Skip to content


Önkormányzati választás - ki tud nagyobbat mondani?

Szerző: Droli - 2010.08.12. 06:55

Bookmark and Share

Elvesztítheti minden értékesíthető vagyonát Szigetvár, ha ebben a hónapban nem bír megegyezni hitelezőivel - írta a Mandiner. A történet amúgy rémesen egyszerű: a polgármester nagyot álmodott, és fürdőberuházásra felvett 1,1 milliárd forintot, kórházfejlesztésre 500 milliót, ráadásul -természetesen - ezt sikerült pár száz millióval túlépni. Amikor meg kiderült, hogy a két és fél milliárdos költségvetéssel rendelkező városnak még fenn is kellene ezt tartani, ráadásul az egész buli masszívan veszteséges, bedobták a törölközőt. Van ilyen.

Ítéld el a polgármestert! (Idén elhunyt.) De őszintén: most lesz az önkormányzati választás, és miről fog szólni? 200 fős faluba szennyvíztisztító, 500 fős településnek saját iskola, nagyfaluba kisdobos Győzikével, kisvárosba több tízmilliós értelmetlen szoborkapu, nagyvárosba metró - legalább négy. Igen, mindenki ígérni fog mindent, mindegy, hogy van rá pénz vagy nincs, mindegy, hogy ezért hitelt kell felvenni, mindegy, hogy ez már végképp nem az önkormányzat feladata, de valahol minden polgármester kötelességének érzi, hogy a jövő emlékezzen rá. És mivel a saját magáról mintázott szobor olyan snassz, meg hát szólnak érte, így jönnek a hülyébbnél hülyébb ötletek, persze a település érdekének előadva. Hogy majd arról emlékeznek a polgármesterre, hogy új iskolát építtetett a 20 gyereknek. A hitelt meg később kell visszafizetni. Ennél azért a saját szobor is lényegesen olcsóbb lenne.

Félelmetes történeteket lehet olvasni erről. A fent említett szigetvári példán túl még pár eset: a szerencsi semmire sem jó kapu százmilláért; Nick, a párszáz fős Vas megyei falu százmilliós szennyvíztisztítója, vagy éppen bodrogkeresztúri 40 cm-es kilátó 40 millióból. Persze néhol sikerült EU pénzből "részfinanszírozni", de ilyenkor szokták azt mondani, hogy ez még a saját erőt sem éri meg.

Kíváncsi vagyok, meddig jut el az a polgármesterjelölt, aki azt ígéri, hogy "nem csinálok semmi különöset, finanszírozom az iskolát, a hivatalt, meg az orvosi rendelőt, lobbizok a Volánnál a buszjáratokért, ellátom a szociális feladatokat, és igyekszem nem hitelekbe verni a települést". Nem sokáig, a választópolgár ígéreteket vár, kolbászból kerítést meg látható, kézzel fogható fejlesztéseket, az, meg hogy miből megy, nem érdekli. Pont, mint a 2002-es választás során, ahol sok mindenki természetesnek vette a 13. havi nyugdíjat, de a "mibűl?" kérdést nem nagyon tették fel. Azt mostanában fizetjük vissza, és látjuk, milyen áldozatokkal jár.

Remélem, az önkormányzati választásoknál is emlékezni fogunk erre.


Címkék: politika választás

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr42212967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wendiii · http://hivataliagyhalal.blog.hu 2010.08.12. 08:29:23

Az utolsó mondatodra a válaszom: nem. Senki nem fog emékezni ezekre.

A legszomorúbb, hogy az elmúlt 20 évből nem tanult senki. Rögtön az elején így kezdték, aztán Torgyán doktor tökélyre fejlesztette a politikai nagyotmondást, és ez azóta is kiirthatatlan. Pedig nekem személy szerint szimpatikusabb lenne egy olyan ember, aki azt mondja, hogy csak arra fog költeni, amire muszáj, és nem ígérget faszságokat.

Árkászati Hadimérnökség 2010.08.12. 13:29:43

A szomorú nem az ígéret, nem a hitel.
Hanem az, hogy még élnek, és felelősségre vonhatóak (lennének) azok a személyek, akik a megyei tanácsban, a politikai bizottságokban, végrehajtó bizottságokban (MSZMP), a politika által létrehozott kutató- és tervezőközpontokban, hivatalokban eldöntötték, hogy kirohasztják a vidéket (nem kell falu, mert oda kell orvos, ivóvíz, csatorna, áram, a sok rohadék földet túró parasztnak, meg külön iskola, ahol szocializmusba szocializálják a sok rohadék vidékit = klerikálist, meg út kellene a rohadékoknak) és a városokból emberkombinátokat akartak létrehozni (ezerfős iskolák, a szakmunkásképzésről egyenesen a "Munkaerőtartalékok Hivatala" gondoskodik, ezért hívták a számozott, névtelen képezdéket majd' mindenhol emtéháknak, kisbolt helyett nagyáruház, ahol ugyanaz a semmi van a polcokon, emberi lakóépületek helyett "társasház"-nak hazudott "munkaerő sorozatvetői", ahogy Petri György írta, uniformizált emberek, formalizált viszonyok, ööee...).
És ezért elmaradt egy csomó fejlesztés, és kipusztult az utolsó nemzedék, ami még gyakorolta a szolidaritást.
Most az a helyzet, hogy nem támogatják milliárdokkal a városiasítást, a sok vidéki nem tudja elhagyni a sáros rögöt (a faluját, a kisvárost), de ugyanolyan igényei (vezetékes ivóvíz, csatornázás, villany, most meg már gáz, internet, kábeltévé, kábeltelefon, óvoda, iskola, orvos, sőt mindjárt eghy ember- és egy állatorvos, népességnyilvántartás, gyámhivatal, aszfaltozott utak, tömegközlekedés stb.), mint "nagyfaluba a pesti embernek".
És a hitel, meg a bedőlés az egyik fele csak a dolognak. A másik az elvitathatalan igény. És az igazságosság hol van? Egy ország dolgozott azért, hogy a "hülye pestiek" villamossal mehessenek, meg színházba járjanak, meg ne kelljen felvinni a Francstattban a PB-palackot a negyedikre, mert a falból jön a gáz, és elk...rhasanak párszáz milliárdot metróra. Akkor nem kellene az állami elosztórendszereket átkalibrálni, hogy szegény mucsai, gumicsizmás hülyéknek is jusson?

Még akarják a parasztok
a orvost, meg a ziskolát,
közműveket, a utat.

Sokba lesz a'! Sokba lesz a'!
így ordítoz a úri nép,
szájbalökött közgazda.

"Negyven évig, ha úgyse volt"
- így okoskod a pesti -
"kibírják majd faluhelyt"

"Gyertyafénynél, kemencével"
- romantikus, annyi szent -
ellesznek még száz évet."

Hát innen szólok: lónak a f...szát lesznek.
Üdvözlettel
Árkászati Hadimérnökség

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.08.12. 22:46:05

Node kérlek, pont van egy másik vonulat is, amikor a nagyotmondókat vágják ki a francba. Pátyi golffalu, sávolyi versenypálya. Ott a civileknek abból lett elegük, hogy akkorát álmodott a testület (lopással egybekötve), hogy megváltozott volna a világ szerkezete.

süti beállítások módosítása