Skip to content


Legendás edzők, legendás történetek...

Szerző: Droli - 2010.07.30. 12:00

Bookmark and Share

A magyar foci elmúlt évtizedéből fogok edzősztorikat válogatni, melyek ma már viccesnek hatnak, de akkoriban a drukkerek nem nevettek ezen. A következő történetek bizony mind megtörténtek, és nem a fantázia szüleményei; tény, hogy a magyar futballélet sokszor olyan dolgokat produkált, amelynél jobbat egy hatalmas fantáziával megáldott író sem tudott volna kitalálni. Lássunk tehát hat edzőt, és hat legendás megtörtént esetet!

Aki hazament a félidőben

1997-et írunk, a magyar futballban a szokásos nihil, edzőkeringő, játékoskeringő, ahogy illik. (Az edzőkeringő különösen sajátos dolog: volt kb. 20 edző, akik egymást váltották a csapatoknál, mindenhol megváltást hirdetve. Na nem minthama nem ez lenne, tessék csak megnézni egy-két edző életrajzát, valóságos életművészek.) A Kispest Honvéd labdarúgócsapata azonban egy meglepőt húzott: a tulajdonos Krémer Károly gondolt egy merészet, és kinevezte magát vezetőedzőnek! Persze a sajtónak kétségei voltak a botcsinálta tréner edzői képességeivel (papírja volt, ha jól emlékszem), de kíváncsian várta mindenki a meccseket. Vajon csodát tud-e tenni egy “tejfelesszájú”?
Nem tudott. Krémer 4 meccset élt meg, 1 győzelem, 3 vereség, 4-12-es gólkülönbség, ez bizony nem jó ajánlólevél. Az “edzői búcsút” azonban nehéz lesz valaha is felülmúlni: a csapat éppen 0-3-ra állt félidőben a Gázszer ellen, a játékosok bemennek az öltözőbe, és várják az edzői tanácsokat - azonban Krémer ekkor már autóban ült, úton hazafelé. Kétségkívül egyedien lépett le :-)

Akit a felesége is bírált

Tíz éve a Vasas vezetősége úgy döntött, hogy elege van! A fenébe a tehetségtelen magyar játékosokkal, a begyöpösödött magyar edzőkkel, ők új csapatot akartak építeni, külföldi tehetséges játékosokkal, és tapasztalt, modern külföldi edzővel! Ez utóbbit Slavko Kovacsicsban találták meg, aki a nagy sikereket elért Salzburg másodedzője volt; neki adták azt a feladatot, hogy bajnokesélyes csapatot hozzon össze. Le is igazoltak mindenféle “-icseket”, meg afrikaiakat, akik tán még válogatottak is voltak, de a szurkolóknak csak annyi tűnt fel, hogy némelyik öregebbnek néz ki, mint amennyinek vallja magát. A bajnokság során kiderült, hogy a leigazolt légiósok képességei a magyar másod-harmadosztály színvonalát érik el, a Vasas meg pofozógéppé vált. Kovacsics egy interjúban elmesélte, hogy még a felesége is megkérdezte, hogy “miért ilyen rossz a csapatod?” A válaszon nem kellett sokat gondolkozni, mert Kovacsicsot kirúgták (5 vesztes meccs után), a Vasast azonban már Komjáti, Kiss László és Tornyi sem tudta rendberakni és kiestek.

Benzinkutasból edző?

A 2000-2001-es bajnokságot nagy tervekkel kezdte a Debrecen csapata - igazoltak pár válogatott szintű játékost (szerintük), és elhozták a Vasas edzőjét, Komjáti Andrást. A váltás azonban nagyon rosszul sült el, a csapat kieső helyen volt, ezért Komjátit menesztették, és helyére a nagyon erős debreceni kötődéssel bíró Pajkos Jánost nevezték ki. Pajkos neve jóformán ismeretlen volt a magyar futballéletben, és mivel civilben egy benzinkutat vezetett, ezért többen feltették a kérdést: “idáig süllyedtünk, hogy egy benzinkutasból is lehet edző? Pedig Pajkosnak megvolt az edzői papírja, sőt, ő irányította a debreceni utánpótlást, tehát nem a semmiből került a nagycsapat élére. A csapatot ő sem tudta felrázni, és a Loki kiesett a bajnokságból (de mivel a BKV visszalépett, így mégis elsőosztályú maradt), másrészt viszont megnyerte a Magyar Kupát! Ősszel nagyot emelkedett Pajkos ázsiója: a Debrecen hazai pályán 3-1-re megverte a Dugarryval és Pauletaval felálló Bordeauxot, ami az év futballeseménye lett, azonban nemsokára Pajkos távozott a csapat éléről. Az edzői karrierjét 2004-ben folytatta, megfordult még Békéscsabán, Diósgyőrben és Győrben is, de ma már nem edzősködik profi szinten.

