Skip to content


Viktor, ez az adó így nem lesz jó...

Szerző: Droli - 2010.06.09. 13:00

Bookmark and Share

Végre történt valami! - írtam tegnap Orbán beszéde kapcsán. Ahogy olvasgatom a reakciókat, úgy tűnik, elég jó fogadtatása van a beszédnek; és abban nagyjából mindenki egyetért, hogyha az abban ígérteket valóban véghezviszik, olyan túl nagy bajt nem okozhat :-) Nekem azonban nem tetszik az "adós", pontosabban a személyi jövedelemadós változás. Az irány jó: az adókulcs csökken, az adózást kiterjesztik a minmálbéresekre (közteherviselés), valamint az adórendszer is egyszerűbb lesz valamivel - eddig oké, csak a módszer rossz.

Orbán azt mondta tegnap, hogy azt szeretné elérni, hogy a 8 általánost végzett ember is meg tudja csinálni adóbevallását. Az a baj, hogy a fenti intézkedésekkel nem fogja ezt elérni. Nem tudom, Orbán csinált-e már adóbevallást, de ott nem a sávos adózás vagy az adójóváírások szokták a problémát jelenteni, hanem ami előtte van. Az adóbevallás (a papír, amit le kell adni) ugyanis úgy kezdődik, hogy az állampolgár által megszerezhető jövedelmeket sok-sok részre osztja: önálló, nem önálló tevékenység, és ezeken belül is a különböző kategóriák: pl. munkaviszony, őstermelői tevékenység, vállalkozói kivét, külföldről származó tiszteledíj, és ez mind semmi, hiszen ott vannak még a külön adózó jövedelmek is, pl. vállalkozói szja, na meg ingó, ingatlan átruházás, kamatjövedelem, osztalék, ja, és mindegyik fajtára külön szabályok vonatkoznak, pl. lehet-e költséget elszámolni rá, vagy sem, a költséghányad tételes vagy vélelmezett... egy rendes, tisztességes közgazdásztanonc általában itt bukja el a vizsgát, nem is csoda. Az ekhóról, meg a többiekről ne is beszéljünk...

Ezt más országokban leegyszerűsítették: minden jövedelemnek számít, kivéve, ami nem (és ami nem, azt felsorolják külön; ilyen van a magyar adótörvényben is). Szóval minden jövedelemnek számít, nem érdekel honnan van: munkaviszonyból szerezted, vállalkozóként kivetted, konferencián előadást tartottál, tyúk tojta, stb - mindegy. Itt a jövedelem rublika, tessék oda beírni, mennyi "zsét" kaptál az évben. Erre szépen rávetítjük az adót: Orbán elképzelése szerint ez majd 16% lesz, mindenkinek. 

Nos, ez a második problémám. A progresszív adózás azért nem hülyeség, csak Magyarországon sikerült kicsit érdekesen értelmezni. Aki többet keres, fizessen egy bizonyos jövedelem felett többet százalékosan is, ez egy érthető alapelv; nálunk ezt azzal sikerült lejáratni, hogy a "többet keresők" közé sikerült az átlagbért keresőt is besorolni, aki a jövedelmének egy része után már a legmagasabb adókulccsal adózott. Szerintem itt semmi mást nem kellett volna csinálni, csak a "választópontot" feljebb tolni: mondjuk aki évi bruttó 6 millió forint alatt keres, az 16%-kal adózik, az e feletti jövedelmek meg mondjuk 25%-kal.  Valljuk be, aki olyan szerencsés, hogy havi bruttó félmillánál nagyobb a jövedelme, nem fogja hanyattvágni, ha e fölött kicsit magasabb kulccsal adózik, de az államnak jól fog jönni ez a bevétel, lehet például szerződésekre, BKV-ra államadósságcsökkentésre vagy oktatásra fordítani. Viszont 25% felett elvonni már nem ildomos, elvégre a sokat kereső is megdolgozik a pénzéért. 

