Skip to content


Kamionosok és kurvák

Szerző: Droli - 2010.02.26. 07:19

Bookmark and Share

Nagy esemény lesz: a mai napon tartják a Kamionosok és Kurvák Farsangi Partyját. Mindenki, aki kamionosként vagy kurvaként érkezik, ingyenesen lép be, a feltétel mindössze annyi, hogy 3 markáns stíluselemmel bírjon a szerkó. Eddig egyszerűen hangzik, bennem viszont felvetődik a kérdés: mik azok a stíluselemek?

A plakáton szereplő kép (jobbra) ugyanis inkább egy idealizált kép a kamionosokról és a kurvákról, és legkevésbé sem fedi a valóságot. Mivel a négyes főút mellett éltem, bizony láttam mindkettőből eleget: egyik sem hasonlított a képen szereplő alakokra. De ne akadjunk ki ezen, elvégre ez csak egy buli és nem tényfeltáró riport, és jobban mutat egy bevállalós bombanő az útszéli roma "lerobbant" Micikénél (akit a következő sarkon a stricije vár), és a képen szereplő, mellékesen inkább matrózra hasonlító izmos fickó is jobb, mintha a tizenhatodik órája vezető, falvakon 90-nel átrohanó hullafáradt román kollégáját mutogatnák.

Érdekesebb, hogy a társadalomban mennyire sztereotíp kép él bizonyos foglalkozásokról. Például azt mondom, hogy vállalkozó, és erre a legtöbb embernek beugrik egy kopasz "bömbis" figura, aki persze adót csal, Honolulura megy nyaralni, és alkalmazottai feketén dolgoznak éhbérért. A legritkább esetben merül fel az, hogy a vállalkozó egy olyan ember, aki nem kap fizetést, csak abból él, amiért ő megdolgozik és kifizetik, valamint hogy egy olyan adórendszerben kénytelen tevékenykedni, ami valósággal megfojtja. Vagy nézzünk egy másik példát: menedzser. Ilyenkor megjelenik a fiatal, öltönyös, jóképű férfi képe, aki iszonyú jól keres, és körülötte csak úgy rajzanak a nők. És senki sem látja, hogy menedzserünk napi 12 órát dolgozik, ha nem jönnek az eredmények, kivágják, és sokszor a "menedzser" megnevezés inkább egy sima értékesítői munkát takar, ahol teljesítményben fizetnek.

Érdekes, hogy mekkora látszatvilágban élünk, és mennyire szeretnénk mindent máshogy, szebbnek mutatni, mint valójában. Ezzel egészen addig semmi baj sincs, míg ennek az illúziónak, ennek a megcsinált képnek nem lesznek áldozatai. Kedvenc példám erre az, mikor a "külföldre szakadt hazánkfia" hazamegy, elkezdi szórni a pénzt, és nekiáll dicsekedni (valós sztori következik): az illető hentes, az asszonyka részmunkaidős bejárónő, és gyerek mellett félre tudnak rakni 1 milliót havonta, és már vettek is egy házat harmincmillióért, ja, és természetesen nyelvtudás nélkül mentek ki. Mivel én is ott élek, van némi rálátásom: havi 4000 eurót az áruházigazgató főnököm keres - nem annyit rak félre, annyit keres -, gyerek mellett nagyon nehéz félrerakni ennyi pénzt, valamit 30 millióért valóban lehet házat venni, de vagy nagyon a világ vége után száz méterrel, vagy pedig összedőlni készül, mivel a házárak efölött vannak bőven. Most az egy dolog, hogy ezzel magát is hülyíti, de másokat is, mert erre a történetre könnyen lehet, hogy megindul pár ember, hogy "nézd meg, külföldön nyelvtudás nélkül is vagyonokat lehet keresni!" - aztán persze jön a pofáraesés, hogy jé, ott sincs kolbászból a kerítés, különösen most nem. A látszatvilág visszaüt a valóságban. (Nagyon idevágó cikk: az Index csodálkozik, hogy a magyarok 90%-a heti 400 font (120.000 Ft) alatt keres Nagy Britanniában. Én nem. Igen, így sikerült egy olyan látszatvilágot teremteni Angliáról az otthoniak fejében, amely teljesen elrugaszkodott a valóságtól.)

De hazai példát hozva elég megnézni a mai 18 éves fiatalok helyzetét: mindenki egyetemre, fősikolára akar menni, olyan céllal, hogy utána egy nagy multinál irodai munkát végezzenek, jó fizetésért. Persze, mert a mai idealizált képben a "menedzsert" részesítik előnyben, az a valami, éppen csak az árnyoldalakat nem látja senki, mert azzal nem dicsekednek. Aztán persze jön a pofáraesés: ennyi aktakukac nem kell másrészt meg aki be is kerül abba a világba, nem győz menekülni onnan, mert nem látja a családját. Aztán meg megy az egykor nagy reményű diplomás krumplit sütni. Lehet, régen fel se vették volna a főiskolára, mert képességei alapján nem oda való, és elmehetett volna remek asztalosnak vagy például technikusnak, de ma már ezek a szakmák nem menők, az ember inkább elhallgatja, a menedzser az bezzeg, igen! Ő is a látszatvilág áldozata.

De nagyo eltértünk az eredeti témától (kamionosok és kurvák); a lényeg az, hogyha valaki hullafáradtan, éhesen, koszos ruhában érkezik a partyra, azt is tessék beengedni ingyen! Mert lehet, ő jobban megtestesíti az igazi kamionost, mint a képen látható kigyúrt figura. És ne tessék lenézni ezért. 


Címkék: party társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr951789755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anarcho78 2010.02.26. 17:17:28

ha már kamionosok, akkor Moldova: Pénz szaga:)

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.03.01. 10:32:38

Afene, ki is ment a fejemből, most jól lemaradtam róla! Pedig úgy beöltöztem volna....de vajon kurvának vagy kamionosnak?
Nem értem, a sima tökfej, piroska, denevér, gomba stb jelmezek nem érdekesek? Szerintem sokkal jobb egy olyan farsangi buli, ahol mindenki máshogy néz ki.

süti beállítások módosítása