Skip to content


Az MDF jövője

Szerző: Droli - 2010.02.24. 07:02

Bookmark and Share

Arivistus küldött egy nagyszerű írást, fogadjátok sok szeretettel :-) 

Azt látom, hogy mindenki csak az MDF jelenéért "aggódik". Meg bírja-e szerezni a kopogtató cédulákat; lesz-e elég szavazója a Tisztelet Társasága nélkül; kap-e elég médiafelületet; befenyít-e Bokros; stb.
 
Szerintem az MDF hosszú távú problémái legalább annyira súlyosak, mint a napi szintű, taktikai jellegű hátrányai. Az MDF az MSZP-SZDSZ összeomlását kihasználva érkezett meg a jobb oldalról a bal oldalra. A helyzet külön pikantériája, hogy az átpozícionálás legmarkánsabb lépése Bokros leigazolása volt, márpedig Bokros programjáról sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy túlzottan bal oldali lenne.
 

A nemzetközi összehasonlításban a baloldal szavazói a nyugdíjasok, passzív rétegek, míg a jobb oldal szavazói az aktív dolgozók, vállalkozók. Ez nagyjából Magyarországra is megfeleltethető (MSZP utolsó szavazóbázisa: nyugdíjasok+cigányok), bár nyilván vannak olyan emberek akik nem e szerint szavaznak. Például, ha valaki per pillanat munkanélküli (passzív), de el akar helyezkedni, az lehet, hogy a jobb oldalt fogja preferálni; vagy, ismerek valakit, aki teljesen normális de önkormányzatban dolgozik, és testközelből látta a helyi Fidesz korrupciós ügyeit, e miatt ő a bal oldalra fog szavazni; vagy léteznek olyan kevésbé IQ intenzív szavazók akiknek az MSZP kampánygépezete egyszerűen leformatálta az agyát. Szóval vannak ellenpéldák, de alapvetően mindenki arra az oldalra szavaz, amelyik az ő gazdasági érdekeit képviseli. Orbán, a kikerült Színművészeti Egyetemi beszédében explicite ki is jelentette, hogy míg ő az aktívakra támaszkodott, addig Horn, és az MSZP az inaktívakra.

Na most az MDF-nek, a bal oldali szavazótáborból kell gyűjtenie, de Bokros miatt egy olyan programjuk van, ami inkább az aktívaknak tetszhet. Például a nyugdíjasoktól is be akarná szedni az egészségügyi hozzájárulást, szegény romáktól meg elvárná, hogy iskolába járjanak. Akkor most ki az ő célcsoportjuk? Mazochista bal oldali szavazók? Vagy olyan jobb oldaliak, akikkel a "jaj az Orbán" propaganda elhitette, hogy ők voltaképpen bal oldaliak.
(Mellesleg ugyanez a probléma merült fel 1994 után az SZDSZ-nél, valamint jelenleg az LMP-nél. Az SZDSZ meglepően sokáig bírta.)
 
Az, hogy jelenleg megvan nekik az 5-6%, az nem jelenti azt, hogy ez hosszú távon is meglesz. Ebbe ugyanis egyedi, nem tartós hatások is belejátszanak. Első helyen az MSZP-SZDSZ zuhanórepülése. Az SZDSZ gyakorlatilag megszűnt, újrahasznosítható részeit épp az MDF próbálja kiguberálni. Az MSZP ugyan nem szűnt meg, viszont az államháztartás növekvő kamatterhei, és a stagnáló gazdaság (mindkettő a 2002-2006-os ciklus populista túlköltekezésének öröksége) miatt mindenhol megszorításokat kellett véghezvinnie. És ezek a megszorítások érintették az MSZP törzsbázisát is, például a 13. havi nyugdíj elvétele, a 2008 után nyugdíjba vonulóknál a nyugdíjszámítási rendszer átdolgozása, vagy a nyugdíjjak befagyasztása. Az MDF a régi bal oldali pártoktól eltávolodott szavazók egyik gyűjtőhelye lehet.
A másik oldalról a Fidesz is felismerte az MSZP-SZDSZ összeomlását, és olyan húrokat kezdett pengetni, amivel nem a saját tradicionális szavazói kegyeit keresi, hanem az inaktívak megnyerését segíti elő. Az aktívakért ma semelyik párt sem versenyez. A Fidesz már maga mögött tudja nagy részüket, nem érdemes neki erőfeszítéseket tennie, míg az MSZP számára – ilyen fantasztikus 8 év után – reménytelen vállalkozás lenne. Így Bokros programja elméletileg versenytárs nélkül indul.
Ez azonban nem sokáig marad így. Az MSZP rendezni fogja sorait, és (amennyiben a Fidesz beindítja a gazdaságot) az elkóborolt aktívak visszatalálnak a Fideszhez. Az MDF élettere le fog csökkenni. Nagy kérdés, hogy erre mi lesz az MDF válasza.
 
