Skip to content


Őrült javaslat a választási rendszer megreformálására

Szerző: Droli - 2009.09.18. 08:25

Bookmark and Share

Ma Magyarországon a választási rendszer olyan, hogy bárki szavazhat, s a professzor szavazata ugyanannyit ér, mint aki már az általános iskola második osztályán sem jutott túl. Persze ez sok mindenkinek nem tetszik, s vannak rá ötletek, hogy legyen IQ teszt a szavazás előtt, meg ilyesmi, de nekem van egy őrült ötletem, mely annyira őrült, hogy be kell mutatnom: a párt bejelölése után írásban meg kell indokolnia a választópolgárnak, hogy miért pont arra szavazott!

Jó, tudom, ez sem az igazi, mert ha azt írja valaki oda, hogy „Csak!”, az ugyanolyan indoklásnak számít, mintha egy tudományos értekezést tartana a „GDP és az infláció kapcsolatáról az előző négy év tükrében”. Éppen ezért a következőt javaslom:

  1. Minden párt állítson össze egy tíz pontos listát a programjából (pl. 18% SZJA évi kétmillió forint jövedelem alatt, 19. havi nyugdíj bevezetése az öregségi nyugdíjasoknak, euró bevezetése 2210-re, stb.)

  2. A választópolgárnak ebből a tíz pontból kell ötöt a szavazólapra odavésnie – mégpedig annak a pártnak a programjából, akire szavazott.

  3. A szavazat akkor érvényes, ha öt helyes pontot írt oda.

Így már nehezebb lenne a sörért szavazás, mert itt már tanulni is kellene, nem? 5 pont megjegyzése értelmes embernek nem okoz gondot, másrészt bizonyítja, hogy legalább egy kicsit ismeri a pártprogramot, azon túl, hogy „Orbán patásördög” vagy hogy „Bajnait Tel-Aviv távirányítja”! Persze ki kellene küszöbölni a puskázást valahogy, valamint meg kellene határozni azt, hogy a javítás során mi tekinthető helyes válasznak.


 

Mit szóltok az ötlethez, azon túl, hogy bődületes baromság? :-)

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr621382253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azAttis 2009.09.18. 09:06:13

Bődületes baromság. Nem ezzel van baj hanem azzal, hogy nem látható honnan van pénze a pártoknak. Te a munkahelyeden azt csinálod amiért fizetnek.

A pártok is így vannak ezzel.. csak nem tudni ki fizeti/pénzeli őket. Jelenleg nem a választók felé tartoznak elszámolással hanem a Leisztinger, Mesterházy, Kocsis "báró" urak felé. Vagy ki tudja milyen maffiák felé.

Átláthatatlan a finanszírozás -> zsákbamacskára szavazol a választásokon.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.09.18. 22:14:08

Szóhoz sem jutok :)
Droli for President!

Mellesleg, hol jár a szavazásért ingyen sör? Legközelebb oda megyek...ha megyek. Az ember kedve elmegy a szavazástól. Bárki van hatalmon, az átlagembernek ugyanolyan szar.

cukortartó · http://www.youtube.com/watch?v=0Q8vl8wFm7g 2009.09.20. 06:09:08

Csak 5 ígéretet kellene mondani a 10ből? Mondok mindjárt tízet is.

-...milliárd az egészségügybe
-...milliárd az iskoláknak
-esélyegyenlőség
-a "másik" hülye
-a "másik" naagyon hülye
-...milliárd a családoknak
-...ezerrel több a nyugdíjasoknak
-a "másik" ténnyleg naagyon hülye
-olcsóbb gáz
-megreformáljuk a Mindent

Hát ennyi. A részleteken, fogalmazáson, és a számokon még lehet matekozni, de úgyse számít, mert nem lesz egyikből se semmi.

Hol élsz te?

Veronikamama 2009.09.20. 16:27:17

Az a 19. havi nyugdij nagyon kecsegtető, de most 2oo9-et irunk és nem 2249-et.
De az igéretekből elég volt, szavahihatő politikust szeretnék a választásokon, akire szavazni tudok. Ne igérjen semmit, de azt legalább tartsa be.

talánegyszer 2009.09.20. 18:43:49

A profeszor ahhoz ért amit megtanult,a kétosztályos fizikai munkához ért.Nem jó ez a szelektálás!Olyan vállaljon törvényalkotószerepet aki vállalja az azzal járó munkát.Olyan segítséget vegyen igénybe amit hasznosítani tud munkája során.Erre forditsa a kéviselői díjak nagyrészét ne pocsékolja azt el!

gesa2 2009.09.20. 19:08:43

Azok szavazzanak, akiknek a munkahelyük stabil legalább 4 évig, mert mégis csak az ő bőrüket nyúzzák le, közben mások meg nasizva, szotyit rágcsálva, tv-t nézve gömbölyödik az ők pénzükből.

anarcho78 2009.09.23. 13:49:32

én simán egy alap intelligencia tesztet végeztetnék minden szavazóval a fülkébe belépés előtt.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.09.23. 14:13:59

@cukortartó: hány milliárd is az a ...? :-)Hoppá, hiba! :-))))
@gesa2: ez nem rossz elképzelés, hogy csak az szavazzon, akinek bejelentett munkahelye van (vagy adóz fizet). Kérdés, hogy aki szeretne dolgozni, de nem kap munkát, mit szól ehhez.
@anarcho78: ja, ez gyakori felvetés, csak kérdés, hogy lehet-e pont intelligencia alapján szelektálni? Mert a 40-es IQ-jú juhászlegény mondhatja, hogy ő minden évben X Ft-ot fizet be adóként, ő miért nem szavazhatna?

gesa2 2009.09.24. 12:49:48

@Droli: A juhászos példád nem éppen tuti, hiszen ismered a jó öreg Stadler Józsi bácsit, tehát aki Juhász(foglalkozás:-)az elvétve igaz, de lehet szavazóképes ÍQ-val rendelkező emberke, mint ahogyan a malacokat kiherélő (:-( )kanász is. :-))))

gesa2 2009.09.24. 12:50:56

@gesa2: Bocs az ÍQ-ért . IQ

süti beállítások módosítása