Skip to content


Választási jóslat április 10-ről

Szerző: Droli - 2010.04.12. 07:29

Bookmark and Share

Kedves olvasó! Ma, április 12-én minden bizonnyal nagyon sok cikket és posztot fogsz találni a tegnapi választásról és annak eredményéről; az Index címlapja is tele lesz megmondóemberekkel, elemzőkkel, és „én megmondtam!” típusú cikkekkel. Mindenki magyarázni fogja az eredményt, tendenciákat keres és vél felfedezni, és megírja, hogy miért kellett ennek így történnie, ahogy történt. Anno, mikor kitört a válság, akkor is nagyon sok közgazdász kezdte utólag magyarázni, hogy miért is lehetett ezt előre látni – miközben előtte csak pár kósza hang jósolta meg az egészet.

 

Ezért egy különleges kísérletbe kezdek, melynek a végeredményét most olvasod. Ugyanis én már szombaton (április 10-én) megírom a választás általam vélt eredményét és elemezni is fogom röviden – és te tizenkettedikén a tények alapján már meg tudod ítélni, hogy hülyeség-e vagy sem. Ha jól tippelem meg az eredményt és a tendenciákat, akkor kérek egy vezetői pozíciót a kormányzati jósdába, ha meg nem, legfeljebb röhögünk rajta egyet – így, utólag. Tehát ezt a posztot szombaton írom meg, és le is kommentelem azonnal, hogy bizonyítsam, nem utólag firkantottam ide a frankót :-)

 

A tegnapi választást két rövid félmondattal lehetne jellemezni: nagy meglepetés nem történt, de az előzetes várakozások sem jöttek be. A Fidesz természetesen megnyerte a választást, és a listán kapott 53,2%-kal és a több mint 80 egyéni győzelemmel biztos többsége lesz a parlamentben; azonban a kétharmados többség álom marad. Hogy mi lehet ennek az oka? Egyrészt nem tett jót a Kubatov-botrány sem, másrészt sok Fidesz-szavazó azt gondolta, hogy úgyis győz a Fidesz, és nem ment el szavazni. Orbán ennek ellenére nagy győzelemnek értékelte az eredményt, de a hírek szerint az örömbe azért némi üröm vegyült – hogy minél közhelyesebben fejezzem ki magam :-)

A második helyezett az MSZP lett, melynek, mint kiderült, rejtőzködő szavazói vannak! Hát igen, az elmúlt nyolc év elég ciki lett, és a szocialista szavazók ezért nem merik a nyilvánosság előtt vállalni pártállásukat, de a szavazófülkében igen. A 21,4%-os listás eredmény bőven a várakozások felett van, és az egyéni körzetekben sem szerepeltek rosszul a szocialisták, annak ellenére, hogy egyetlen képviselőjelöltnek sem sikerült megszerezni az abszolút többséget.

A választás egyik legnagyobb vesztese a Jobbik lett. Ők maguk győzelmet vártak, és a közvéleménykutatók is 15% körül jósolták őket, azonban a 12,9%-os listás eredmény nagyon nagy csalódás a szavazóknak. Vona azt emelte ki, hogy sajnos a Fidesz által kreált botrányokat nem tudták kivédeni, és ez nagyon sok eredetileg Jobbik szavazót tántorított el tőlük, másrészt választási csalásokról beszélt, melyeket ki szeretnének vizsgáltatni. A többi párt viszont üdvözölte, hogy a szélsőjobbnak nem sikerült előretörnie.

És íme a legnagyobb nyertes, az LMP. Valószínű a Kubatov-beszéd hatására sokan döntöttek úgy, hogy tényleg elég ebből a politikából, és kellene valami más is, és ők az LMP-hez mentek át, akik így gond nélkül átlépték a parlamenti küszöböt. Habár nem sok egyéni jelöltjük maradt állva, de a listán elért 6,2% bőven elég lesz ahhoz, hogy hallathassák hangjukat a parlamentben is. Az LMP főhadiszállásán mindenesetre örömünnep volt egész éjszaka.

