Skip to content


Az agrárium szétverése Magyarországon

Szerző: Droli - 2010.08.19. 06:34

Bookmark and Share

Magyarország agrár-ipari ország - írták a tankönyvekben, és ez így is van: hazánk adottságai kiváló alapul szolgálnak egy sikerágazatnak. Ami azonban ma van, azt nem lehet szavakkal kifejezni: a mezőgazdaságunk szétverve, a boltokat ellepi a külföldi élelmiszer, és a régen nagy foglalkoztatónak számító ágazat teljesen leépült. Mi ennek az oka? Erre a kérdésre keresem a választ, és habár a teljes igazságot nem tudom kibontani, egy pár pillanatképet azért szeretnék felvillantani abból az eseménysorból, amelyért néhány résztvevő simán börtönt érdemelne.

 

 

A téeszek szétverése

Sokan ma már visszasírják a téeszeket, mert egyrészt művelték a földeket, másrészt a foglalkoztatásban és a szocializációban fontos szerepet töltöttek be, de ez a kép cseppet hamis. A 80-as években a téeszek ugyanolyan állapotban voltak, mint a szocialista nagyvállalatok: egyrészt veszteségesek voltak, másrészt már minden használhatót szétloptak onnan, harmadrészt meg itt is jellemző volt a kapun belüli munkanélküliség. A 90-es évekre a téeszek eszközparkját már régen “spontán privatizálta” a téeszelnök, a maradékot meg az ott dolgozók, úgyhogy nem csoda, hogy szétesett magától a rendszer. (Kitérő: A szociális foglalkoztatás eme formáját viszont ma is meg lehetne teremteni: gondolom, más is feltette már a kérdést, hogy van-e értelme ennek az utcasepregetős-fűnyírós-tökvakarós közmunkáknak. Miért ne lehetne a közmunkásokkal földet műveltetni? Az önkormányzat kijelöl erre a célra egy földterületet, befektet egy kis pénzt, van elég munkaigényes növényünk, pl. hagyma, mák, és máris lehet termelni! Ha csak annyit elérnek, hogy a helyi iskolakonyhának megtermelik a zöldséget-gyümölcsöt, már előrébb vannak, mint az utcasöprögetéssel. Persze meg kellene oldani azt is, hogy ne lopják szét a terményt...)

Privatizáció

Hát az is egy szép történet volt. Tőkehiányban, szakértelem nélküli embereknek (egyik sem az ő hibájuk volt) jogosultság alapján adtak egy adag kárpótlási jegyet, hogy akkor licitáljanak vele a földekre meg egyéb vagyontárgyakra. A kárpótoltak jó része nem is kívánt ezzel foglalkozni, és tovább is adták a kárpótlási jegyet valaki másnak - általában a volt téeszelnöknek - valami nyomott áron, vagy időnként kisfröccsért. (Így sikerült sokmindenkinek elkótyavetyélni őseik örökségét.) Aki meg megtartotta a jegyet, sőt, licitált is a földre, úgy járt, hogy ott állt pénz és szaktudás nélkül, és az állam azt mondta neki: oldd meg! (Gondold el, kapsz egy mikrochipgyárat, persze eszközök meg munkások nélkül, és azt mondják neked: szeretnénk, ha jövőre ebben az épületben mikrochippet gyártanál, hajrá!) Akinek szerencséje volt, leszerződött egy felvásárlóval, aki megelőlegezte neki a vetőmagot meg a vegyszereket, és később a termésből levonta, aki nem, az meg kérhetett rá kölcsön/felvehetett hitelt/azt csinált, amit akart. A körülményekhez képest az indulás nem sikerült olyan rosszul.

Feldolgozóipar privatizációja

“Csak szakmai befektetőknek adjuk el az üzemeket!” - gyakori mondat volt ez a 90-es évek elején-közepén, amikor is az aktuális kormányzat igyekezet eladni mindent, ami eladható. (Különösen Hornék voltak profik ebben.) A kormány azzal is hitegette a népet, hogy a szakmai befektető nem piacot akar venni, hanem majd itt termel nálunk, új technológiával, sok embert foglalkoztatva. Tessék megnézni, mi lett belőle, például a cukorgyárak példáján! Aki a rendszerváltáskor volt gyerek, nem győzte megtanulni, hogy hol van cukorgyár. A mai gyereknek elég egy várost megtanulni (Kaposvár). A boltok polcai meg tele vannak külföldi cukrokkal. Apropó, nem azért zárták be és rombolták földig a cukorgyárakat, mert veszteségesek lettek volna: egyszerűen EU egyetértéssel és támogatással vettek piacot. A nép meg bambán néz, hogy vidéken miért nincs munka...

