szüttyögnek a főúton. Kilométereken át. Nem mernek normálisan közlekedni az emberek. Persze nyári gumival nehéz is ilyenkor. Komolyan mondom, kötelezővé kellene tenni Magyarországon is a téligumi használatát, akárcsak a sógoréknál. Az egyik ismerősömnek is mondom, hogy "vegyél már a járgányra, hiszen sokat közlekedsz, meg fogsz egyszer dögleni bazmeg." A válasz, hogy nincs rá pénz.

 

 

Megnéztem, hogy mennyi most egy téligumi, és kb. 7 rongyért már lehet kapni, normálisat. Ez mondjuk főleg azoknak lehet pálya, akik nem mennek télen havi több ezer kilométert, hiszen akik sokat közlekednek havas időben, azoknak megéri valami komolyabba beruházni. Mert az mondjuk egy dolog, hogy valaki a saját szaros életét nem félti, de ha megcsúszik a szuzi a nyári hurkagumikkal, abból tömegkarambol is könnyen lehet. Tehát száz szónak is egy a vége: Aki nem tud szánni 30-50 ezer forintot egy téligumi garnitúrára, az menjen gyalog, vagy vonattal.

 


Címkék: közlekedés tél

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr921598148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magichorze 2009.12.14. 21:01:50

ennél sokkal tragikusabb az, mikor van rá pénz, de a mókusunk szerint a téli gumi "hülyeség"

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.12.15. 08:00:48

Megvesszük, rendszeresen ellenőrizzük és cseréljük, ha kell, mi figyelünk rá. De aki nem figyel, vagy ugye nem telik rá, az simán kinyírhat minket is.
Még a barázdák mélységét is ellenőrzik, aztán kaphatsz harmincezer büntit is. Annyiból lehet venni téligumit, csókolom.

Grafithuszar 2009.12.15. 13:55:52

Hát kövezzenek meg, de én nem veszek téligumit. Az indokaim:
-Nekem az autó _nem_ munkaeszköz, Ha esik a hó akkor nem is nagyon ülök autóba, mert nem szeretném ha belém szállna valami hülye, aki azt hiszi hogy ha téli gumi van az autóján akkor a hóban is úgyanúgy mehet mint száraz aszfalton.
-Gyakran emlegetik hogy 7 fok alatt nem tapad úgy a nyári gumi. Ez igaz, de az üzemi hőmérséklete nem 7 fok annak a guminak, hiába van odakint -5 fok.
-Akik tömegkarambolt vizionálnak egy nyári gumi láttán, azoktól megkérdezném, hogy akkor régen(amikor még nem volt téligumi mánia) miért nem volt több tömegkarambol a nyári gumik miatt?

Mondom ezt úgy hogy olyan helyen nőttem fel ahol a város 80% hegyen van, és nem téligumi kell hanem hólánc ha télen haza akarsz jutni.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.12.15. 14:20:22

@Grafithuszar: régen amikor még zsigulival jártak, fogták az 50 kilós zsákot bedobták a csomagtartóba, azt jó napot. Azok az autók sokkal lassabbak voltak, meg az emberek sem rohantak annyira.

Hiába van az autóba abs, meg minden egyéb elektronika, ha a gumi nem tapad az úton, akkor meg lehet cseszni. Persze, ha valaki megteheti, hogy hóban nem használja a kocsiját, az más. Akkor nem szóltam.

Grafithuszar 2009.12.15. 15:27:20

@Slanger: A zsiguliba sem azért tették be a zsákot, mert nem volt téli gumi, hanem mert hátsókerekes, így nincs semmi ami lenyomná a kereket. Pl egy régi skodával ilyen gond nincs, mert hátul van a motor...
Egyébként ez még ma is így működik. BMW-s haver a mai napig, ilyen marha nagy vasakat rak hátulra, mert hiába rak fel téligumit, és kapcsolja be a téli állást a a kipörgésgátlón, sz@rt sem ér a hóban...

"Azok az autók sokkal lassabbak voltak, meg az emberek sem rohantak annyira. "
Ez szép, de hiába akarnak az emberek rohanni, a fizika törvényeit nem lehet átvágni se téligumival, se ABS-el. Ha ilyen egyszerű lenne már rég nem lennének balesetek....

Amint már mondtam nekem az autó _nem_ munkaeszköz, a városban élek, senkim sincs aki a olyan helyen lakna amit nem lehet tömegközlekedéssel elérni...

gcsabi 2009.12.15. 16:39:51

@Grafithuszar:
Látom vannak tévképzetek a téligumitnemveszekmertminek felfogások mögött. A téli gumi nem hógumi, nem csak az a célja, hogy ne akadj el. Próbálj ugyanolyan sebességről vészfékezni száraz úton fagypont körül téli és nyári gumival. Meg fogsz lepődni a különbségen. Nagyságrendekkel romlik a fékút és az irányíthatóság. Nem kicsit, nagyságrendel! Nem kell nagy sebesség, már 60-70-en körűl több tíz méteres fékút eltérést jelent. Ez súlyos vagy akár halálos különbség lehet, és nem vígasz az sem, ha a másik volt balfasz de TE nem tudtál megállni! A tapadás hiányában az abs és a stabilizáló elektronika sem működik úgy ahogy tudna. A másik elterjedt téveszme, hogy az abs hóban rövidebb fékutat biztosít. Pont fordítva, mivel nem tólja a havat maga előtt inkább hosszabb lesz a fékút. A tapadást elsősorban a gumi adja, az irányíthatóság nagy részét is abs-el és a nélkül. A hátsókerékmeghajtásnál is ez van. Azért raktuk a zsákot a ladába, hogy legyen tapadás, de nyári gumival csak mégjobban csúszott, legfeljebb manni lehetett vele cikkcakkban. :))
Azt az időt amikor nem volt még téli gumi nehéz mai viszonyokra értelmezni, mert töredéke volt a járműpark a mainak! Ráadásul havas időben szinte kihaltak az utak.

süti beállítások módosítása