Skip to content


Roma fiatalokat a közigazgatásba! (?)

Szerző: Droli - 2009.09.21. 09:23

Bookmark and Share

Bajnai miniszterelnök úr megmondta: 200 roma kap helyet a közigazgatásban. Mégpedig olyan módon, hogy „a fiataloknak pályázniuk kell, az állam segít nekik letenni a közigazgatási versenyvizsgát, és januártól kaphatnak munkát határozatlan idejű szerződéssel”. (Meg ígért ott Bajnaink még sok mindent, romatelepek felszámolása, ösztöndíj, meg egyéb lózungokat, hiába, jövőre választás, de ezt most hagyjuk.)

 

Hurrá! Alapjában véve nincs ezzel semmi baj, hiszen az a romát, aki ki akar emelkedni, azt valamilyen szinten támogatni kell, hiszen ez az integráció része. Én támogatom azt az elképzelést, hogy az adott pozícióra alkalmas roma szakembereket alkalmazzák. Érzitek a különbséget az én megfogalmazásom és Bajnai ígérete között?

 

Ugyanis az én verziómból ma szinte semmi sem valósul meg. Ha egy dolgozni akaró cigány elmegy egy felvételire, akkor szinte biztos lehet benne, hogy ha esetleg ő a legjobb adottságú jelölt, akkor is lehet, hogy nem veszik fel, mert roma. Valljuk be, ez így van, a társadalmunk – mit nekünk Egyenlő Bánásmód Hatóság, meg alkotmány – diszkriminál. (Most itt a dolgozni akaró romákról van szó, nem a dolgozni nem akaró, társadalomba beilleszkedni nem hajlandó élősködőkről.) Igen, kedves Bajnai Gordon, ezt nekünk a XXI. században nem sikerült megoldanunk.

 

Mert mit lép erre miniszterelnökünk? Ő is diszkriminál! Mert a fenti kijelentése egyértelműen az. Állítólag mi leépítjük a közigazgatást, „kisebb államot”, meg egyéb hangzatos jelszavak repkednek, miközben már évek óta az ellenkezője történik. Ebben a helyzetben, amikor állítólag az állami szféra csökkenő létszáma miatt állítólag nehezen ott kap állást az arra alkalmas jelölt is, szóval kissé érdekes, hogy közben a kormány kiválaszt egy csoportot, s őket támogatja, hogy elnyerjék az adott pozíciót. Mit szóljon ehhez az az egyén, aki a nem-támogatottak közé tartozik, s pont egy támogatott csoportbéli valaki veszi el előle az állást? Forduljon diszkrimináció miatt az EBH-hoz?

 

Kedves Bajnai úr, értem én az ötletét, s nem is lenne rossz, csak éppen a diszkriminációra diszkriminációval válaszol, ráadásul egy olyan területen, ahol amúgy is „létszámtúltengésben” szenvedünk. Ez meg nem jó. Ha adhatok ötleteket: érdemes lenne a romákat a hiányszakmák felé irányítani. És itt nemcsak a szakmunkára gondolok, hanem például arra is, hogy orvoshiány van, (miért ne lehetne egy patológus cigány?), ápoló, beteghordó is kellene, illetve tán vegyész vagy mérnöki pályán is hiány van. (Illetve fizikatanár sem akar lenni senki). Ha a kormány az ilyen pályára igyekvő roma fiataloknak adna kiemelt ösztöndíjat, s segítené később az elhelyezkedést, azt simán támogatnám.

 

De hogy pusztán propagandacélból továbbduzzasszuk a közigazgatásunkat, azt nem.

(Arról most ne is beszéljünk, hogy ugyan mi alapján döntik el, hogy ki a roma...)