Szóval a Droli-féle adóbevallás eddig így néz ki: jövedelem: X, rávetítjük az adókulcsot, sávosan, számított adó: Y, ez két sor. És itt jön Orbán nagyon hülye ötlete, hogy töröljük el az adójóváírást. Konkrétan nem is értem, mire gondol, szerintem ő sem, mindenesetre a javaslatom a következő: az adójóváírást hagyjuk meg, és minden kedvezményt pakoljunk át ide! Például: azért a munkaviszonyban lévők kapjanak már egy kis kedvezményt, tehát mondjuk legyen az adójóváírás ezen formája havi Z forint, ez jöjjön le a számított adóból. Lehet adójóváírást adni másra is: például ahol magas költségek merülnek fel, azoknak lehet itt érvényesíteni a költségeket, pl. hogy ezek 16%-át levonhatják; aztán van egy nagyon jó, külföldről vett ötletem is: aki lakást bérel, annak is járjon adókedvezmény, 100.000 Ft évente! Ez ellenérdekeltté tenné a bérlőt és a bérbeadót, és így alighanem sokan kénytelenek lennének bejelenteni ebből szerzett jövedelmüket... másrészt például a lakást bérlő fiatalok könnyebben tudnának "pénzmagot" gyűjteni. Szóval meg lehet határozni adójóváírást jópár jogcímen, vigyázva arra, hogy azért ne legyen sok, és tessék, kész is az átlagember számára könnyen kitölthető adóbevallás:

Jövedelem - adó kiszámítása (számított adó) - mínusz adókedvezmények = fizetendő adó. Ez már elfér a sör alatt.   

Ennyi, ez sok európai országban működik. Aki nem hiszi, nézze meg pl. az ír adórendszert. Dolgozni még kell rajta, sokat, de az alapelv, az alaplogika remélem, érthető.

Szóval én valami ilyesmit értenék egyszerű adóbevallás alatt. És hogy mi lesz azzal a számtalan kedvezménnyel, költségelési móddal, kivételezéssel, amit az SZJA most tartalmaz? Azaz mi lesz a kiskapukkal? Bezárják. Persze, biztos lesz, akit ez hátrányosan érintene, mert a mostani törvény szerint jobban tud költségelni, vagy kevesebb adót fizetne, de összességében az egyszerűség miatt jobban járnánk, másrészt meg a kedvezményeket bármikor lehet érvényesíteni az adóóváírásokban - ha a döntéshozó is úgy látja.

 


Címkék: orbán fidesz apeh adó adóbevallás

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr102068543

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Esetem az adóbevallással és az adóköteles GYES-sel 2010.06.09. 13:04:00

Ma kitöltöttem az adóbevallásomat. Hát mit mondjak, felment tőle a vérnyomásom.  Szépen haladtam pontról-pontra a munkáltatótól kapott jövedelemigazolás alapján. Bepötyögtem a nagysikerű ÁNYK programba az 1-es pontba az éves munkabéremet (APEH te...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.09. 13:20:27

Droli! Írországban többsávos az szja?

Egy kis érdekesség:
sávhatárok 1995-ből:
0-150.000 Ft-ig 20%
150.000-220-000 Ft-ig 25%
220.000-380.000 Ft-ig 35%
380.000-550.000 Ft-ig 40%
550.000-900.000 Ft-ig 44%
900.001 Ft-tól 48%

Az éves bruttó átlagbér akkor kb 350.000 Ft volt, az infláció 28%.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.06.13. 01:13:18

Szerző: nagyon korrekt poszt, magam is pont ezt gondolom. Az, hogy az adórendszert a sávok egyszerűsítése csökkentené, komplett hülyeség, látszatpolitizálás. A sáv az csak egy szorzás az egészben, ráadásul a legtöbben úgyis számítógépen töltik ki a bevallást, és a progi magától összeszorozza, amit kell. Fletó évekig csinálta ezt a szart, hogy meghirdetett valami idióta, értelmetlen programot, és azt hitte, elég utána megdumálni a népet, hogy ez itten már a nagy reform, és ettől most már kurva jó. De ennek már nem dől be senki (akkor sem dőlt), most már tényleg valami jót kellene csinálni. Ha Orbán ennél a "csinálok valami olyat, amitől majd be lehet mondani a híradóban, hogy egyszerűbb lett az adórendszer"-féle szintnél ragad le, akkor nagy szívások lesznek.

süti beállítások módosítása