Skip to content


A legkisebb is számít...

Szerző: Droli - 2010.07.15. 07:17

Bookmark and Share

A hírek szerint a Tesco nem számolta el a túlórákat (pontosabban kikapcsolták a rendkívüli munkavégzés bérelszámolását), így kb. 700 millió forintot csalhatott el a dolgozók béréből. Tegye fel a kezét, aki meglepődött ezen! Ma Magyarországon a munkaidő csak tájékoztató jellegű, a Munka Törvénykönyve szintén, a fizetelten túlóra meg szinte divatban van, a mindenkori kormányzat, a munkaadók és sokszor a munkavállalók egyetértésével. Mert a munkaadó tele van önéletrajzokkal, a munkavállaló retteg, hogy megmaradjon a munkahelye, a kormány meg magasról tesz az egészre, mert ebben a dologban Nokiadoboz-hiány van. A Tesco persze cáfol.

Amennyiben a vádak igaznak bizonyulnak, én nagyon szeretném, ha valaki feljelentenl a Tesco-t rabszolgatartás vádjával, mert kb. erről van szó. Embereket dolgoztatni úgy, hogy nem fizetünk a munkájukért, ma teljesen általános a magyar vállalatoknál. És az egy dolog, hogy most éppen egy multi bukott le, de valójában a gazdaság számtalan területén jellemző:útépítések, ahol az alvállalkozói láncolaton ahhoz nem jut el a pénz, aki a munkát valójában elvégezte; garázsboltokban dolgozó alkalmazottak, akik heti 60 órát dolgoznak bármiféle munkaszerződés nélkül; kirakatba állított kis- és középvállalkozások, ahol a heti 6X12 óra elvárás, fizetés természetesen minimálbér + a többi zsebbe kombó.

Kicsit utánaszámoltam ennek a Tesco-s dolognak: a cikk szerint 2009 szeptembere és 2010 májusa között 365 millió forintot nem fizetett ki a Tesco a mintegy tizennyolcezer Tesco dolgozónak (az összeg gondolom bruttó). Ez azt jelenti, hogy minden egyes Tesco dolgozóra kb. 20.000 Ft jut. Nem tudom, mennyi egy átlagos Tesco-s órabére (illetve hivatalosan nem tudom :-), de ha havi bruttó 110.000 Ft-os fizetéssel számolunk egy hónapra, abból kiszámolhatjuk, hogy havi 180 hivatalos munkaórával (négy plusz fél hét, heti negyven órás munkaidő) az átlagórabér kb. 600 Ft. 20.000 Ft az 33 óra bére, tehát minden dolgozó mintegy négy napot dolgozott ingyen a cégnek mintegy 9 hónap alatt. Ha pótlékolva számolunk, akkor is 2-3 nap. (A cikk szerint amúgy a dolog múlt év februárjában kezdődött; kb másfél év után ki is derült, eddig mindenki mélyen hallgatott róla - a dolgozók is, mert nem hallottam arról, hogy a Tesco dolgozók emiatt sztrájkolnának vagy tüntetést szerveznének...)

Előző munkahelyemen ezt ügyesebben csinálták (szintén nagy kereskedelmi multi): a vezetőknek egyszerűen letiltották a blokkolókártyáját, hogy a rendszer ne is jegyezze fel a ledolgozott munkaidejét! A szerződés természetesen gyönyörűen meg volt fogalmazva: “A heti munkaidő 40 óra, de a vezető túlórára kötelezhető, amiért nem jár fizettség” mert ez benne volt az akkor még 230.000-es havi bruttó fizetésben. Gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy a napi elvárt munkaidő 10-12 óra volt, aki nyolc órát mert dolgozni, azt kirúgták “nem megfelelő munkavégzés” címén (indokot könnyű találni). A fene nagy középvezetői órabér így papíron úgy nézett ki, hogy 230.000 Ft 180 óra havi munkára, azaz  kb. 1280 Ft, gyakorlatilag meg dolgozott az ember heti kb. 55 órát, tehát havi szinten 300 órát, ezért a valós órabér 770 Ft körül lehetett. És akkoriban még jó idők jártak, mert ahogy hallom, ma már elvárás a heti 6 nap munka is, meg a szabi egy részének beáldozása is a vállalati oltáron. És hányan járnak még hasonló cipőben ma is!

Szerintem nem kellene hagyni, hogy leraboljanak, rabszolgának használjanak bennünket.


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr122152305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2010.07.15. 16:34:34

Nálunk csak egyszerűen megszüntették az apró túlórákat. Régen úgy volt, hogy amennyivel tovább maradt az ember, azt számolta a gép, aztán ha úgy volt, ki lehetett venni. Aztán bevezették azt, hogy a cigizésre kártyahúzás, mert sokan ott lopták az időt, még ha nem is dohányoztak. Nem gond, napi 8-12 perc, ha az ember csak cigizni járt ki, legfeljebb maradtam 20 percet, így egálban voltam.

Pár hónapja ez szűnt meg, szintén a kedves naplopó kollégák miatt, akik maradtak fél órát beszélgetni. Így ha úgy van munka, hogy "na, még ezt megcsinálom gyorsan" és kettő helyett fél három körül indulok haza, az ingyenben van, mert minimum 1 óra, amit lehet maradni, azt is főnöki engedéllyel. Persze az engedélyeztetés miatt egy nőnek az a dolga, hogy az ilyen bélyegzéseket kézzel ellenőrizze (mert a gép csak 8 órát tud számolni), így sűrűn látogatja mindenki, mert senkinek nem jó, hiába maradtak, de mínuszba számolt a gép és ilyenek :)

Én nem érzem teljesen rabszolgának magam, csak az rombolja néha a munkakedvet, hogy bár két éve dolgozom ott, a válság miatt nem emelnek fizetést, de akit most vesznek fel és kell három-négy hónap betanulás, mire kiderül, egyáltalán megfelelő-e az ember, annak több a kezdő fizetése.

luf! 2010.07.16. 16:53:43

nem kapnak 600at óránként, szerintem legalábbis az árufeltöltők biztos nem, az osztályvezetőkről és igazgatókról(nem a bolt igazgatójára gondolok) már inkább el tudom képzelni, csak hogy a tesco az én meglátásom szerint az árufeltöltők miatt tud így működni, gyakran melózok ott diákként, hihetetlen, hogy milyen tömeget mozgatunk meg naponta, hány km-t rohanguálunk, és akkor még erre jön rá pluszba sok kis macerás meló.... de majd legközelebb megkérdezem tőlük

félreértés ne essék, nagyon nagy a teher felülről a középvezetőkön is, elismerem, nem ritkán látok sírást...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.16. 17:25:33

@luf!: vidéken biztos, hogy nem kap ennyit, ott kevesebbért dolgoznak, Bp környékét meg nem tudom, de ott többet szoktak keresni.. Amúgy a 600 is csak bruttó, és ez az igazi gáz.

Hidd el nekem, sok múlik ott a középvezetőkön is, csak az lent nem annyira látványos.

süti beállítások módosítása