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr371396203

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Galgagyörk, Uszka és a magyar Obama 2009.09.22. 12:18:49

Cigányokat védett a Gárda Galgagyörkön, szól a hír, amiből mindenki mást olvas ki. Akinek a Gárda eddig is szimpatikus volt, az most kétszeresen igazolva látja magát: egyrészt azért, mert hogy a cigányokkal megint baj van, másrészt azért, mert hogy lám...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igaziatommaki 2009.09.21. 11:17:17

Igen, nekem is az tűnt fel, hogy ha ugye igaz, h nincs nyilvántartás arról ki a roma és ki nem, akkor mi alapján döntik el? Azt mondták, aki annak vallja magát. Nos ez esetben én annak vallom magam és végre a 2 egyetemi diplomámmal, 5 év közig. tapasztalatommal, 2 ff. nyelvtudásommal visszakerülhetek a kp-i közig-ba!Mert eddig esélyem se volt semmi ilyesmire, pedig vágyom rá nagyon!
Amúgy a diplomás, tehetséges roma fiatalok igenis kapjanak állást, a közigban és mindenhol!De mi lenne, ha nemcsak a roma, hanem a hottentotta, bergengóc és fehér magyar ember is kapna esélyt már végre, ha tehetséges és szeretne bekerülni, viszont sajnos nem csókos!

eberti 2009.09.21. 12:46:41

Szerintem ez kirakatpolitika...

Zia1 2009.09.21. 12:47:22

És mi van a roma idősekkel, meg a középkorúakkal?
Meg a nem roma jól képzett fiatalokkal? Vagy a szintén jól képzett kínaiakkal?
Bajnai diszkriminálja az ország lakosságát.
Előfordulhat olyan is, hogy nem a roma pályázó a legalkalmasabb mégis őt veszik fel, mert direkt nekik csinálják a helyet....
Na de ha őket felveszik, kiket fognak elküldeni?
Mert arra nem akarok gondolni, hogy állásokat kreálnak az adófizetők pénzén......

Zia1 2009.09.21. 13:28:55

látom hülyeséget írtam
"Előfordulhat olyan is, hogy nem a roma pályázó a legalkalmasabb mégis őt veszik fel, mert direkt nekik csinálják a helyet...."
nos a vége helyesen: mégsem Őt veszik fel, mert direkt a romáknak csinálták a helyet..........

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.21. 19:16:21

T. Droli! A kormány mindíg ott rontott el mindent, hogy felülről indította az építkezést. Ez más területeken is érvényesült, s ezálltal elérte azt a negatív eredményt, hogy vezérkar volt, Jó egoista szemléletű, korrupt a velejéig. De, amikor odakerül a cigány a zsírosfazék mellé, gondolod egyetlen pillanatig is érdekelni fogja, hogy mi van a lent élő nyomorgó, műveletlen, imtegrációra ezáltal képtelen, genezisében azonos népcsoportjukkal. Úgyan már! Miért most is nem ez a helyzet talán? Nos ennek nem ez lenne az útja, erre vonatkozóan, éppen most készülök, Teleki, Kállai uraknak írni, ha elküldtem az egyik blogomon is publikálni fogom. Kérlek benneteket nézzetek ide be: 216762wififalu.blogspot.com a veboldali link: www.cov.reallato .hu a legutóbbi bejegyzéssel indítottam a téma kivesézését. Ez Mohácsi Erzsébet úrhölgynek lett addressálva. Üdv. Remek a cikk.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.21. 19:19:07

@Zia1: Üdv. Nem írtál hülyeséget!

Zia1 2009.09.21. 20:41:29

@idosb: reallátás, itt miért vagy más néven?????????????

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.22. 06:55:45

@Zia1: Te kis aranyos kíváncsi asszonyka, látod ha benéztél volna ide: valodi.blog.hu a link: "Natúran az igazság mentén" akkor tudnád, hogy én már régebben itt vagyok, de csak a blogot üzemeltetem, s az indanetre csakis a hölgyek kedvéért mentem be.Egybként azt hiszem most már ott is tudtok kommentezni ha akartok. Üdv. Ui: elég kimerítő volt a válasz?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.22. 12:17:22

"Én támogatom azt az elképzelést, hogy az adott pozícióra alkalmas roma szakembereket alkalmazzák."

Szép és jó, amit írsz, hosszútávon természetesen ez a cél, de a mai Magyrországon nem igazán életszerű. Pozitív diszkriminációra sajnos szükségvan, mert enélkül elég nehéz lenne a szemléletformálás. Addig marad a "csak cigányt ne" tempó a vállalkozók erészéről, amíg nem látnak maguk előtt pozitív példákat. És persze itt se arról van szó, hogy bárki lehet a cigányok között közszolga, a megfelelő szakképzettség attól még előfeltétel. És az hatása se elhanyagolható, hogy jövőképet ad a cigány fiataloknak, hogy érdemes tanulni.

