Skip to content


A Droli csomag

Szerző: Droli - 2009.03.11. 10:26

Bookmark and Share

Ma úgyis annyira nagy divat a programalkotás (lásd Reformszövetség, Bokros, vagy mindannyiunk Ferencének napi legalább 5 programját), ezért úgy döntöttem, én is csinálok egyet. Tehát programom a következő:

 

A program célja:

Ma Magyarország rettenetesen el van adósodva (73% GDP arányosan), valamint óriási problémát jelent az, hogy nagyon nagy az inaktívak aránya az aktívakéhoz képest. A cél az, hogy az adósságot 50%-ra csökkentsük (s ezáltal a kamatszolgálatunkat is), a versenyszférában dolgozók létszámát pedig megduplázzuk úgy, hogy közben a GDP ismét növekedésnek induljon. Ezek elég ambíciózus célok a világválság kellős közepén, de meg kell csinálni, mert különben beledöglünk.

 

Eszközök:

Adózás:

  • Az Áfa 20-ról 25 %-ra emelése minden területen, azzal a kitétellel, hogy a kormányzat az ebből adódó bevételnövekedést kötelezően az államadósság csökkentésére fordítja. Számolni kell azzal, hogy ez inflációnövekedést okoz.
  • A munkáltató munkavállaló után fizetendő terheinek (pl. munkáltatói Tb, nyugdíjjárulék, stb.) összevonása, s 10%-ra csökkentése. Jelenleg óriási a különbség a szuperbruttó és a bruttó között, s ez nagyon megterhelő a vállalkozások számára (s feketén foglalkoztatásra ösztönzi őket). A fenti javaslat azonban a feketemunka kifehérítésére ösztönöz, mivel 10%-ért már nem éri meg szembeszállni a törvénnyel, ezáltal nem biztos, hogy a TB- és nyugdíjkassza olyan rengeteget veszítene az ügyön. Pozitív hozadék az is, hogy a feketén foglalkoztatott rokkantnyugdíjasokat is inkább megérné bejelenteni, ezáltal meg lehetne spórolni ezen rokkantnyugdíjakat is.
  • Az Szja 20%-ra növelése, 4 millió felett pedig 40%-ra (a minimálbér továbbra is adómentes). Az összes adókedvezmény eltörlése, kivéve a családi pótlék és a gyes/gyed, melyet adókedvezmény formájában vehet igénybe az édesapa vagy édesanya. Ez önmagában nem jelent nagy megszorítást, viszont jelentősen leegyszerűsíti az adminisztrációt.
  • A munkavállalói TB és nyugdíjjárulék csökkentése, szintén összevonva, 15%-ra. Az ebből adódó bevételkiesést ellensúlyozná a gazdaság „fehéredése”.

Költségvetés:

  • Az összes támogatást, pályázati pénzt, melyet nem az EU ad, meg kell szüntetni. Nincs pénz tanulmányírásokra meg a haveri cégeknek. Egyedüli kivétel a mezőgazdaság támogatása, mivel ezzel kapcsolatban elég erős versenyhátrányban vagyunk az EU-hoz képest (anno nem jól tárgyaltak Kovács Lászlóék), de itt is felül kell vizsgálni a támogatási rendszert.
  • Az összes állami beruházás leállítása és elhalasztása (autópálya, négyes metró). Nincs rá most pénz.
  • Az állami szféra leépítése, főleg az adminisztratív vonalon. Amit kiemelten kell kezelni, az az oktatás, egészségügy, rendőrség: itt törekedni kell arra, hogy ne legyenek elbocsátások.
  • A MÁV és a BKV támogatásának jelentős csökkentése, szerződéseinek felülvizsgálata. Ha nem megy a dolog, akkor magántőke bevonása.

Szociális rendszer:

  • A tizenharmadik havi nyugdíj teljes megszüntetése, azaz nem építjük be sehová.
  • A munkakeresési segély 9-ről 6 hónapra csökkentése. Mindennemű segély adóköteles.
  • A szociális segélyek teljes felülvizsgálata, s közmunkához kötése. A közmunkák közé tartozik például az állami intézmények karbantartása, festése is, erre nem adunk ki pénzt alvállalkozóknak! Akinek munkát tudnak felajánlani, s nem fogadja el, semmilyen segélyre nem jogosult. Eleve, szociális segélyre csak az jogosult, aki fel tud mutatni valamennyi munkaviszonyt.
  • Gyes, gyed, családi pótlék: adókedvezmény formájában jár, illetve ahol ez nagyobb, mint az adókedvezmény, ott az állam kipótolja.
  • A rokkantnyugdíjak felülvizsgálata
  • Vizitdíj bevezetése, de a nyugdíjasok és a tartós betegek évi 24 alkalommal fizetésmentességet kapnának.
  • A gyógyszerkassza felülvizsgálata, s felére csökkentése.

