Skip to content


Hogyan kúrjunk el 25 milliárd eurót?

Szerző: Droli - 2010.04.02. 07:03

Bookmark and Share

Helyzet van Írországban. Annyit siránkozunk a mi bajainkon, siránkozzunk egy kicsit az övéken is. :-)

 

Szóval a válság Írországot sem hagyta érintetlenül – ez most elég rossz megfogalmazás volt, egyszerűbb lenne azt mondani, hogy romba döntötte a gazdaságukat; a munkanélküliség már majdnem 14%-os, a gazdaság tavaly úgy 10%-kal esett vissza, az államadósságuk 75 milliárd euróra nőtt (majdnem akkora, mint a magyar), és az a nagy helyzet, hogy nem ehhez szoktak az utóbbi időben. A bankszektor is nagy bajban van, és a kormány megfogadta a közgazdászok tanácsait, azaz létrehozta a NAMA-t, ami nem más, mint egy olyan pénzügyi szereplő, mely megvásárolja a bankoktól a rossz hiteleket, természetesen az adófizetők pénzéből. A NAMA kedden nyújtotta be a számlát: 25 milliárd euró kell minimálisan. (A kár ennél jóval nagyobb, olyan 70-80 milliárd euró, de a rossz adósságokat diszkontáron vásárolja meg a NAMA.)

 

25 milliárd euró az íreknek is óriási pénz. Leírom forintban, 270-es árfolyamon: 6.750.000.000.000 Ft, azaz némileg barátságosabban 6750 milliárd forint (ha ezt barátságosnak lehet nevezni...). Lefordítom magyarra: 6750 milliárd forint az 10 négyes metró, a magyar állam éves GDP-jének kb. negyede, ebből több mint 2200 km autópályát lehetne építeni 3 milliárdos átlagáron (Nokiadobozba már át sem merem váltani...). Szóval ezt kell az adófizetőknek befizetni, hogy kifizessék belőle a bankokat. Képzelhetitek, milyen főcímmel jelentek meg az újságok. (Az, hogy lőjjék agyon az egyik legnagyobb ír bank, az AIB volt elnökét, a konszolidáltabb címek közé tartozott).

 

És hogy mire hitelezték ki ezt az irdatlan pénzt? Ezt egy jellemző példával szeretném szemléltetni: a mi, tizenhatezres kisvárosunkban megtalálható az összes nagyobb multi bevásárlóegysége, valamint ezen kívül három kb. debreceni pláza méretű pláza. (Most hirtelen nem jut eszembe, melyik magyar város tizenhatezres, szóval kb. olyan, mintha Pápán lenne Tesco, Auchan, Cora, Spar, Metro, Lidl, Aldi, Kika, Ikea, Elektroworld, Mediamarkt, Praktiker, Baumax, meg három pláza). Na, és mit akartak ide építeni? Még egy plázát, miközben egyrészt a háromból egy szinte teljesen üres volt, és a másiknak sem ment igazán jól! Fel is épült a város szélén (!), persze hitelből, és azóta is ott áll töküresen, szinte biztos vagyok benne, hogy ez is a rossz hitelek között van. De építettek ebből hoteleket a semmi közepére, jó sok házat (ott állnak üresen, nincs kinek kiadni), adtak kölcsönt külföldi befektetésekre, ingatlanvásárlásokra, teljesen fedezetlenül. Hát, most isszák a levét, de nem az, aki felvette, hanem az adófizetők.

 

Az ír kormány ugyanis már készül: bevezetik a vízdíjat (eddig nem volt), az ingatlanadót (mindenre), valamint a jövedelmeket is durvábban meg fogják adóztatni. Hogy mire lesz ez elég, nagy kérdés, mivel a 25 milliárdos bankadósságon kívül ott van még a 75 milliárdos államadósság, és elég valószínű, hogy a 25 milliárdra kénytelenek lesznek hitelt felvenni. Ha ez megtörténik, akkor 100 milliárd eurós adósságállományuk lesz, és minket, magyarokat (is) fog irigyelni a pár éve szebb napokat látott kelta tigris. Jól írták az újságok: ezt még a gyerekeik gyerekei is fizetni fogják.

 


Címkék: írország

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr161886703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.04.02. 10:45:04

Bono nem tud jótékonykodni egy kicsit az országnak? :)

daniferi 2010.04.02. 11:55:40

Nem hiába mondom, hogy a válság még csak most kezdődik. A gazdagabb országok pedig nem biztos, hogy segíteni fognak. Gondolom Írország is olyan akart lenni, mint az USA (a nagy amerikai álom), csak aztán kiderült, hogy a 5 milliós ország piaca máshogy viselkedik, mint egy 300 milliós.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.04.02. 14:07:48

@daniferi: A nagy amerikai álmot ifjabbik Bush hazavitte a szopatós szobából, mikor el kellett azt hagynia. Bizonyára kiakasztotta a hálószobájába, és nagyokat rejszol rágondolva: milyen jó lett volna, ha igaz lett volna!
A Panorámában mutatták tavaly: Detroit, az amerikai autógyárak fellegvára legtöbb kerülete úgy néz ki, mint egy elhagyott vadnyugati kisváros az aranyláz lelohadása után, vagy mint a varsói gettó a kiürítés után.
Szóval, a kisembererek Amerikában is csak szívnak mint a torkos borz. Nézd meg Micheal Moore dokumentumfilmjeit!

Sátán meg a Jocó 2010.04.02. 14:19:55

@Szakaly Gyorgy: Detroit akkor kezdett el tönkremenni, amikor a feketék számaránya elért egy kritikus értéket.
Aztán nem volt, aki dolgozzon

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2010.04.02. 21:26:05

Asszem elugrom a teszkóba konzervé', mer' a görögök, írek után mi jövünk, oszt' nem lesz egy szíííp világ.

Amúgy én is ismerem ezt a NAMA-t:
Kormány: NA, MA rendbe tesszük a gazdaságot! A kelta tigris főnixként születik újjá!
(néhány hónap múlva): 25 BILLION JU-RÓ?! WTF?! NA, MA kurva nagy szarban vagyunk. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Ide brutális megszorító "pacáiste" kell!
Másnapi újság: Időjárás: Tá sé ag caitheamh sceana gréasaí (agus pobail feargach) = It's throwing cobblers (and angry peoples) knives
(nem tudok gael-ül, a hibákért bocs)

daniferi 2010.04.03. 10:46:56

@Szakaly Gyorgy: Az lehet, sőt, szerintem sok értelmes ember ezt tudja is, ám a média mást mutat. Elég megnézni a sok amerikai filmet. Kertes ház, két autó, boldog család. Még szép, hogy a tömeg is ezt szeretné elérni és hát a vezetők meg próbálják is ezt megadni.

2010.04.05. 00:56:20

Igen, cink van Írországban, és akik Amerikával hozzák kapcsolatba a mostani helyzetet, annak igazuk van, minden amerikai és angol hitelből épült, minden. Azért építettek, hogy legyen hová rakni a sok bevándorlót, akik idejöttek építőmunkásnak... hát most mindenki megy el, csak a románcigók jönnek tömött sorokban...
Viszont a munkanélküli segély havi 800 EUR, plusz 400 EUR az albérletre... Nem rossz, azért...
És az az életszínvonal, aminek elvesztése miatt ők bánkódnak, az az a szint, ahol Magyarország sose volt és sajnos nem mostanában lesz... ( évi 3-4 európai nyaralás per család, Thaiföld, stb)...

süti beállítások módosítása