Skip to content


Itt van az új adótörvény, szophatjuk a bránert

Szerző: Slanger - 2008.12.30. 10:37

Bookmark and Share

 Vállalkozol? Véged van…

 
Üres a buksza. Nincsen pénze polgárnak, államnak, majdhogynem senkinek. Gondolom ez is közrejátszott, mikor a kedves törvényhozó barátaink megszavazták a jövő évi adótörvényt.
 
Január 1.-től ugyanis életbe lépnek a feketegazdaság kifehérítésére szolgáló szankciók. Hip-hip hurrá. A kkv-k felköthetik a nacit, hiszen bizonyos intézkedések elsősorban őket érintik majd. Itt van elsőként a házipénztár téma. Tudvalevő, hogy főleg a kisebb, kevés alkalmazottat foglalkoztató cégeknél divat, a nagyarányú fekete kifizetés, ami ugye a házipénztárból történik. Na de kezdjük inkább az elején. A cég kiállít egy számlát, melyet átutalással ki is fizetnek neki. Megjelenik a számlán, példának okáért 1 millió forint. Az alkalmazott szépen bemegy a bankba, kiveszi az egy millát, mondván ebből ki lehet majd fizetni a melóst. A pénz ugye bekerül a házipénztárba. Hát eddig így ment, illetve így mehetett. Jövőre ez már kicsit másként lesz. Pontosabban így:
 
„A házipénztár "gondatlan kezelői" is 20 százalékos bírságra számíthatnak, ha a havi készpénz záróállomány átlaga, meghaladja az előző üzleti év összbevételének 1,2 százalékát azzal a megkötéssel, ha ez a tétel kisebb fél millió forintnál, akkor a havi átlagos állomány maximuma 500 ezer forint lehet.”
 
A másik cucli a készpénzes kifizetések visszaszorítására irányul. Jövőre ugyanis 250 ezer forint feletti összegeket kizárólag átutalással lehet majd teljesíteni. Ha a számla kiegyenlítése ennek ellenére mégis készpénzfizetéssel történne, úgy az APEH a 250 ezer forintos összeghatár feletti rész 20 százalékig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki a kifizetővel szemben.
 
Csak két példát említettem, de mindenki nyugodjon meg több szigorítás is akad. Nem is lenne ezzel baj, ha a magyar adórendszer nem a csalásokra épülne.

Címkék: szívás adó

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr4848269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása