Skip to content


Reform

Szerző: Droli - 2010.03.02. 07:22

Bookmark and Share

Reform... napjaink varázsszava ez. Mindenki reformokat ígér, lesz itt egészségügyi reform, oktatási reform, sőt, van aki már eddig is reformált, egyesek szerint legangyobb reformerünk öszödi Feri volt, de sajnos leszavazták, és van, aki szerint Bajnai is nagy reformer, és ezért futtatni is kell az Index címlapon ezerrel.

Mi is valójában a reform? Most ne a szó általános jelentésénél ragadjunk le, hanem a valós magyar helyzetet nézzük: reform ma az, ha az állam csökkenti kiadásait (például lemond a presztízsberuházásokról, nem korrupt, hatékonyabbá teszi ellátórendszereit), és cserében kevesebb adót szedd be az adófizetőktől, azaz hagyja őket élni, és hagyja, hogy ők döntsék el, mire költik el megkeresett pénzüket. Ezzel azt hiszem, nagyjából mindenki egyetért; ma a magyar állam nagyon rátelepedik az emberekre, világszinten is kirívóan magas adószinteket mér rájuk, hogy aztán az ebből beszedett pénzt sajnos kevésbé hatékonyan elossza. Hát, akkor reformáljunk!

Na, ehhez képest hogy néz ki a magyar reform gyakorlatban? Általános példa: először is eldöntik, hogy nem jó dolog az, hogy kb. 3,5 millió ember tart el 10 milliót, ezért meg kell osztani a terheket, fizessen tehát mindenki,aki igénybe veszi! Jó. Aztán jön a politika, hogy de ez nem jó, mert a sok szegény, meg nem mindenki tudja megfizetni, meg hát a nyugdíjasok, rokkantak, hátrányos helyzetűek, munkanélküliek ugyan csak ne fizessenek már, mert kell a szavazat a választásokkor mi szolidárisak vagyunk. Jó. És mi lesz a reform vége? Kb az, hogy aki eddig is adózott, ezzel a reformmal még többet fizet, aki meg eddig sem fizetett semmit, az ezután sem fog. Hurrá!

A reform valami olyasmit jelent, hogy valamit hosszútávra változtatunk meg, és nem felszínesen kezel egy problémát, hanem a "tökénél ragadja meg a bikát" (tegnap néztem a Bambanő című filmet Drew Barrymore-ral, abban hallottam. Mármint a félreértés elkerülése véget, nem Drew Barrymoreral együtt néztem a filmet, hanem ő szerepelt benne :-). Ebből a szempontból reform volt-e például a vizitdíj? Az államnak bevétel volt, az állampolgárok fizették, sokan úgy, hogy elvileg az elmebeteg mértékű TB járulékokkal már egyszer megfizették a szolgáltatást, szóval ez nem szolgálja a fenti nagyon szép elvet, hogy "kisebb államot, több pénzt hagyjanak az állampolgároknak"! Abból a szempontból sem volt reform, hogy az egészségügy szerkezete ugyanoylan maradt, ugyanúgy alulfinanszírozott volt, a kórházak ugyanúgy szétrohadtak, és az orvosok ugyanúgy vándoroltak külföldre. Szerintem a vizitdíj nem volt reform.

Szóval remélem, hogy a pártoknak a reform szó nemcsak egy jelszó, hanem azt jelenti, amit jelentenie kell: racionalizálást, hatékonyságot, kisebb korrupciót, kevesebb adót. Egyszer majd lehet, hogy látunk ilyet.


Címkék: politika magyarország reform adó

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr421795341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.03.02. 14:18:38

Ha az eddigi parlamenti pártok akartak/tudtak volna reformo(ka)t, akkor meg is csinálták volna. Mivel nem csinálták, ezután sem várhatjuk tőlük.
Akik igazi Reformokat akarnak, azok szavazzanak az új, kis pártok valamelyikére!
A nagy volumenű reformokat pedig csak népszavazási megerősítéssel lehet/szabad bevezetni, mert az az állam és polgárai közötti társadalmi szerződés módosulásával jár. Szerződést pedig csak mindkét szerződő fél beleegyezésével lehet módosítani.

süti beállítások módosítása