Túltermelési válságok

Az évezredfoduló előtt érdekes hullámvasutat jártak be a termelők. Egyik évben jó volt a búza ára: erre mindenki azt vetett! Persze ennyi búza nem kellett, ezért leesett az ár, és a termelők kénytelenek voltak ár alatt eladni a terményt. Torgyán megsegítette a termelőket a közraktározással, meg a garantált felvásárlási árral, de ez csak rövidtávú megoldás volt: a következő évben csak nagyon kevesen vetettek búzát, és mindenki kukoricát vetett! Ekkor persze a kukoricának volt rossz ára, a búzának meg jó... eltartott egy darabig, míg ez a hullámvasút leállt. Hasonlatos a dolog a pályaválasztáshoz: a 90-es évek közepén a jogászok nagyon jól kerestek, ezért mindenki jogász lett. Mire ők végeztek, viszont túl sok jogász lett, és örültek, ha találtak szakmai munkát.  

EU csatlakozás

2004-ben az EU csatlakozás kapcsán a Unió tárgyalásokat kezdeményezett a tagjelölt országokkal a mezőgazdasági támogatások ügyében. Kiment a magyar delegáció, és balfaszkodott egy sort: míg a többi csatlakozni kívánó ország harcolt, addig a mieink szó nélkül aláírták, hogy a közvetlen kifizetéseknél a nyugati támogatás 25%-át kapjuk meg 2004-ben, ami 2006-ra 35%-ra emelkedik, és majd szépen lassan, 2013-ra érjük el azt a szintet, hogy a magyar gazda megkapja azt, amit a nyugati termelő. Kovács László persze diadalittasan jelentette be, hogy a magyar állam saját zsebből 30%-kal kiegészítheti a támogatást, ezáltal 2004-ben akár a nyugati gazda támogatásának 55%-val is megpróbálhat a magyar gazda versenyképes maradni! A cinizmus és a rövidlátás egyik tipikus példája volt ez, valamint ízelítőt kaptunk abból, hogy az Unió hogyan képzeli el az “egyenlő feltételeket”. (Az EU magyarázat amúgy az volt, hogy azért kapunk ilyen keveset, hogy a mezőgazdaságunk szerkezete “ne torzuljon el”. Nem torzult el, gyakorlatilag megpusztult. Kösz, EU.) Olyan ez, mintha Trabanttal próbálnánk versenyezni egy Ferrari ellen. A következményeket pedig látjátok a boltok polcain.

Ezek csak nagyon apró falatkák az elmúlt húsz év agrártörténelméből. Kívánom, hogy mindenkin, aki szándékosan részt vett a mezőgazdaságunk szétkúrásában, menjen keresztül egy kombájn.  


Címkék: gazdaság magyarország agrárium

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr472228376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anarcho78 2010.08.19. 11:14:04

tudod, az a szép, hogy ezt "odafenn" is tudják. ebben az esetben viszont nem értem, miért nem próbáljuk meg visszacsinálni az egészet? irtózatos beruházás és hatalmas munka lenne, de 15-20 éven belül megtérülhetne gazdasági és szociológiai értelemben is.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2010.08.19. 11:21:31

@anarcho78: persze, hogy tudják odafent is, hiszen ők idézték elő ezt a helyzetet.

szanalmas 2010.08.19. 11:56:41

Két dolgot áruljál már el nekem, bazmeg:

Mikor nem volt szétverve az agrárium magyarországon, vagyis mikor volt topon?
Ki verte szét akkor tulajdonképpen szerinted és miért, vagyis honnan veszed, hogy szét van verve?

szanalmas 2010.08.19. 11:57:38

Ja, az lemaradt, hogy te kretén!

