Skip to content


IMF-bukta készül?!

Szerző: Droli - 2010.07.21. 06:27

Bookmark and Share

Az előző blogbejegyzésemben arról írtam, hogy mi lett volna, ha az IMF-EU és a kormány megállapodik egymással; a mostani viszont az fogja vizsgálni, hogy mi várható most, hogy a két félnek nem sikerült egyességre jutni?

A kormány álláspontja egyértelmű: csütörtökön elfogadnak egy kisebb “csomagot” (csak nem így hívják), és arra számítanak, hogy ettől megnyugszanak a piacok. Nem is tévednek vele nagyot, hiszen ez egy üzenet lenne, hogy mi az IMF-EU külső diktálása nélkül is helyre szeretnénk hozni a gazdaságot, és nem csak nézünk a semmibe, mint a “disznók” (PIIGS országok :-). Habár a kormány ezt nem egyértelműsítette, ennek ellenére mindenki tisztában van vele, hogy az önkormányzati választások után lesznek további kevésbé népszerű lépések is; hiába a hazai gazdasági ciklusok a választásokhoz köthetőek.

Hogyan reagált a piac? Sokan nemzethalált vizionáltak, 300 Ft-os euróval, tőzsdei fekete nappal, meg a külföldi sajtó hatalmas ellenhadjáratával. Ez utóbbi természetesen bejött, a CNBC szerint mi leszünk a következő bedőlő ország - hogy ezt mire alapozzák, és hirtelen hogyhogy nem a fent emlegetett, óriási államháztartási hiánnyal és gyors ütemben növekvő eladósodottsággal rendelkező PIIGS országok lesznek a nyerők, akikhez képest a mi bajunk kutyafülének nevezhető, ki tudja. De lássuk a többi mutatót: hétfő délelőtt a forint megzuhant (a spekulánsok játszottak egy jót), de estére már vissza is állt a 290 alatti árfolyam. Gyerekek, ennél azért egy Kósa is többet tudott (egy helyi konferencián mondott beszédével), ő jobban megmozgatta a piacot! Ennyit érne a hatalmas IMF meg az EU? A BUX is esett, 2,9%-kal, ami inkább egy rossz hétköznapnak mondható, de semmiképpen sem “hatalmas piaci pániknak”. Mi következik ebből? Az a számunkra lélekmelengető dolog, hogy a piac töretlenül bízik bennünk, és nem gondolják, hogy minket olyan egyszerűen csődbe lehet vinni, mint például a görögöket. Ráadásul több szaklap is megpengette, hogy annyira nincs szükségünk az ajánlott IMF hitelkeretre, mert a piacról is képesek vagyunk finanszírozni magunkat - hát, bizony, ez egy nagy pofon a fenti rettegett nemzetközi szervezetnek!

Igen, mert jelenleg úgy tűnik, a nagy vesztes az IMF-EU lett. Idejöttek keménykedni, diktálni akartak, mikor látták, hogy ez nem megy, látványosan hazamentek, és arra számítottak, hogy a piac majd móresre tanítja a magyar kormányt, és azok sírva könyörögnek, hogy jöjjenek vissza! Igen ám, de a piacot - a kiemelt sajtófigyelem ellenére - különösebben nem érdekelte a dolog, és nem történt semmi. Ez azért nagy presztízsveszteség a fenti nemzetközi szervezeteknek, kaptak egy fricskát, hogy nem akkora istenek ők, mint amekkorának sejtetik magukat. És mivel sokan utálják az IMF-et, könnyen lehet, hogy az ország nemsokára “hősként” fog feltűnni pár helyen.

Nem is baj, ha időnként Dávid megpofozza Góliátot.


Címkék: gazdaság eu imf

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr772162299

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gazdasági szabadságharc és a számok 2010.08.27. 12:02:41

Az új okostojások gazdasági szabadságharcot hirdettek. Mondjuk, hogy pontosan ki ellen és valójában miért is, az nem egészen világos. Attól, hogy elhajtjuk az IMF-et jobb helyzetbe nem leszünk, hiszen azok, akik egyébként finanszírozzák az ország túlkö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.07.21. 11:01:11

Szerintem nem kellett volna hagyni, hogy elhagyják az országot az IMF "trágyalói". Tavasztól van egy rendelet az uzsorások ellen, azt csak alkalmazni kellene ellenük. Mivel az IMF magáncég, nincs diplomáciai védettségük. Kedves tárgyaló partnereinket hozzá lehetett volna csapni a cigány uzsorásokhoz egy cellába, hagy boldogítsák egymást! Tarthatnának a cellában uzsora konferenciát is két fartúrás között, amin kicserélnék a tapasztalataikat: hogy kell segélyből élő emberek utolsó fityingjét is kicsalni vs. hogyan kell a szegény országok gazdag politikusait lefizetni és az ország megtermelt jövedelmét átszivattyúzni külföldi bankokba.

daniferi 2010.07.21. 15:18:08

@Szakaly Gyorgy: Na igen, azért ez vicces lett volna :)

anonymand 2012.01.17. 18:59:04

Tisztelt Droli!

Nem, nem tudtam!
De most, hogy szólsz.....

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2012.01.17. 19:10:49

@Szakaly Gyorgy:

Tisztelt Szakaly Gyorgy!

Kifelejtetted, hogy autodafét kéne rendezni, ahol nem csak az IMF és az EKB vezetőit sütögetnénk saját zsírjukban, de mellettük az összes ellenünk összeesküvő szoclib főfejest (Merkel, Sarkozy, Barosso, stb.) méltó büntetésben részesítenénk.
Javaslom a kerékbetörést, felnégyelést, karóba húzást, vagy minimum a gyorsnaszádunk alatt történő áthúzást (hosszában).

Tisztelettel:
anonymand

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.25. 22:16:21

@anonymand:

Ahá! Droli, mégiscsak te írtad! :-)))))

süti beállítások módosítása