Skip to content


"Bezzeg az én időmben!"

Szerző: Slanger - 2009.07.23. 08:11

Bookmark and Share

Már gyermekkoromban is szenvedtem ettől a mondattól bárki mondta: a szüleim, a szomszédok , vagy a tanárok.  Mindig úgy gondoltam, hogy jobb előre nézni, haladni a korral. Nem kell  intő példákat emlegetni a múltból.  Ráadásul, szinte minden esetben negatív kicsengése volt e szavaknak. Agyamban tudatosult, hogy  a  "bezzeg  az én időmben" prédikációt hangoztató erénycsőszök  ifjú korában, mindenki  makulátlanul, példamutatóan élt. Nem voltak hamis emberek, nem voltak bukott diákok és a felebaráti szeretetet nagyon komolyan vették. Egyszóval minden a lehető legjobb volt az életükben. Bátrak voltak, szorgalmasak és megbízható, komoly polgárai (elvtársai) a társadalomnak. (Az ötvenes, hatvanas években voltam gyerek!) Felnőttként ugyanúgy taszított, ha egy meglett ember az idő távlatából megszépült fiatalságáról, mint követendő példáról papolt.
 Szeretem a fiatalokat, értem őket. A sors kegyes volt hozzám, mert a családomban ma is közöttük élek. Imádom a humorukat, a derűlátásukat, a rugalmasságukat és a mindent elsöprő igazságérzetüket.

Buszon utaztam a napokban, végállomástól végállomásig. A kis kamaszokból álló csoport a második megállónál szállt fel, álltak, bár volt ülőhely bőven.  Hangosan örültek, nevettek, melynek oka pár perc múlva kiderült a fegyelmezetten ülő utasok számára is. Tanévzáró óta először találkoztak, osztálytársak voltak. Elhangzott élménybeszámoló, volt örömködés, humor, vagányság.  Mit tagadjam, örültem nekik, fülelnem nem kellet, hangosak voltak, többször megnevettettek.  Fiatal lendületük, stílusuk, kajla humoruk magával ragadott, vidámságot hozott a monoton utazásomba. Egyszerre több utastársamnak mosolyt, derűt láttam az arcán:-)
Egy középkorú  férfi és mellette ülő partnere másképpen látták ezt a helyzetet. Szúrós tekintetüket le nem vették a fiatalokról, csak a megfelelő pillanatra vártak. Egy poén kapcsán, (melyen én is elnevettem magam a buszon utazókkal együtt)  kiengedte intelligenciáját a pasas! Visszatartott dühe vulkánként tört ki,  rekedtes torkából. Trágár szavakkal illette a vidám fiatalokat, "k---va anyázás" közben elmondta nekik, hogy hogyan illik viselkedni egy tömegközlekedési eszközön. A fiúk először megdöbbentek, hiszen nem tettek semmi rosszat, nem beszéltek csúnyaságokat, csupán örültek egymásnak, és a jó meleg napnak:-)  Olaj volt a tűzre, amikor egymásra néztek, és először visszafogottan kuncogtak, majd mosolyogva odaszólt az egyik srác  a morcoshoz: "Mi a baja bácsi? Nem csináltunk semmi rosszat!  Melege van?"  A pasas fenyegető mozdulatokat tett, majd magán kívül üvöltötte: "Kis sz...ros! Az én időmben az ilyeneket földbe döngölték, ha nem adta meg a tiszteletet az idősebbeknek!  Fogd be a pofádat, mert mindjárt szájba b.........lak!" Nem hümmögte, fütyülte a szavakat, szép tagoltan kimodta azokat.
A fiúk pár méterrel tovább megálltak és hátat fordítottak a tajtékzó embernek. Mintha ott sem lett volna. A legbölcsebb dolog, amit tehettek.

Azt hiszem, a fentiekhez nem kell kommentárt fűznöm.  Én a fiatalokkal voltam, vagyok és leszek!

Lehet, hogy ez a hosszú, vidám élet titka? Aki lélekben egy kicsit gyerek marad, mégha a kor el is járt felette, talán más dimenzióból tudja nézni az élet apró örömeit:-) és bosszúságait is.