Végezetül néhány megjegyzés, jó tanács az MDF-nek:
1.: Az MDF egyetlen eladható politikai terméke Bokros, ő tőle nagyon nehéz megállni, de éppen az ő jelenléte okozza, az image és a program közötti anomáliát. (Bal oldali szavazókat kell gyűjteni egy jobb oldali programhoz.) 
2.: Ebből az következik, hogy az MDF-nek kellenek egyéb eladható politikai árúk. Javaslom a pártelnök asszonynak, hogy vonuljon el néhány hónapra a nyilvánosságtól, áldozzon rá 30-40 milliót néhány plasztikai műtétre, és amikor már úgy néz ki mint Julia Timosenko akkor jöjjön vissza. Ez kicsit alpárian hangzik, de a világ így működik, a szép nőket jobban megbecsülik, mint az átlagos kinézetűeket.
3.: Lehet, hogy Bokros programja közgazdasági értelemben jó, de ahogy kommunikálja, az egy katasztrófa. Senkinek nem jön le hogy a megszorítások a másik oldalon adócsökkentést és ezzel együtt versenyképesebb gazdaságot eredményeznek. Bokros nem illusztrálja, nem részletezi ennek hosszú távú pozitív hatásait. Ezen sürgősen változtatni kell.
4.: Az első pontból következik, hogy az MDF-nek nem érdeke a bal-jobb politikai törésvonal kiélezése, felnagyítása. Az MDF-nek mindenkor mindkét oldallal szemben komprumisszumkésznek, táérgyalókésznek kell mutatkoznia.
 
+1 Várni a csodát, mert nem hinném, hogy ilyen keretfeltételek mellett még sokáig létezni fog az MDF.
 
Arivistus

 

 


Címkék: politika mdf bokros

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr581776750

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit keres még Bokros Lajos az MDF-ben? 2010.03.09. 08:10:45

Akár veszi a kalapját, akár kitart, ez a márka már nem az, ami 2009-ben volt. Az MDF magával együtt Bokros Lajos politikai potenciálját is ledarálta. (Fotó: mdf.hu) Az MDF a teljes csőd szélén áll. Az elnökség „kiszervezte” maga alól...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.02.24. 14:25:25

Torgyán mondása jut eszembe: Az MDF olyan Bokros nélkül, mint a vőlegény "szerszám" nélkül. Nagyon feltettek mindent egy lapra.

Arivistus 2010.02.24. 17:56:50

@Droli:

És az az egy lap amire feltettek mindent, az sem egy politikai értelemben vett adu-ász. Paradox helyzetben van az MDF, egyszer véletlenül csináltak valami pozitívat, és épp ettől fognak elbukni.

-JzK- 2010.03.09. 05:42:50

Egy érdekes megjegyzés az MDF-től (mdf.hu/csalad). Itt azt írják:

"Illyés Gyulával valljuk: a nacionalista jogot sért, a patrióta jogot véd."

Kár, hogy Illyés eredetileg nem azt mondta, hanem azt, hogy patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért. (ld. wikipédia)

De hát már a bolsevisták is szerették keverni a nacionalizmust a sovinizmussal. Sebaj...

Ennek a fogalmi különbségtételnek a jelentősége akkor mutatkozik meg, ha összevetjük azzal, amit Vona Gábor mondott: "...a Jobbik és a Magyar Gárda nacionalista, de nem soviniszta. És semmiképpen sem erőszakos."

süti beállítások módosítása