Skip to content


Ki az az SP?

Szerző: Droli - 2010.02.13. 07:51

Bookmark and Share

Ezt a kérdést Fábry Sándor tette fel a Fonogram gálán. Úgy tűnik, Fábry nem olvasta a Tudtad blog posztját erről a rendkívül fontos kérdésről, így most megválaszolom neki: SP egy borzalmas hangú, amerikamajmoló előadó gagyi zenével, akit régen inkább visszazavartak volna a homokozóba, de a mai könnyűzenei életre jellemző, hogy elnyerte a tavalyi év felfedezettje díjat. Igen, fel lett fedezve. Igaz, állítom, a nép 99%-a egy számcímet nem tudna mondani a fiatalember munkásságából, de azért ő lett a felfedezett. Te jó ég, milyen lehetett a többi?

SP-nek egy nagy szerencséje van: a High School Musical sikere kapcsán szükség volt egy magyar Zac Efronra, azaz egy huszonéves srácra, akiért a tinilányok (és néhány kevésbé tini férfi :-) megveszi az újságokat. De mivel Kinizsi Ottó már kinőtt ebből a szerepből, Dzsudzsák Balázs meg túl sokat van külföldön, így nem maradt más, mint ez az SP nevű gyerek (rendes neve: Éder Krisztián), és őt kezdték el futtatni. A jókor volt jó helyen tipikus esete. És az idáig rendben van, hogy a bulvársajtó sztárt faragott belőle - tegyük szívünkre a kezünket, nála sokkal nullább emberek is celebek lettek, ezekhez képest SP még egy kellemes meglepetés - de hogy zenei téren is felfedezett lett? Meghallgatta egyáltalán valaki a szakmából a műveit?

Ki az az SP? SP a mai magyar könnyűzene állatorvosi lova. Az a magyar könnyűzene, melyet egy gittegylet irányít, melynek tagjai egykor letettek valamit az asztalra, de azóta semmit (nem adnak ki albumot, nem koncerteznek), de jól megélnek abból, hogy ők egykor voltak valakik (az Artisjus lelkes közreműködése kapcsán). Ezek az emberek a zenei "közízlésformálók": ők döntenek arról, hogy mit ad ki egy kiadó, befolyásolják a rádiók-tévék zenei kínálatát, valamint ilyen-olyan díjakkal a vízfelszín felett tartják egymást, hogy el ne felejtsék őket. Mondjuk ki nyíltan: a magyar könnyűzene felesketett papjairól van szó, akik ott vannak mindenütt: a kiadóknál, a rádióknál, a zsűriben. És mi a tevékenységük eredménye? Az a borzalmas nihil, amit ma magyar popzenének nevezünk. Az, hogy SP az év felfedezettje lehet.

És erre nem kíváncsi a közönség. Elmúltak már azok az idők, hogy ez a véleményformálás befolyásoló lehet: ma már lehet szabadon zenét hallgatni az interneten, bárki megoszthatja ott a szerzeményeit, így kikerült a szellem a palackból, és kiderült, hogy az emberek kevésbé kíváncsiak ezen csinált sztároskákra. Mondom, megnézem már ezt az SP gyereket a Mahasz negyvenes slágerlistán, hányadik helyen van. Szerintetek rajta van egyáltalán? Nincs. Pedig azon olyan lemezek is vannak, amik már majd egy éve jelentek meg! Megnéztem a Single listán is, amire kb. az nem kerül fel, aki nem akar (például egy "Alma" nevezetű együttes két számmal is rajta van), de azon sincs ott. Egyáltalán hallgatja valaki az év felfedezettjét, vagy a lemezei még felfedezésre várnak?

Igen, arról a MAHASZ listáról beszélünk, amelyiken 5000 eladott példányért már aranylemezt lehet kapni. Nézem az 5. heti listát: a TOP 10-ben mindössze 5 lemeznek sikerült ezt elérnie, pedig a legfrissebb lemez is már rajta legalább 5 hete. És ötnek nem sikerült  eladnia az ötezer darabot. Mindenki hozzon magával még egy vevőt. Mondom, a MAHASZ albumlistájának az első tíz helyezettjéről beszélünk! Ennyire nem érdekli az embereket a popizének nevezett piac. Pedig 5000 darab lemez még nem egy őrült teljesítmény: ha egy lemez eladási árát kb. 3000 forintban határozzuk meg, akkor ez azt jelenti, hogy az előadó termelt 15 milliós bevételt, amiből lejön a tiszteletdíja, a nyersanyag, a studióköltség, terjesztés, marketing, kiskerárrés, tehát nem sok marad rajta. És a lemezbe befeccölt időt nem is számoltam... Nos, ezt nem sikerült összehozni a "legjobbaknak". Másrészt viszont mi az a 15 millió forint? Budapesten talán lehet ebből venni egy nem túl szép lakást. Ha ezt az illető nem erre költi, hanem megveszi saját lemezeit, máris sztár lehet, bulvárhős, zenei kedvenc. Előre, milliomos apukák, vegyenek a gyereknek aranylemezt, meg hírnevet, most akciós áron! Még csak nagyon ki sem fog ríni a gyerek a tehetségtelenségével, mert a többi előadóra sem kíváncsi a nép. EZ a mai magyar könnyűzenei piac.

És lehet, hogy a csemete a legközelebbi Fonogram gálán elnyeri az év felfedezettje díjat. Hát nem megéri?  


Címkék: zene

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr91752237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sylvy9 2010.02.15. 20:23:17

Én imádom Sp-t, mindent megadnék, hogy találkozzak vele. Remélem aki nem akar rosszat nemír róla olyanokat amilyeneket nem kellene. Remélem egy nap találkozok vele.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.02.16. 11:15:57

@Sylvy9: Egyik volt kollégám ismeri személyesen, azt mondja, hogy jó fej. Csak zeneileg egy múló divat...

spamdog · http://www.szorfdeszka.hu 2010.02.16. 13:25:24

@Sylvy9: Egyszer találkoztam vele egy házibuliban. Jó fej srác csak még sokat kell tanulnia.

tujul 2010.02.17. 13:17:16

SP korántsem fan klub: http://www.facebook.com/?#!/group.php?gid=336523217118
:)

Alensha 2010.06.05. 05:34:36

hát ez valami brutálisan rossz, mondjuk a mai kínálatból tényleg nem lóg ki :D
tényleg az év felfedezettje? én annyira nem tudtam, ki ez, hogy az első cikkben, amiben olvastam a nevét, le se esett, hogy SP egy énekes, azt hittem, a South Parkot szidják ennyire...

Selfie 2011.04.06. 22:28:48

@Alensha: :D Ez tetszik....
És jah..ez tényleg FÁJ!!!!!!!!!!!! Ez iszonyat pocsék..... de ahogy írtad: a mai kínálatba pont bele illik.... csak kár, hogy ilyen a kínálat (azaz a "futtatott" kínálat)

ilovecooking 2011.05.09. 17:13:06

Mikor először olvastam fórumokon az SP rövidítést, azt hittem, h ezzel a South Park-ra utalnak...:-D Aztán felfedeztem a szörnyű igazságot és nem tudok elég hálaimát elrebegni azért, h a Petőfin NEM adják a számait!

süti beállítások módosítása