Garnela 2009.09.22. 15:34:39

@idosb: Meg vagyunk tisztelve realitás))) De ez akkor is ollan idegen(((

Veronikamama 2009.09.22. 17:17:53

@Idősb
Nagyon kiváncsi leszek Teleki, Kállai és Mohácsi rakciójára. Ha ezek meglesznek és nem figyelnék esetleg oda, tudod az email cimem, irj oda.
Gratulálok a megfogalmazásodhoz. Őszintge, velős, és segiteni akaró.
Üdv. Vera.

BŐS 2009.09.22. 19:56:21

Szerintem először próbáljátok ki milyen romának lenni és utána legyetek okosak

_Molly 2009.09.22. 20:11:53

Mert ha azt mondaná Bajnai, hogy EZUTÁN a megüresedő állásokat romákkal... azt megérteném!

De azt, hogy egy roma korosztályt? Igazatok van: miért éppen a fiatalokat? Miért nem a középkorúakat és a nyugdíj előttieket?? Miért nem bárkit, aki évek óta nem kap állást??

És igen! Honnan fogják leellőrizni, hogy tényleg roma-e? És ki garantálja, hogy nem csókosok fogják elárasztani az egyébként is földuzzasztott létszámú közigazgatást, a válság idején? Azon a címen, hogy valamikor, valamelyik fölmenője roma volt. Az egész úgy marhaság, ahogy van!

Ja, és még fölvesznek majd még1 embert, aki majd segíti őket a beilleszkedésben, ezt is mondta ma reggel a szóvívő... Hát basszus.

eberti 2009.09.24. 10:57:34

Az érdekelne,ha egy ilyen intézményben egy népes nem roma rokonokból álló csapat :ordítozna,verné az asztalokat,fenyegetné az ott dolgozókat,akkor a "jogvédők",hogy reagálnának...

_Molly 2009.09.25. 10:28:18

Bajnai úr összekeveri a szezont a fazonnal. Az amerikaiaknak óriási adóságaik vannak az amerikai feketékkel szemben. Mert ők hurcolták be őket a kontinensre láncra verve, dolgoztatták őket rabszolgaként a cukornád ültetvényeiken és cselédként a házaikban. Megkínozták, megalázták és megerőszakolták őket a rabszolgaság ideje alatt és még utána is. Még jó, hogy az amerikai fehéreknek bűntudatuk van, és felzárkóztatási programokkal próbálják jóvátenni azt a szégyenletes múltat.
A magyarországi romákkal teljesen más a helyzet. Csak ennyit akartam mondani.

Veronikamama 2009.09.25. 19:46:46

@BŐS: Én meg azt mondom ők próbálják meg, milyen magyarnak lenni, ennyi évszázad után!! Lett volna idő a felzárkózásra.

Veronikamama 2009.09.25. 19:48:25

@BŐS: Én meg azt mondom, ők próbálják ki, milyen magyarnak lenni ennyi évszázad után. Lett volna idő a felzárkózásra!!

Veronikamama 2009.09.25. 19:49:01

Bocsánat, ez kétszer is elment.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.27. 18:39:16

@Fedor: Csak röviden, mond te azt gondolod, hogy a cigány szó, ha nem lenne a tetteikben rejlő negatívumokkal oly mértékben erodállt, akkor nem lenne mindegy, hogy milyen nemzetségből való? Igen bizonyos aspektusokból nézve, a bevonásuk pozitív gondolat,ámde jelenleg mi is a helyzet. Per pillanat 90%-uk inproduktív, tehát a saját népcsoportját nem tartja el még távolról sem, a műveltebb kasztbeliek mind a közigazgatásban működnek, szintén a többségi társadalom álltal finanszírozva, s a lemaradott rétegük, ami kvázi cirka a 70%-uk,ezen rétegük integrálásának törekvéseikben a szikrája nem látens, aminek egyéb tényezőkön alapuló meggondoltsága is van.Na ez az a beállás ami kő keményen irritállja a többségi társadalmat. Még több inproduktív, s biztos, hogy nem ugynígy megy minden tovább? A pozitív diszkrimináció lényegében hellyes, de ezzel konstruktívan, tárgyilagosan, lojálisan élni is tudni kellene, nem pedig de faktó visszaélni. Tudod nem ártana sok vezető embernek markánsabban ismerni a cigány mentalitás lényegét.Csináld te, de úgy ahogy én szeretném, természetesen a gyerekeimet meg ne próbáld nevelni, mert úgy elverlek mint a friss liba@art a nyári zápor, s az sem árt ha én ebből remekül profitálok a te álltalad alkotott pozitív diszkrimináció mindent eltakaró leple alatt. Itt a kutya elásva!!!