A program hatásai:

A vállalkozók és cégek munkaterheinek jelentős csökkentése a foglalkoztatottság kifehérítését és növekedését segítik elő, s egyben növelik a versenyképességet. Minden bizonnyal több külföldi befektetéssel lehetne számolni. A dolgozni képes inaktívokat munkára ösztönözné. Az állam bevételei nem csökkennének túlzottan, mert a megnövekedett foglalkoztatottságból adódó többletbevétel pótolná a járulékok csökkenéséből adódó bevételkiesést.

Az államháztartás egyenlege javulna, s alighanem nemcsak az áfaemelés bevételeit lehetne pluszban az adócsökkentésre fordítani. A hosszú távú cél a kamatterhek jelentős csökkentése, s ezt a felszabaduló pénzt az állami beruházásokra lehetne fordítani.

 

Nos, ez lenne az, nem tökéletes, de legalább történne valami. Ez lenne a „Droli csomag”.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr5994618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.12. 00:34:39

Hohó, ahhoz először meg kell engem választani! Utána megfelelő végkielégítés mellett bármikor :-)

lótumfaktum 2009.03.13. 08:05:22

ez a csótány csomag tesztelő változata.csak azt tudná valaki megmondani ,hogy a sok köz szolga mit fog csinálni ha elbocsájtják öket? hol van annyí munkahely, mit csinál a sok segílykés? munka hely ,munkahely.....de honnan és most mit gyártani barátom?
szerintem nem rosz ötlet a közszolgák bizonyos magas fizetéstől csökkentett bére,nyugdíjasnál lehet náluk miért nem? már megtakarítás.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.13. 11:36:17

@lótumfaktum: Bokros kicsit más, ő a nagy társadalmi ellátórendszerek (pl. egészségügy, oktatás) reformját akarja véghezvinni.

Hogy lesz munkahely? Hát úgy, hogy a munkaerő költségei jelentősen csökkennek, kb. 40%-kal (A munkaadó munkavállaló után fizetendő járulékainak jelentős csökkenése miatt). Ebből a munkavállaló nem érez semmit, viszont a cégeknek jelentős költségcsökkenés lesz, s megéri új embert felvenni, valamint a külföldi beruházók is szívesebben jönnek ide. Lásd: Írország 1987-ben, vagy Szlovákia a közelmúltból, mikor az autógyárak nagy része oda ment, nem ide... ennek ez (is) az oka volt. Annyiban vagyun hátrányban, hogy ma nem világgazdasági konjunktúra van, hanem recesszió, tehát nehezebb megküzdeni a külföldi beruházókért.

lótumfaktum 2009.03.14. 13:53:54

@Droli: áh, lila köd a multik le építenek mert nincs megrendelés, mert nincs pénz . arra kell válasz,hogy mit csinál az a sok új munka erő .most nem receszióban,ha nem válságban van mindenki ,hát még mink . beruházó? ember !haza akarják vinni a saját cégeiket. a többi lózung!!!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.15. 11:14:13

@lótumfaktum: A sok munkanélküli a Droli csomag nélkül is megvan, tehát ez adottság. A sok új munkanélkülire a válasz: munkahelyet kell nekik biztosítani. Az, hogy az állam ad nekik munkát, nem jó válasz, tehát marad a magánszektor. A kérdés lényegében végtelenül egyszerű: hogyan tudjuk a vállalatokat arra ösztönözni, hogy új munkaerőt vegyenek fel? (Az a röhej, hogy nincs más megoldás; az a lehetőség, hogy az aktívakat még jobban terheljük, s ebből segélyezünk, zsákutca; ezt tapasztalhattuk eddig is).

Szóval még egyszer az alapkérdés: hogyan tudjuk a vállalatokat arra ösztönözni, hogy új munkaerőt vegyenek fel?
Erre javaslom a munkaerő költségeinek csökkentését (adókon keresztül). Más javaslat?

(Még a részmunkaidős foglalkoztatás elterjesztését is lehetne támogatni).

süti beállítások módosítása