_Vezo_ 2010.08.19. 12:02:46

Isten hozott Téged a szociál-liberalizmus hazaáruló, multitámogató, globalizációt gerjesztő törekvések egyik közbenső szintjén!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.08.19. 14:10:22

@szanalmas: Kérésed számomra parancs :-)

"Mikor nem volt szétverve az agrárium magyarországon, vagyis mikor volt topon?"
1900-as évek, 1970 környéke, talán ekkor érhete el a csúcspontot. De amúgy az agrárágazat meghatározó volt (foglalkoztatás, termelés) szinte az egész XX. században.

verte szét akkor tulajdonképpen szerinted és miért, vagyis honnan veszed, hogy szét van verve?"
Néhány példa:
- a foglalkoztatottak száma 1994 és 2005 között 9%-ról 5%-ra csökkent
- az élelmiszerágazat kiviteli hányada 1994 és 2005 között 22,7%-ról 7,2%-ra csökkent
- a feldolgozóipar szétverése (olvasd le a hivatkozott cukorgyáras cikket!)
- a piacra kiutás logisztikai nehézségei a széttagolt birtokszerkezet és az összefogás hiánya miatt (ezen a területen kellene először elkezdeni valamit)
- mezőgazdaságban használatos technológia szerinted? Tragikus, több tízéves gépek, fejlesztésre nincs pénz
- vízgazdálkodás? árvíz-belvíz-aszály kezelése?
- erdőgazdálkodás?

Ki verte szét? Tessék a posztban leírtakat nevekhez kötni. És miért? Jó kérdés. Pl. a cukoripar szétverésének milyen racionális oka volt?

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.08.19. 14:46:34

Az agrárium szétverésének egy fontos momentumáról elfelejtettél említést tenni:

@bogáncs (leánykori nevén csimbók) nemrég közzé tette, hogy milyen jó és hasznos dolog opciós üzleteket kötni.
Így most már országunk pogárainak jelentős része az értelmes és hasznos alkotó munka helyett argentin búzára köt opciós ügyleteket, amit perui brókerekre igyekeznek rásózni. Így a magyar föld parlagon hever, és az ipari szakmunkásokból is hiány van.
Javaslatom: a részvényeket és a tőzsdei ügyleteket ne papírra, hanem ostyára nyomtassák. Így ha befürdik az üzlettel a tőzsdéző, legalább nem hal éhen.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.08.19. 15:47:52

@Szakaly Gyorgy: szerintem Bogáncs a kettőt párhuzamosan képzelte el: termelés+opciós ügyletek :-)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.19. 16:19:17

@Szakaly Gyorgy: Termelésből munkajövedelem lesz, ahhoz munka kell, befektetési ügyletből pedig tőkejövedelem lesz, ahhoz meg tőke kellene..

Kinek mije van. És persze szakértelem sem árt mindkettőhöz.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.19. 16:33:25

@Droli: Én nem úgy fogalmaznék, hogy akkoriban toppon volt, inkább hogy akkor magasabb volt a termelés szintje a mainál, ha igaz.

Kérdés, hogy mit nevezhetünk "top"-nak? Nem hiszem, hogy azt, hogy felszántjuk az ország kétharmadát és bevetjük búzával, kukoricával vagy napraforgóval..

Olaszországban láttam egy jó példát, ott a gazdálkodást tök jól összekötötték a turizmussal. De erről majd egy külön posztban. Ihletet kaptam. :))

szanalmas 2010.08.19. 17:37:01

@Droli:

Óbazmeg, te a szezont kevered a faszoddal...
Hasonlítgatod itt 1900-at 2010-hez bazz, meg 1970-hez. Legalább picit belegondolhatnál, mekkora melléfogás a semmiket viszonyítgatnod. Mennyi is volt az ágazat kiviteli hányada 1900-ban vagy '970-ben? Ja, hogy n.a. LOL.
Csökkent a foglalkoztatottak száma?
Te mondtad bazmeg, hogy a nyolcvanas években kapun belüli munkanélküliség volt.
Honnan a faszból szeded, hogy csökken? Ja, KSH!
Nem gondolod, hogy beszarok a röhögéstől a statisztikáktól? Szerinted mennyi az ukrán és román alkalmazottak száma a mg-ban ma?
Mi a fasznak ebbe az országba 5 cukorgyár?
A mezőgazdaságban használatos technológiáról meg fingod sincs, csak azt böfized fel, amit az idióta, hozzánemértő, lúzer, szaralakok az ún. újságírók meg politikustetvek adtak a szádba, pedig kurvára semmi közük ezeknek a valósághoz.
A végére meg eljutottunk a legkomolyabb érveidhez, az időjáráshoz meg az _!erdőgazdálkodáshoz!_!

