Skip to content


Parlamenti dedó

Szerző: Droli - 2009.12.21. 08:23

Bookmark and Share

Lassan ideje lenne megreformálni a magyar országgyűlést is, mert ez az állapot már tarthatatlan. Mire is gondolok? Egyrészt a képviselők nem járnak be az ülésekre, másrészt szavazáskor azt a gombot nyomják, amit a frakcióvezető mond. (Így lesz a népképviseletből pártképviselet.) Nagyon aranyos és egyben súlyos történet volt, mikor Karsai nyomta a frakciónak megfelelő gombot, aztán meg mikor megtudta, mire nyomta, még ő volt felháborodva. Hát igen, kedves Karsai úr, nem szégyen, ha nem értünk hozzá, de akkor vissza kell menni búzát égetni, az talán még megy. Mindenesetre az esete nem egyedi, állítom, a képviselők többségének halvány lila gőze nincs arról, hogy tulajdonképpen miről is szavaz, másrészt ha lenne is, akkor is köti a pártfegyelem. (Elvileg lenne lehetősége szakértőt fogadni, aki elmagyarázza neki, de ezen a lehetőségen most szerintem mindenki röhög.) Akkor viszont azt mondom, hogy felesleges 386 képviselő, legyen csak minden pártból egy, s a szavazata a választásokon elért eredménnyel súlyozódik. Olcsóbb lenne, az biztos.

 

De van másik megoldás is, csak akkor le kell menni kisiskolás szintre. Egyrészt a hiányzások: kötelező igazolni, aki pedig összegyűjt egy pár igazolatlan napot, az repül, mert nem teljesíti kötelezettségét, a választók képviseletét; a megüresedett pozícióra pedig lehetne új választást kiírni. A másik javaslatom: szavazás előtt legyen pár kérdés arról az indítványról, amire szavazni fognak! Nem kell, hogy nehéz kérdések legyenek, csak olyanok, amik biztosítják, hogy a kedves képviselő megértette a javaslat lényegét. Technikailag annyit jelent, hogy minden képviselő elé beépítünk egy érintőképernyőt, ahol megválaszolhatja a kérdéseket. (Persze érdemes minden képviselőnek más sorrendben feltenni ezeket, hogy ne legyen az, hogy a frakcióvezető bemondja a helyes választ, sőt, akár más-más kérdéseket is fel lehet tenni; akár meg lehet úgy is oldani, mint a Legyen ön is milliomosban, hogy a kérdés után ott van a négy válaszlehetőség, s abból kell kiválasztani a megfelelőt.) A lényeg: aki nem tud a kérdések egy meghatározott százalékára válaszolni, az nem szavazhat! Ha ez sokszor előfordul, akkor a képviselő megbukik, mint az iskolában, és lehet új választásokat kiírni a helyére.

 

Csak ezt a dedót fejezzék már be végre, ami most van...

 


Címkék: politika politikus parlament

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr311609717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2009.12.21. 08:58:03

Ezt én se értem, hogy minek ennyi képviselő, ha úgyis arra szavaz, amit apuci mond neki.

Szerintem emiatt nem jut előre az ország, mert ha kitalál valamit az egyik, ami kivételesen jó is, a másik vezér már csak azért se szavaz rá (mert nem ő találta ki), sőt, az embereinek is azt mondja, hogy ne tegyék. Persze ők meg nem akarnak repülni a pártból, úgyhogy bólogatva szót fogadnak neki.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2009.12.21. 14:39:08

Az írásodból az következik, hogy a pártokra nincs szükség. Akkor majd úgy szavaz a képviselő, ahogy a szavazói követelik tőle. Ha nem úgy szavaz, leváltják. Ha hiányzik, kirúgják. Csak az lehet képviselő, aki átlag feletti szintet ér el az intelligenciateszten, aki átmegy a pszichológiai teszten, akit még sohasem ítéltek el büntetőperben (akkor sem lehet, ha mér elévült). Stb...

süti beállítások módosítása