Skip to content


Átállás a digitális televíziózásra

Szerző: Droli - 2010.05.29. 06:50

Bookmark and Share

Sokan nem tudják, hogy jövő év végén lekapcsolják az analóg technológiával sugárzott csatornákat, és 2012 elejétől digitálisan fogják szórni ezeket. Ennek egy csomó előnye lesz, például szebb lesz a kép és a hang, de lehetőség lehet akár digitális műsorújság olvasására vagy a filmek eredeti nyelve való nézésére is.

Akkor mi a probléma ezzel? Az, hogy akinek nincs olyan kütyüje, mely alkalmas a digitális sugárzás vételére, az megszívja. A nagyi nem tudja majd nézni a tetőtéri antennára kötött, régebbi típusú tévéjén az adást, ahogy tette azt a régi szép időkben. Ez egy dolog, de a felmérések szerint erről a nagyinak fogalma sincs; a Nemzeti Hírközlési Hatóság felmérése szerint a háztartások mindössze 13%-a tud az átállásról!

Ezen mondjuk nem kell annyira csodálkozni, mivel a legtöbb család életében semmilyen változást nem fog hozni az átállás. Például akinek már valamelyik kábelszolgáltató szolgáltatja az adást kábelen vagy műholdon keresztül (pl. UPC, Digi), azoknál nem lesz változás; akinek tévéje képes a digitális adás fogadására, azok is képesek lesznek nézni a tévét; a becslések szerint a háztartások kb. 20%-a lehet bajban, mert ők még mindig az analóg, tető- vagy szobaantennás megoldást részesítik előnyben. De még nekik is van másfél évük az átállásra, már ha egyáltalán értesülnek erről, és ha lesz pénzük rá. Ez utóbbi fontos, mert javarészt olyan emberek választják a tetőantennás analóg megoldást, akiknek nincs pénze drága tévét venni, vagy előfizetni valamelyik szolgáltatónál. Itt sajnos sokan “vesztesek” lesznek, a technikai fejlődés vesztesei, hacsak nem dob össze a nagyinak a család  egy televíziót karácsonyra.

Mindenesetre addig nem árt tájékoztatni az embereket, hogy mit jelent ez az átállás, és ez mivel jár. Mi megtettük.


Címkék: televízió

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr122033939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wendiii · http://hivataliagyhalal.blog.hu 2010.05.29. 10:15:09

Még szerencse, hogy négy éve nem nézek tévét. :)
Egyedül nagymamámnak lehet belőle gondja, de azt úgyis megoldjuk addig.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.29. 10:29:53

"Például akinek már valamelyik kábelszolgáltató szolgáltatja az adást kábelen vagy műholdon keresztül (pl. UPC, Digi), azoknál nem lesz változás; akinek tévéje képes a digitális adás fogadására, azok is képesek lesznek nézni a tévét"

Mint műszaki analfabéta, kérek amnesztiát a kinevetés alól a biztonsági rákérdezés miatt:
1, nekünk kábeltévénk van, de se nem UPC, se nem Digi, csak ilyen helyi városi szolgáltató
2, a tévénk egy kb 6 éves normál nopucc Samsung
Szerintetek nem lesz gondunk az átállással?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.05.29. 12:11:24

@laspalmas: Nem hinném, hogy gondotok lenne,

Azoknál lehet gond, akik tető- vagy szobaantennával fogják az analóg adást, ÉS tévéjük nem képes a digitális adás vételére. Te kábeles vagy, téged nem érint a földi analóg sugárzás leállítása.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.29. 12:46:15

@Tigeri:

Nem, úgyhogy keress valami más "poént".

^LutheR^ 2010.05.30. 10:25:54

"a technikai fejlődés vesztesei lesznek, hacsak nem dob össze [...] egy televíziót karácsonyra."

Egyáltalán nem kötelező új televízió, csak egy annál olcsóbb set top box...

Adófizető 2010.05.30. 22:14:40

A set top box beszerezhetősége elég nehéz ha nem budapesti az ember, bár itt sem minden sarkon szerezhető be, ráadásul készülékenként kell egy egy darab. A szükséges tetőantenna felszerelése sem két fillér, mert nagyon kis teljesítménnyel sugároznak a rendszerben megengedetthez képest. Szoba antenna csak rendkívül jó helyen az adó közvetlen közelében használható, mobil vételről meg szó sem lehet. Miért is? De a reklám szerint ez nagyon jó nekünk!
Hab a tortán hogy ugyanez lesz URH analóg rádió sorsa is, csak erről még kevesebbet hallani mint a TV-ről. Természetesen a kábel szolgáltatók is át fognak térni a digitális rendszerre, inkább előbb mint utóbb. Műszakilag védhető az átállás, de a fogyasztók jelentős részének nagy meglepi lesz!

Nymus 2010.05.31. 20:49:12

Akkor 2012-tol nem lehet majd autoban tevezni a kis 7 colos teven? fuck

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.01. 10:44:40

@laspalmas: Azért nem járok úgy mint topo a másikon,ugye?:))

süti beállítások módosítása