Skip to content


Kopogtat a cédula

Szerző: Droli - 2010.03.24. 07:28

Bookmark and Share

Remélem, mindenki élvezte a kopogtatócédulás műsort; sajnos most már vége van, de jön a következő felvonás, a választás, ez a tudat vigasztaljon bennünket.

Ez a kopogtatócédula-gyűjtés nemzeti sporttá vált ebben az évben. Mindenki bőszen gyűjtött - focinyelven szólva a Fidesz egész pályás letámadást alkalmazott, és kitömte az ellenfeleit, az MSZP lassan, lomhán mozgott, de azért nekik is sikerült, a Jobbik az első húsz percet nyomta meg, és ezalatt többgólos előnyre tett szert, míg az MDF és az LMP óriási hajrát vágott ki, hogy a hosszabbítás alatt kicsikarják a győzelmet. A meccs alatt is hatalmas volt az izgalom, a nézők körmüket lerágták, hogy vajon meglesz-e X-nek a hiányzó 98 cédula, illetve az ellenfél Y megszerzi-e a szükséges 750-et.

Na, ez egy óriási bullshit, amit fent írtam, a kopogtatócédulák ugyanis ismét leszerepeltek. Az egész időszak a visszaélésekről, és az "érdekesen összegyűjtött" szelvényekről szólt: megtudtuk például, hogy négy olyan ember is összegyűjtötte a cédulát, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban; hogy Füzesabonyban a MIÉP több száz eredetileg Fideszes ajánlószelvényt adott le; de volt itt még szó kopogtatócédula-árverésről, ál-párttagok gyűjtéséről, óriási hajrákról illetve 200 nem érvényes kopogtatócéduláról is. Egy élmény ez az időszak, ennyi csalás, fura eset az adóbevallási-időszakban sincs.

Kedvencem a Budaházy-történet: Györgyünk úgy gondolta, hogy ha jelölt lesz, mentelmi jogának birtokában kijöhet a börtönből egy cseppet, ezért elkezdett gyűjteni. Elképzelése a Jobbikban sem aratott osztatlan sikert, hiszen a párt pont az ellenkezőjét szeretné, azaz hogy ne lehessen a mentelmi jog mögé bújni. De ez mindegy is, a lényeg: Budaházyék leadtak 831 kopogtatócédulát, és ebből érvényes volt 640. Szar ügy. Most nem tudom, miért mérgesebb Budaházy: mert nem jött össze a csalás, vagy azért, mert híveinek majd' 25%-a képtelen volt helyesen kitölteni a kopogtatócédulát (ez valahol a hívek egy részének szellemi színvonalát is minősíti). Ez volt az a nehéz feladat, mely pontos kitöltésének problémája ahhoz vezetett, hogy a szeretett vezér még mindig a gonosz börtönében sínylődik:

 

Szerintem a többség egyet ért abban, hogy ez az ajánlószelvény-gyűjtéses dolog rettenetesen elavult, és egy csomó visszaélésre adhat okot. Jó lenne leváltani valamivel. Én a pénzügyi letétet azért nem tartom jónak, mert kizárja a szegény Zseni Józsit abból, hogy induljon, de azért pár javaslatom nekem is lenne:

- Például legyen regisztrációs rendszer. A választópolgár bemegy a választási bizottsághoz, igazolja magát, és szépen a bizottság előtt ajánlja a jelöltet.

- Legyen kopogtatócédula-gyűjtés - mert ezt nagyon szeretjük -, de tartson csak két hétig, és eddig kell összegyűjteni mondjuk 500 ajánlószelvényt. És mi lesz a maradék kb. egy hónapban? A választási bizottság szépen felkeresi az ajánlókat - személyesen, telefonon -, és leellenőrzi, hogy tényleg ő ajánlja-e a jelöltet; így győződik meg a kopogtatócédulák valódiságáról.

- Maradjon ez a rendszer, de hozzanak egy szabályt: ha valakinél a kopogtatócédulák mondjuk 20%-a érvénytelen, akkor a jelöltet automatikusan kizárják a választásból! Ez arra ösztökélné az aktivistákat, hogy ne a mennyiségre menjenek rá, hanem a minőségre: rendesen kitöltessék a szelvényeket, és ne csaljanak üres cédulákkal. 

Nektek milyen egyéb ötletetek van?


Címkék: választás visszaélés kopogtatócédula

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr421859912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sátán meg a Jocó 2010.03.24. 08:53:59

vagy valaki, ki támogatóként fellépve, a gyűjtők naivitására alapozva (hisz minden emberre szükség volt), szándékosan juttatott egy marék hamis kopogtatócédulát, hogy Gyuri a börtönben maradjon.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.03.24. 12:51:33

A bizottság előtti leadásos javaslatod mutat rá, hogy ez a kopogtatócédulás játék nem más, mint a szavazás 0. fordulója, és nem titkos, hanem nyílt. Ez már önmagában is aggályos. Az első "szabad" választásunkon a Magyar Október Párt ezt hangoztatta is, azonnal ki is csinálták őket.
Az a baj, hogy a 20%-os szabályoddal is vissza lehet élni. A jóhiszemű pártaktivistának az ellenfél párt emberei direkt hibásan kitöltött cédulákat adnak oda, aztán jót röhögnek a markukba, mikor kizárják az arról mit sem tehető pártot.
A magyarok vannak vannak olyan leleményesek, hogy minden rendszert ki tudnak játszani.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.03.25. 13:11:06

@Humgor: Amíg nem "azzal" kopogtat, addig nincs baj :-)

süti beállítások módosítása