Évikati

 


Címkék: évikati

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr741261647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.07.23. 09:43:20

A morcos bácsinak a bezzeg az ő idejében szappannal mosták volna a száját az efféle szavak hallatán. Meglehet, akkor nem is káromkodtak ezekkel a szavakkal :)

Igazad van, a "bezzeg az én időmben!" eléggé negatív értelemmel bír már, elcsépelt, idegesítő és olyan tehetetlen szülő kihallása van. Amikor egy adott szituval nem tud mit kezdeni és jön a prédikáció. Mondjuk inkább ez, mint dühében egy tasli. Ráadásul, akik ezt állandóan hangoztatják, azok begyöpösödöttek, korlátoltak és abszolúte nem elfogadó személyiségek. Nagyon ritka az, akinek a viselkedése és a hozzáállása alátámasztja ezt a mondatot és nem üres frázisnak tűnik a szájából.

Nem minden mai fiatal rémes. Tény, hogy más világot élünk, de könyörgöm, amikor meg mi voltunk gyerekek, minket méregettek így az idősebbek. Ez az élet rendje. Ők már tudják, mit szúrtak el, mi még előtte vagyunk, vagy épp benne. De a gyerekeket b..megekkel nem nagyon lehet jó útra terelni...

Évikati 2009.07.23. 11:46:10

@Vorg a Halhatatlan Báró: igen, így van ahogy mondod. Nekem ebből a szituációból az jött le, hogy sok mai felnőtt (pesszimista, depressziós, elégedetlen) talán irigyli azokat, akik még a mai világban is tudnak derülni, örülni egymásnak. Saját, sanyarú, kudarccal teli életükért (rossz egészségi állapotukért) mindenkire haragszanak. Ezek a fiatalok valóban mások, szókimondóbbak mint mi voltunk régen, de éppen ez viszi előre a világot. Engem is megszóltak a farmernadrágomért és a fiúsra nyírt frizurámért. Ma már ezen az unokáim nagyokat nevetnek.
Ide kapcsolódik egy aranyos történet. 5 éves unokám fagyizott. 3 gombóccal birkózott, amikor egy öreg hölgy megszólította. "Mikor én ilyen kislány voltam, nem kaptam soha ekkora fagyit!" Mire az unokám azt felelte kurtán: "Nem hiszem el." A hölgy megbotránkozva kérdezte, hogy nem hiszed el, hogy csak egy gombóc fagyit kaphattam?"
Mire a kis okosom azt válaszolta, hogy "Azt nem hiszem el, hogy kislány voltál." Hát,bizony, ők más dimenzióból néznek mindent:-))

a rekettyés 2009.07.23. 16:42:45

Mikor a bezzeg az én idömben szöveggel jönnek vagy jöttek /36vagyok/ én mindig helyeselek. Még ráteszek egy lapáttal hogy már a jövö sem a régi meg ezek a mai öegek sem a régiek. Ezt általában kevesen tudják feldolgozni nem nagyon értik most helyeselek vagy ellenük vagyok. Itt általában vége is van a vitának.

Évikati 2009.07.23. 18:30:14

Igazad van, a mai öregek sem a régiek, ha lépést tartanak a korral. Én ilyen vagyok:-)

Horizont 2009.07.24. 09:40:46

Na az a vén ember ott a buszon meg is érdemli a sorsát, mert valószínű az elqrt életét verte le szegény vidám gyerekeken!
Nem tagadom én is éltem a három gyerekemnél néhanapján ezzel a "bezzeg az én időmben" témával. De ezt a mondatot ki sem ejtettem a számon. Mindig egy jó kis példát elmeséltem az én régi életemből, próbáltam humorosan ha olyan volt a szövegkörnyezet. Mindig bejött, mert vagy elgondolkoztak, vagy jót nevettünk és úgy gondolkoztak el! Szerintem a múltunkból is kell és lehet építkezni ha azt jól használjuk! Ráadásul az a legjobb ebben az 50 feletti életkorban (vagy egyetlen legjobb?), hogy bölcsességet szed magára az ember és a tapasztalatait szeretné átadni az utódoknak:) Csak a legjobb formáját kell megtalálni, hogy célt is érjünk vele:)) Nem könnyű:)

Évikati 2009.07.24. 12:33:17

@Horizont: igen, javaslom olvasd el a Propelleren megjelent hozzászólásokat a cikkhez. Hozzád hasonlóan sokan gondolkodnak, én is! Másképpen nem is lehet gyerekeket nevelni, ha a múltunkat, gyökereinket nem tárjuk fel előttük. Nem mindegy, hogy hogyan:-) és ebben igazad van!

süti beállítások módosítása