Aki gyakran perrel távozik

Tornyi Barnabás érdekes személyisége a magyar labdarúgásnak: sokan elismerik a szakmai tudását, de igazán bizonyítani még nem tudott. A Diósgyőrrel volt egy nagy szezonja 1998-1999-ben, amikor is 10 győzelmet, 4 döntetlent és mindössze három vereséget ért el csapatával, de sokkal inkább jellemző rá, hogy leszerződtetik megváltónak, 6-10 mérkőzés után összerúgja a port a vezetőséggel, és távozik. Időnként perrel: perelte már a Zalaegerszeget, a Kispestet és a Diósgyőrt is, utóbbi két klubot a csőd szélére taszítva, így nem csoda, hogy a futballszurkolók kevésbé rajonganak érte. Legutóbb Diósgyőrben próbálta megmenteni a csapatot a kieséstől - nem sikerült -, és az “elmenetele” ismét csodálatos volt: a felek az újságokban szépen kiteregették a szennyest, azt olvasók legnagyobb örömére.

“Ezt egy életen át kell játszani!” - az énekes-edző

Nem kis meglepetést okozott a REAC csapata, mikor két éve leszerződtette vezetőedzőnek Hevesi Tamás énekest, akit sokan énekesnek ismertek, és csak kevesen tudták, hogy egy női futballcsapat edzője is. A REAC azt várta tőle, hogy benntartja a klubot az élvonalban, azonban a csapat meglehetősen leszerepelt, 9 mérkőzésen mindössze egyetlen győzelem és 2 döntetlen sikeredett, és a 6-18-as gólkülönbség is azt mutatja, hogy bizony Hevesinek bizony továbbra is jobban áll a csíkos napernyő, mint az NB1. De legalább az ellenfél szurkolói remekül mulattak a REAC elleni meccseken :-)

Aki fasszal búcsúzott

Utolsó történetem a mostani szövetségi kapitányról, Egervári Sándorról szól. Az ősz edző eredménylistája imponáló: többszörös magyar bajnok, igazán sehol sem égett meg, örökmérlege is figyelemre méltó (387 mérkőzésből 199 győzelem, 83 döntetlen, 105 vereség), ráadásul azon kevés edzők egyike, aki képes volt több helyen is több szezont végigcsinálni. Az utolsó NB1-es edzősége azonban furcsán ért véget: tavaly, mikor a Győrtől menesztették, az íróasztalán egy rajzot találtak, mely egy... khm, ne szépítsük ... egy faszt ábrázolt, és alá a következő szöveget írták: “Ennyit ér itt a szakma!” Az üzenetet a klubvezetés Egervárinak tulajdonította, Egervári cáfolt, igazságot mi sem fogunk tenni, de kíváncsi vagyok, mit rajzolna a mester, ha a mai magyar futballt kellene jellemeznie...


Címkék: magyarfoci

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr72178478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.30. 12:29:34

Ehhez a poszthoz várom a kommentelők segítségét, egyrészt hogy írjatok ti is hasonló "jeles" történeteket, másrészt meg hogy a fentieket pontosítsátok, mert pl. a Krémer sztori meg a Kovacsics történet még a "Google előtti" időben történt, és lehet, hogy nem pontosak...ezeket előre is köszönöm.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2011.06.28. 12:16:08

Még Dr. Lakat Károly (igen, a Nap tévés lakat apja) a Loki edzője volt, vagy 30 évvel ezelőtt. Igen gyakran részegen ült a kispadra. Egyszer megcsinálta, hogy meccs közben felállt, és hazament.

süti beállítások módosítása