Skip to content


Ki fizeti a kárt?

Szerző: Droli - 2010.06.25. 07:07

Bookmark and Share

Víz alatt volt az ország egy része pár napig, szerencsére a víz már levonult, de a mérhetetlen kár maradt. A nagy kérdés: ki fizeti ezt meg? Mert akinek volt biztosítása, annak a biztosító... de akinek nem volt?

Annak fizesse ki az állam - mondhatná szociálisan érzékeny lényünk, mert hát ne hagyjunk már senkit fedél nélkül a XXI. században. Vagy ne az állam fizesse ki, hanem hozzanak létre mondjuk egy segélyalapot, melybe beraknak egy kis pénzt a biztosítók, a bankok, a cégek, az állam meg a jézuska, és meg is van oldva a probléma!

Igen, de akkor mit fog mondani az, aki havi súlyos ezresekkel fizetett a biztosításáért? "Minek kössek biztosítást, a szomszéd sem kötött, mégis kapott egy új házat, míg én harcoltam a biztosítóval!" - és nem fog biztosítást kötni. Azt sem mondhatjuk, hogy nincs igaza! És akkor legközelebb, ha "esemény" lesz, ő is ott fog állni az állami kassza előtt, mert hát a kárt valahogy jó lenne megtérítetni.

Érzitek a probléma súlyosságát? Szociális érzékenység vs öngondoskodás, avagy fizesse-e az állam a saját tulajdonuk biztosításáról nem gondoskodó állampolgárok kárát. Mi lenne a megoldás? Az autóknál a kötelező felelősségbiztosítás mintájára be kellene vezetni a kötelező lakásbiztosítást? De hát akkor meg felmerül a kérdés: a szegény nyugdíjas meg munkanélküli "mibül" fizesse a havidíjat?

Update: egy jó cikk a kötelező katasztrófabiztosításról


Címkék: biztosítás biztosító árvíz

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr112098994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2010.06.25. 08:23:05

Először is ki kellene deríteni, hogy emberi mulasztás mekkora mértékben járult hozzá az árvízhez. Mostanában a legrosszabbul járt, észak-keleti településekről beszélnek, ám GyMS megyében is nagy károkat okozott az áradás. Mezőörsön egy helyi vállalkozó építkezni akart, ezért néhány éve elbontott egy gátat, ami a falut védte. Az önkormányzat tiltakozott a bontás ellen, de mivel a vízügytől megkapta az engedélyt, mondván úgyse ér semmit, ezért szépen eldózerolták. Persze a falunak kellett volna egy újat építeni, de nem tette meg és most mutogatnak a vízügyre és a vállalkozóra. Na igen, de hogyan is került a vállalkozó tulajdonába a gát... gondolom, eladta neki a falu.

Talán ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mintha egy családi ház padlását tetővel együtt eladnám neked, régi már, s nekem csak a gondom van vele, csinálj, amit akarsz. Te viszont kilátót szeretnél, úgyhogy elbontod a tetőt, hiszen azt már megvetted, de nem kell mégse. Aztán most meg sírok, hogy beesik az eső.

daniferi 2010.06.25. 08:33:53

Szerintem jó ötlet a kötelező, különösen panelban, hiszen ha a felettem lakó elúsztat vagy az alattam lakónál tűz üt ki és ez a lakás is megpörkölődik, akkor ne az én pénztárcám bánja.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.06.25. 10:00:40

Ugyanúgy, ahogy az autónál, ingatlannál is legyen kötelező a biztosítás.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.06.25. 13:43:37

Ott, ahol ellopták a zsilipet, fizessen a színes fémtolvaj!

süti beállítások módosítása