Mégis mi a faszt vártok itt a sok kényszerparaszttól akik nagy tételben akarnak 2 év alatt meggazdagodni? Iparunk sincs, arról is írj, hátha kiderül, hogy ahhoz sem értesz!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.08.19. 18:36:14

@szanalmas: Kérlek szépen: 1970-ben a mezőgazdasági termékek kiviteli hányada 22,8% volt :-)))))
A foglalkozatottak számánál olvasd már el a hozzászólásomat, légyszíves, különös tekintettel a dátumokra! Persze, a feketén, szezonálisan dolgozók valószínűleg nincsenek benne, de valami tendenciát csak mutat!
Erdőgazdálkodás? Hihetetlen, de az is a mezőgazdaság egyik ága; az egy dolog, hogy nálunk a mezőgazdaság sok ember fejében megragad a búza-kukorica-napraforgó szentháromságnál.

Nézd, lehet, hogy nem tetszik neked a statisztika, vagy nem értesz hozzá, nem tudom, de azért illik valamire hivatkozni a személyes tapasztalatok általánosításán, meg némi idiótázáson-szaralakozáson túl is. Írhattam volna nagyon jó sztorikat, hogy milyen nagyszerű élmény volt a 98-as búzaválság idején átvevőt keresni az árunak, meg mekkora élmény volt, mikor lerohadt a kombájn a földön, de az csak egy kis szelete a dolognak, nem biztos, hogy jellemző máshol is. De ha a statisztika egybevág a tapasztalataimmal, akkor miért ne lehetne hivatkozni rá? A statisztika szerint pl. a magyar mezőgazdasági géppark átlagéletkora nagyon magas...

A kényszerparaszt megjegyzésed amúgy a 90-es évek elején lett volna igaz, ma már a kényszerparasztok többsége lazán tízéves tapasztalattal bír, ami nem olyan rossz.

De ahogy látom, neked kár akármit is írni, nem értek hozzá, senki nem ért hozzá. Biztos így van. Legalább a poszt állításait cáfolgatnád meg a kreténezésen túl.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.19. 19:09:20

@szanalmas: "Mi a fasznak ebbe az országba 5 cukorgyár?"

Szerintem 15 kellene. Mondjuk a cukorgyár kicsit rossz példa, mert ha üzemel, akkor a környéken az emberek a falra másznak, mert a szaga rendkívüli :)))

Amit itt írok, az saját tapasztalat, statisztikát nem tudok alá tenni: Szóval fura módon például Ausztriában minden kis falucska végén van egy kisüzem, ahol az emberek helyben találnak munkát. Vagy egy kis bútorgyár, vagy valami kis mezőgazdasági üzem, vagy egy fatelep, vagy egy kis sör- vagy tejüzem legalább, ahol ezerrel megy a meló. Nálunk hol látsz ilyet vidéken?

A statisztikák meg nagyon fontosak. Ha mást nem is, a tendenciákat nagyon jól mutatják.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.08.19. 19:52:18

@bogancs: bezony, és mennyi embernek adtak munkát...

A privatizációs példa amúgy pont nagyanyámék története (cukorgyáras). Kárpótlás, licitáltak, ott álltak (akkor még) tizenvalahány hektár földdel, persze pénz nélkül. A cukorgyár sok mindent megelőlegezett nekik: vetőmag, vegyszerek, stb.; nekik csak a kapálókat kellett fizetni (azon a nyáron nekem sem volt problémám a lebarnulással :-)))) A betakarításkor ezeket persze levonták, de még így is elég szép pénz maradt meg.

Aztán az amúgy nyereséges cukorgyárat eladták "szakmai befektetőnek", aki szépen leépítette, majd bezárta. Nincs is büdös a városban... de munka sem. Szomorú történet.

szanalmas 2010.08.19. 20:42:51

"Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok!"

