Skip to content


Ne fogazz!

Szerző: Slanger - 2009.11.12. 13:25

Bookmark and Share

Képzeljük el a szituációt, amikor valakivel találkozunk, legyen az ismerős, vagy akár ismeretlen. Ki mit néz meg rajta először? Én speciel az illető fogait az elsők között szoktam megfigyelni, persze csak ha beszélgetésbe elegyedünk. Nem úgy, mint ahogy a lovaknál szokták. És azt kell, hogy mondjam, egyszerűen katasztrófa, ami az emberek nagyon nagy részének a szájában van. A mai hvg a következőket írja a témával kapcsolatban:

„A Semmelweis Egyetem Fogpótlási Klinikájának fél évtizede végzett vizsgálata alapján egy felnőtt magyar állampolgárnak átlagosan csak 10 ép és további 12 beteg foga volt, miközben tíz foga hiányzott. Teljes és hibátlan fogazatot a felnőtt népességnek csak a fél százalékánál találtak. Ezzel szemben az emberek 8 százaléka teljesen fogatlan volt.”
 
Ez egyszerűen elképesztő. Persze ennek a rendkívül rossz statisztikának a hátterében valószínűleg az emberek rossz anyagi helyzete áll, illetve feltételezhetőleg némi igénytelenség is. Az OEP szinte alig támogatja a magyar felnőtt lakosság fogászati kezeléseit. Ha jól tudom, csak a húzás ingyenes. Konkrét árakat nem találtam támogatott fogorvosi beavatkozásokra, de itt van egy magánrendelő árlistája:
 
 
Fognyaki tömés 10000 Ft
Fémmentes porcelán korona (jackett) 45000 Ft
Fényrekötő kompozit tömés (kis örlő fogak 4-5) 13000 Ft
Gyökérkezelés+gyökértömés (2 csatorna) 14000 Ft
Porcelánleplezésű fémkerámiai korona / hídtag 35000 Ft
Műanyag leplezésű korona és hídtag 18000 Ft
Részleges fogpótlás állcsontonként (6-10 fogas) 80000 Ft
Fog eltávolítás 8000 Ft
 
 
Na már kezd világossá válni, hogy miért ilyen rossz a magyar ember foga. Gondoljunk csak bele, ha valaki a minimálbért keresi, esélye sincs fogorvosra. Szégyen.
 
Azt hogy mennyire szar itthon a helyzet, az alábbi eset is kitűnően bizonyítja. Adott egy 9 ezer fős település, egyetlen egy fogorvossal. A doktornő most végzett az egyetemen, tehát tapasztalat nuku. (Állítólag jól néz ki, bár ez ebben a műfajban nem különösebben számít.) Ahhoz hogy bejuss a doktornőhöz csupán 2 hónap a várakozási idő.
 

Megértem én, hogy nincs pénz, de komolyan. Viszont azt nem értem, hogy miért pont a fogászat az, amit olyan kis mértékben támogatnak. Nem lenne jobb, ha legalább az embereknek a mosolyát nem kellene szégyellniük?

 

 

 


Címkék: egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr191520067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.11.12. 13:47:24

Ha körzeti dokihoz mész, akkor is kell fizetni?
Nekem nagyon jó orvosom van, inkább fizetek, de megbízom benne és kedvelem. Sokat számít ez is. Nem úgy esik neki az ember szájának, hogy kikalapál mindent belőle.

hegyilany 2009.11.12. 14:08:44

A fogmentő kezelések (pl. tömés) is ingyenesek, ha az SZTK-ba mész. Csak ki mer az SZTK-ba menni? A jobb fogorvosok átmentek magánpraxisba, az SZTK-nál nagyítóval kell keresni a jó fogorvost. No meg fél a nép a fogorvostól. Nem értem, miért. Mert fáj? És a rossz fog nem fáj?

hegyilany 2009.11.12. 14:10:54

Amúgy nem annyira nem drága a fogászat, ahhoz képest, hogy milyen drágák a gépek/alapanyagok/tanfolyamok. Az EU-átlaghoz képest meg még úgy is relatíve olcsó a fogászati kezelés Magyarországon, ha az átlagfizetéshez viszonyítjuk.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.11.12. 15:27:18

@hegyilany: mennyi ma az átlagfizetés Magyarországon?

2009.11.12. 15:43:56

Én extrém péda vagyok, mert csak 26 fogam nőtt ki. Akkor az most teljes és ép fogazat?

Évikati 2009.11.12. 16:26:21

Sajnnálatos, de ez a statisztika 20- 30 évvel ezelőtt is rossz volt, ha nem rosszabb. Akkor, amikor ingyenes volt minden fogászati kezelés, akkor sem ment egy bizonyos réteg fogorvoshoz. Volt, aki félt, volt, akit nem érdekelt milyen a foga (helye:-), és volt akinek nem volt rá ideje stb...
A baj ott kezdődik, hogy családok átörökítik a rossz szokásaikat, nem törődnek a megfelelő szájhigiéniával és nem tanítják meg gyermekeiket (hiszen őket sem tanították meg) a megfelelő fogápolásra. Az, amit az óvodában, iskolában nagy igyekezettel pótolni szeretnének ez ügyben a pedagógusok, az nagyon kevés.
Mivel az említett klinikát belülről igen jól ismerem, azt tudom mondani, hogy azok az orvos-oktatók akik itt végzik munkájukat, mindannyian rendelkeznek magánpraxissal is. Éppen olyan jól dolgoznak a térítésmentes kezeléseknél, nagy szaktudással, kiváló műszerekkel, mint a fizetős magánrendelőben.
Egyszer volt szerencsém hallani ott egy dialógus:
- Hány éves? -kérdezte a fogorvos.
- 36. - felelte a férfi.
- Hogyan szokta mosni a fogát?
- Hááát, sehogy.
- Nem szokott fogat mosni?
- Nem!
Mondanom sem kell, az orvos ilyenkor majdnem elhányja magát.
Egyszóval, ez nem kizárólag pénz kérdése!

