Skip to content


Éljen május elseje!

Szerző: Droli - 2010.05.01. 07:12

Bookmark and Share

Különösen, hogy az ünnep aktuálisabb, mint valaha. Mert mit is ünneplünk tulajdonképpen?

1886. május elsején az USA több városában tömegtüntetés kezdődött az akkori munkaügyi törvény módosításáért. Az ok az volt, hogy a XIX. század végén a munkások gyakran több, mint napi 10 órát dolgoztak, és mindezt olyan kevés bérért, mely gyarkan csak a létminimumra volt elegendő. A tüntetés két nap múlva erőszakba torkollott, a rendőrök a tömegbe lőttek; majd a másnap folytatódó tüntetéseken bomba is robbant, miközben a rendőrök ismét fegyvert használt, és később több szociáldemokrata és anarchista hangadót is őrizetbe vettek (őket vádolták a merénylettel, miközben a szemtanúk nem ismerték fel őket). Őket halálra- illetve életfogytiglanra ítélték.

1889-ben Párizsban az a II. Internacionálén úgy határoztak, hogy 1890. május elsején a munkásszervezetek mindenhol vonuljanak fel, és követeljék a 8 órás munkaidőt, ahol még nincsen. Ez annyira jól sikerült, hogy 1891. május elsejét a kongresszus már hivatalosan is elfogadta, mint a munkásosztály összefogásának ünnepét (az USA-ban), és 1904-ben az amszterdami kongresszus már az egész világra kiterjesztette ezt. Ez a nap később több helyen is nemzeti ünneppé vált.

... és akkor lássuk, hogyan áll a munkásosztály helyzete a mai Magyarországon.

Szégyen, gyalázat, hogy a 8 órás munkaidőt ma szintén követelni lehetne. Rengeteg helyen kényszerítik arra a dolgozót, hogy fizetetlen túlórákat vállaljon be, sokszor rendszeresen.

Szégyen, gyalázat, hogy sok helyen annyira alacsonyak a fizetések, hogy abból ma is csak a létminimum szintjén lehet tengődni. Szégyen, gyalázat, hogy ugyanaz a multinacionális cég az anyaországbeli munkás fizetésének harmadát-negyedét adja ugyanazért a munkáért a magyar dolgozónak!

Szégyen, gyalázat, hogy sok helyen nem adják ki a szabadságokat, csak papíron.

Szégyen, gyalázat, hogy sok helyen nincs meg a heti két pihenőnap.

Szégyen, gyalázat, hogy az adórendszer arra kényszeríti az embereket, hogy feketén dolgozzanak, és hogy ezeket az embereket semmi sem védi a munkáltató önkényétől.

Szégyen, gyalázat, hogy a munkaerőfelvételnél nyíltan működik a diszkrimináció, és hogy például 50 felett azt mondhatják az embernek, hogy "öreg vagy, nincs szükségünk rád!"

És végül szégyen, gyalázat, hogy a magyar kormányzat, a magyar állam mindezt elnézi, és semmit nem tesz meg a helyzet normalizálásáért! 

Úgyhogy a rengeteg "vívmány" ellenére ma sem vagyunk sokkal jobb helyzetben, mint a XIX. századi munkások. A különbség csak annyi, hogy most már nem a Munka Törvénykönyvének megváltoztatásáért kell tüntetni, hanem a betartatásáért.

Kellemes május elsejei ünnepet mindenkinek!


Címkék: munka magyarország ünnep tüntetés munkaügyi

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr861962095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sátán meg a Jocó 2010.05.01. 13:33:55

igen, szégyen - a technika fejlődik, az emberiség nem.

XIX? Induljunk ki az ókori rabszolgákból, bár azok is jobban éltek...

"Vidám" olvasnivaló a témában:
szentkoronaradio.com/node/13377

süti beállítások módosítása