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.09.27. 18:48:52

@Fedor: Talán még annyi, hogy 43 év testközeli tapasztalatai szólnak belőlem, s ha megtennéd, hogy belenéznél az előzőkben megadott url, link egyik bejegyzésében, friss téma /az utolsó dátumozású/ s hidd el gyakorlati napi történésk konkluzálásán alapul. Per ma is egyfajta szimbiotikus formában köztük élek, tehát napi rálátással nyilatkozom. Nagyon káros folyamatokat generál, ha nem veszi észre senki, hogy mi a hátulütő a pozitív diszkrimináció kificamodott túl dimenzionált alkalmazásának. A rasszizmus, s a kirekesztés mögé is be kellene nézni, hogy konzekvensebben lehessen holmi ítéleteket hozni.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.09.28. 11:18:57

@Fedor: attól majd megváltozik a mentalitás, ha azt látják az emberek, hogy a cigányokat csak úgy bepakolják a közigazgatásba, amikor a régebb óta ott dolgozókat elküldik, másokat meg nem vesznek fel, pedig ők (is) alkalmasak lennének? Szerintem nem.

Egy út van arra, hogy megváltozzon a cigányokkal szembeni szemlélet, előítélet: a cigányságnak saját erőből ki kell termelnie egy olyan értelmiséget, amely hasznos, értékteremtő munkát végez (pl. amit Droli is írt: orvos, mérnök, ápoló, tanár), nem pedig csak szociológiát és jogot végzett "cigányjogvédő" diplomásokat.

Ha azt látnám, hogy ilyenek vannak, én is máshogy állnék hozzájuk. De ha megint külön pénzeket költenek arra, hogy előnyben részesítsék őket, akkor az a társadalom nagy részében visszatetszést fog kiváltani, még akkor is, ha az alapötletet jól is ki lehetne vitelezni. De ez így, ebben a formában, számomra elfogadhatatlan.

Veronikamama 2009.09.29. 07:32:04

Szociológia, jogvédés, ...
Olyan képzést kell alkalmazni, ami a szocializálódásukat segitené, saját berkeken belül foglalkoznánnak a romákkal, a jogvédésre ott van a mindenkori állam törvénye, amely nem tehet különbséget cigány és nem cigány elkövető között.Munka helyett ne a lopás legyen a főfoglalkozás.Van rá példa, egy kis falu, az ország keleti felében...
Arra szocializálják őket, hogy ne nekem kelljen alkalmazkodnom, beilleszkednem az ő társadalmi értékrendjükbe, hanem próbáljanak meg ők a mi értékrendünkbe beilleszkedni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.02. 08:48:56

@danaz: "a cigányságnak saját erőből ki kell termelnie egy olyan értelmiséget, amely hasznos, értékteremtő munkát végez (pl. amit Droli is írt: orvos, mérnök, ápoló, tanár), nem pedig csak szociológiát és jogot végzett "cigányjogvédő" diplomásokat."

De itt pont arról van szó, hogy NEM jogvédő munkát végeznének... Persze, arra is szükség van, amit írtok, és van ilyen, csak nagyon kevés. Az ilyen akcióknak az az értelme leginkább, hogy pozitív jövőképet ad: van értelme tanulni, mert van esély normális munkára. Hacsak annyi hatása van, hogy az így munkát kapott cigányok környezetében többen továbbtanulnak ha nem is diplomáig, de legalább érettségi szintig, vagy egy tisztességes szakmáig, és inkább a munkát próbálnak keresni segély helyett, akkor már megérte, mert idővel ez szépen továbbgyűrűzhet.

Senki se állítja, hogy ez a program A megoldás minden problémára. Nem. Ez csak egy kicsi, de fontos fogaskerék a nagy gépezetben. Persze ebben a képben az is benne van, hogy a kis fogaskerék önmagában nem sokat ér, csak akkor hoz hasznot, ha a teljes gép működik...

süti beállítások módosítása