Horizont 2009.11.12. 18:11:56

Pénz kérdés is meg nem is. Zárjuk ki az igényteleneket. A többinél talán a felvilágosítással kéne foglalkozni. Döbbenetes statisztikát olvastam egyszer, hogy milyen kevés fogkrém és fogkefe fogy nálunk.Sajnos a hajlamot a rossz fogakra örökölni is lehet. Én még fogszabályozásra is elhordtam a gyerekeimet. Van egy nagy réteg aki felvilágosult, karban is tartja a fogait, de ha mégis idővel baj lesz, nincs pénze elmenni a fogorvoshoz. Szó szerint nem tudja kiszorítani erre. Nagyon kivonult ebből az állam.Például ha két fogadra kellene koronát tenni, akkor minimum 4 vagy 5 fogat kell megcsináltatni. Idősödő (:DDD) korban már nem a fogromlás a probléma hanem az ínysorvadás, ami szintén tarol az emberek között. Gyógymód nagyon nincs rá. Alapvető lenne, hogy mindenkinek normális fogazata legyen. Annyira fontos esztétika, beszéd és táplálkozás szempontjából. Fontos lenne....

KZsuzsa · http://deepindata.com 2009.11.12. 19:01:49

ahogy már előttem is írták, a fogmegtartó kezelések (tömés) az SZTK-ban ingyenes, csak oda tényleg nem mer menni senki, meg ők is inkább kihúzzák, mert úgy egyszerűbb...
Az árak, amiket írtál, budapesti árak. Voltam vidéki nagyvárosi(szegedi) fogorvosnál, majdnem fele annyi volt a kezelés, mint 1 évvel később itt pesten...

Meg kell tudni találni a jó fogorvost, mert bizony még magánpraxisban is akadnak hóhérok, én is nagyon előítéletes voltam velük, mert voltak rossz tapasztalataim...
És a rossz fog nem feltétlen fáj, de ha a jó fogad húzzák ki, majd beletörik a rosszat, vagy másik alkalommal a tömés egy hónap után kiesik ( a következő egy év után, az azutáni meg nem esett ki, csak rohadt alatta tovább) akkor bizony azt a hangyafaxnyi hited is elveszted.

Én szerencsére (bár muszájból mentem) de visszanyertem a hitem. Vannak jó fogorvosok. Piszkosul jó fogorvosaink vannak. igen, pénzbe kerülnek, de alapvetően szerintem azok közül elég sokan megengedhetnék maguknak, hogy elmenjenek, akik nem mennek el.

És igen, volt olyan pasi, akivel a végén azért nem jöttem össze, mert kritikán aluliak voltak a fogai.

Egyébként van pár tömött fogam, fogszabályzásra lenne szükségem, de alapvetően rendben vannak. Fura megtudni, hogy kisebbség vagyok...

Évikati 2009.11.12. 19:03:25

@Horizont: nekem 48 évesen kellett viselnem fogszabályozót. (Volt egy "táltos" fogam és emiatt bedőlt az igazi fog). Mindkét fiamnak és unokámnak is volt fogszabályozó. Ezek már a "luxus" kategóriába tartoznak, elég drágák. Inkább az a baj, ahogy te is írod, hogy nincs meg a tudás és az igény a fogak karbantartására. Sokan nem ismerik (még felnőttek sem) a fogselymet. Nagyon egyszerű a használata és elengedhetetlen. Az ínysorvadás folyamatát pedig lehet lassítani, bár gyógyítani valóban nem lehet.

Horizont 2009.11.13. 16:20:26

@Évikati: Aranyos lehettél 48 évesen a fogszabályzóval:)) Soha nem késő semmi:)))

Évikati 2009.11.13. 18:52:37

@Horizont: :-)) Nem volt kellemes, de megérte. Azóta még többet mosolygok a "sztár" fogsorommal:-)))

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.24. 13:11:29

Nagymamám 70 körüli, tavaly óta jár fogászhoz. Az első teljesen elbaszta a fogsorát, fájt, vérzett az ínye, a másodikhoz hónapokig csak azért járt, hogy az első hibáit kijavítsák. Nem magánrendelő, hanem önkormányzati. Már így is százezreket költött rá, és még kb további 200k hiányzik. Nem normális dolog ez.

Hálát adok az égnek, hogy (még) egészségesek a fogaim. Borzasztó drága dolog a javíttatásuk. Jobban vigyázok rájuk, mint a szememre:)

Évikati 2009.11.24. 14:59:18

@danaz: azért a szemedre is vigyázz nagyon, mert a vakoktól és gyengén látóktól is megvonták az állami támogatást:-(!

süti beállítások módosítása