Ami sikerült az LMP-nek, nem sikerült az MDF-nek. A 3,4%-os listás szavazat nem volt elég az országgyűlésbe kerüléshez, és meglepő, hogy a párt nemcsak vidéken, de Budapesten is gyengén szerepelt (ott éppen csak elérték az 5%-ot, míg vidéken nagyon leszerepeltek). A politológusok azt emelték ki, hogy a párt teljesen szétverte bázisát, és ezáltal nem sikerült mozgósítani az embereket, és még Bokros neve is kevés volt ide. A párt régi szimpatizánsai és politikusai mindenesetre Dávid Ibolya és Herényi Károly távozását követelik, és az MDF újjászervezését követelik az Antalli hagyományok alapján.

A Civil Mozgalom 1,4%-ot ért el, ami elég lesz az állami támogatáshoz, máshoz viszont nem. Seres Mária mindenesetre megköszönte a szavazatokat, és jelezte, hogy ez a választás jó alap volt ahhoz, hogy az önkormányzatin minél jobb eredményeket érjenek el, de a fő cél a 2014-es parlamentbe jutás.

 

Tudom, vad jóslatok, de kíváncsi vagyok, mi jön be belőle :-)

 


Címkék: választás

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr251910723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.04.12. 10:55:35

Légyszíves súgd meg nekem a lottó nyertes öt számát a hétre! Köszi! :)

Sátán meg a Jocó 2010.04.12. 11:44:51

Érdekesa 7% egy olyan párttól, aki még a kopogtatókat is alig volt képes összegyűjteni, a standjaiknál senki sem állt, (lakossági fórumok?!), szakembergárda/kabinetek/program hiánya, stb., stb.
De ott volt Kóka haveri körének, az amerikaiak pénze... És ha már Amerika, milyen érdekes, hogy az amerikai nagykövet kihez is ment el látogatóba?...

Súlyos figyelmeztetés, hogy ez a zöld hányadékalakulat, amit egyesek semmi másért, csak a neve* miatt választottak meg, az egy fiatalos divatpárt képzetét kelti, holott csak az SZDSZ átmentése.

*merthogy ki a f@szom hallott már ezekről a jelöltekről? Kik ezek a senkiháziak és honnan jöttek egyáltalán?!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.04.12. 11:58:34

@Sátán meg a Jocó: szerintem az az oka a bejutásuknak, amit fent leírtam :-) A Jobbik és a Fidesz derekasan nyírta egymást a kampány alatt, és a bizonytalan jobboldaliak ezért a "legkisebb rossz" elvén az LMP-hez mentek át - ez jelenthetett úgy 1-2%-ot, ami pont elég volt a bejutáshoz.

Amúgy tényleg nem lett rossz a tippem :-) Amit benéztem, az az MSZP-Jobbik különbség, amit nagyobbra tippeltem, egyrészt a rejtett MSZP-s szavazók kapcsán, másrészt a fene nem gondolta, hogy a szavazók kb. 15%-a ennyire kitart a Jobbik mellett ("a kemény mag") - a botrányok ellenére. Az MSZP-nél mindenesetre tényleg nagy a baj, hogy egy Kubatov-botrányt csak ennyire sikerült kihasználni, ez is jelzi, hogy az embereknek mennyire tele van az MSZP-val a mindene.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.04.12. 12:00:12

@Vorg a Halhatatlan Báró: tedd meg a következőket: 53, 19, 17, 7, 3 - kerekítettem :-)

Murugya 2010.04.13. 09:31:56

Nem kétséges, hogy az LMP kiknek a révén jutott a Parlamentbe.....
majd ott benn megint összenő a szar a májjal, csak most ellenzékben fognak koalíciózni....
Talán itt már írtam: az LMP vezetője éjjel azt mondta, pénz nélkül, támogatás nélkül kampányoltak és jutottak be! Kérdés: a számtalan plakát, hirdetés milyen pénzből ment??

A sok bííííírka megint beszopta a kamu-pártot, mint régebben a Centrumot sok ezren...

Sátán meg a Jocó 2010.04.13. 11:55:18

@Murugya: jellemző a sok 'trendi' (városi, liberális ordas eszmék által agymosott) birkára, hogy még azt sem vették észre, hogy az LMP neve önmagában is oximoron.

süti beállítások módosítása