Nagyon humorosak vagytok ám!
Most mutassatok olyan statisztikát, hogy melyik ágazatban nem csökkentek a folalkoztatottak számai a gengszterváltás óta! Hahó, nyulaim, ébresztő! Mennyi a foglalkoztatottak számának ideális száma a nem szocialista szövetkezetekéhez képest Magyarországon?! Ott nem kell kapitalizálódni és fejlődeni és hatékonyságot növelni? Vegyétek már észre, hogy mennyire nem tudjátok megmagyarázni a nagy mezőgazdasági tönkretételt ezzel. A gazdaság teljes tönkretételének része volt ez is, de valahogy csak létre kellett hozni a magyar burzsoáziát, ez a ternészet rendje!

Persze azt még ezeknek a teljesen hülye kormányoknak sem róhatjátok fel, hogy nem telepítgettek kicsi csinos üzemeket a magyar falvak határaiba kis boldog polgárokkal, mert ez kb. annyira röhejes, mint az hogy most négy évig narancsosládákban fogják vinni a munkahelyeket a forradalmárok szerte az országba!
Kb. mindenki leszarja az ilyen dolgokat. Ha te jól élsz nem azon fogsz merengeni, hogy a kevésbé jól élők is jobban éljenek! Ébresztő, lúzerek!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.19. 21:16:55

@szanalmas: Jujj! Churchill-t emlegetni statisztikákkal kapcsolatban. Nem túl eredeti.

szanalmas 2010.08.19. 21:38:04

@bogancs:

Egy idézet (a statisztika témában a statisztikáról) hogy a picsába lehet "eredeti"?!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.08.20. 16:23:11

@szanalmas: Kezdem érteni, mi a problémád :-)

Szerinted a magyar agrárágazatban nincs több potenciál?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.08.21. 16:35:52

Hatalmas tévedés szerepel a poszt első sorában!

A tankönyvekben azt írták, hogy Magyarország a felszabadulás után agrár-ipari országból ipari-agrár országgá vált. Ezt a Te statisztikád is alátámasztja, hiszen mind a a termelés aránya, mind a termelésben részt vevők aránya azt bizonyítja, hogy a nemzeti jövedelem nagyobbik - jóval nagyobb - része származott már az ipari termelésből, mint a mezőgazdaságiból.

Ámde még az alábbi linken is ezt olvashatjuk:

erettsegi.com/foldrajz/magyaroszag-gazdasaga/

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.08.23. 13:22:53

@Droli: Már, ha az illetőnek van pénze mind a kettőre.
Ha csak az egyikre van, akkor az opciós ügylet a humánusabb megoldás, mert úgy se perc alatt elveszti az illető a pénzét, nem kell érte egy évet át dolgoznia, mint a másik esetben.
Ugyanezen okból jobb a rulett a félkarú rablónál. Ott egy téttel elvesztheted a pénzed, míg a rabló karját órákig kell rángatnod hozzá.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.23. 19:14:55

@Szakaly Gyorgy: Ugyanaz a pénz jó mindkettőre. Termelsz munkával, majd a munkád értékét eladod a prompt-azonnali vagy a határidős (például júliusi szállítással) piacon.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.08.24. 12:35:58

@bogancs: Ajánlom figyelmedbe ezt a cikket:
www.lifenetwork.hu/lifenetwork/stressz/20100824-elet-penz-nelkul-kozel-ket-eve.html
Egy volt közgazdász tanoncról szól, aki megtagadta a pénzistent, és a józan esze szerint igyekszik élni.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.11.03. 20:50:32

Aki a magyar mezőgazdaság hejzetét firtatja, az antiszemita.

uni.korn 2011.05.22. 20:07:42

csak az agráriumot szedik szét, vagy mindent?? Posta Imre szerint világvég Magyarországon...
OFF
postaimre.euroweb4you.eu/news.php?extend.204

kocsmaros60 2014.12.06. 18:31:28

@szanalmas: Urak talán egy kicsivel több egymás iránti tisztelet is belefér egy vitába , gondolod a trágárságtól neked lessz igazad ..A statisztika egy dolog ,aki meg a saját bőrén érezte a cukorgyárak lerombolását annak nem a melasz szaga számitott ..Egyébként a vidéki szagokba az is belefért ..A péznek meg nem volt szaga ..Én iparba dolgoztam ott is volt szag //B-12üzem// a melasz ahozképest illatos ..

süti beállítások módosítása