Skip to content


Exportáljunk!

Szerző: Droli - 2010.04.29. 06:45

Bookmark and Share

Nagyon érdekesek a külkereskedelemmel kapcsolatos pártpolitikai elképzelések. Vannak, akik keletre nyitnának - ki “távolabbra”, ki “közelebbre” -, aztán vannak, aki nyugat felé erősítenék a kapcsolatokat, és persze vannak, akik a tengeren túlra is elmennének. Szerintem a csúcs Torgyán József volt tíz éve, aki dél-amerikai körútja során vitt magával búzát, és hozott cseresznyét (legalábbis szóban), aztán persze volt fotózás, idétlen vigyorgás a helyi kormány ottani félőrültjével, szép, hosszú szerződések aláírása tökig nyakkendőben, 40 fokban, az eredményt meg ismerjük. Most is népszerű életpálya ez, hiszen kinek ne lenne kedve távoli országokat állampénzen megismerni, a helyi szokások és örömlányok részletes feltérképezésével, természetesen olyan jelszóval, hogy “erősítjük a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat”. (Bilaterális egyezményeknek nevezzük ezeket; azt mégsem mondhatják, hogy XY elvtárs azért volt kint tízmilláér’, hogy négyszer eljusson csúcsra, meg hazahozzon valami nemi betegséget.)  

Pedig lenne egyszerűbb módszere is a piacszerzésnek: igen, azok a rendkívül utált hiperek, akik tönkrevágják a szegény magyar kisboltokat, és behozzák az agyonvegyszerezett szlovák csirkét a pár négyzetcentiméteren tartott, tollától fosztott spanyol paradicsommal (vagy fordítva?) Ugyanis ezek a hiperláncok multinacionális cégek, azaz lefordítva több országban ténykednek, és ha az általuk elért vásárlóközönség számát összeadjuk, a következő szám jön ki: kurvanagy. De hogyan lehet rávenni egy hipert arra, hogy ne csak behozzon, hanem ki is vigyen, és mindezt úgy, hogy ő is élvezze? Erről szól a mesém.

Anno megboldogult hiperes koromban több kollégával résztvettem egy nagy nemzetközi kollekción az egyik nagy hiperláncunkat képviselve. (Nemzetközi kollekció: a hiperláncnak vannak nemzetközi beszerzői, akiknek az a dolguk, hogy gyűjtsék össze a legjobb ár-érték arányú termékeket a világ minden részéről bombaáron, és ezt prezentálják az egyes országok beszerzőinek, akik ismerik a helyi piacukat. Ne kerülgessük a kását: (főleg) Kínából összeszedik a sok olcsó kacatot, amiből az országok beszerzői kiválogatják, mit kívánnak az adott országban forgalmazni, és erre rendelést is leadnak, amit a hiper nemzetközi beszerzésén keresztül bonyolítanak a jobb ár elérése érdekében. Tipikusan ilyenek a hiper saját márkás “ marhaócsó’ ” termékei, vagy a szezonális cuccok, pl. medence, kerti bútor.) Szóval a kollekción feltűnt, hogy a sok kínai-távol-keleti termék mellett vannak lengyel termékek is szép számmal (magyar egy szál sem volt emlékeim szerint). Utánaérdeklődtem, mi az oka ennek, és egy igen szép magyarázatot kaptam...

...anno mikor a hiperlánc Lengyelországba kívánt menni, ott is felvette a kapcsolatot az illetékesekkel, és kérte a szokásos kedvezményeket, mint pl. adókedvezmény, mindenfajta támogatások, ahogy ilyenkor szokás. Akkoriban elég kutya világ volt Lengyelországban: a magyart bőven meghaladó magas munkanélküliség, szegénység, lengyelek százezrei hagyták el az országot... szóval a lengyel politikusok örömüket fejezték ki, hogy a hiperlánc ott is le kíván telepedni, és megadták a kért kedvezményeket, azonban egyet ők is kértek: a hiperláncnak kötelezően be kellett mutatnia X db lengyel gyártású terméket ezen a nemzetközi kollekción. A hiperlánc ezt el is fogadta, hiszen ez nem járt nagy többletköltséggel; egyrészt a helyi beszerzők kb. egy órán belül össze tudnak dobni egy ilyen listát, másrészt, hogy egy ilyen kollekción 10000, vagy 10300 terméket mutatnak be, az annyira mindegy már...

És láss csodát, a lengyel termékek bekerültek a nemzetközi kollekcióba, és így látták a hiperlánc más országainak beszerzői is; itt olyan kis országokra kell gondolni, mint mondjuk Oroszország, Spanyolország, Kína stb... ezek azért hatalmas piacok! Ha az orosz beszerző felemeli a tollát, bocsánat, kattint az egerével, akkor az azt jelenti, hogy konténerszámra fognak rendelni az adott termékből, ami igencsak fellendíti a gyártó céget, és igen jó hatással van a lengyel exportra, munkanélküliségre, állami bevételekre, szóval mindenre! És hol van még a többi ország...

... és a lengyel gazdaság még a tavalyi válságos évben is bővülni tudott, ha jól emlékszem, 0,3%-kal, míg a magyar... szóval nekünk sem ártana felfedezni ezt a módszert, és a sok (minden bizonnyal nagyon hasznos) miniszteri szintű külföldi utazgatás helyett talán egyszerűbb lenne elzarándokolni a hiperek magyarországi központjába (Budaörs-Törökbálint tengely), és ott beszélni erről. Hátha mi is tudnánk olyan sikersztorit írni, mint a lengyelek.


Címkék: multi gazdaság magyarország hiper

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr121948362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.04.29. 08:48:34

Én ezt nagyon jó ötletnek tartom. Már csak azt kell kidolgozni, hogy az odalátogató miniszter hogy fog csúcsra jutni, és hogyan viheti haza a nemi betegséget.

miről van itt nagybasz0 2010.04.30. 12:12:07

Tévedés ne essék, Kínából nem csak kacatot lehet hozni. A tárgyalás elején az asztalon lesz két mappa, és megkérdezik, gagyit vagy minőségit szeretnél, amelyiket választod az marad az asztalon, (Te választasz). Érdekes, Amerikát több mint 20 éve ők látják el tömérdek cuccal, természetesen nem a gagyi mappából...

miről van itt nagybasz0 2010.04.30. 12:19:14

Természetesen normális, Magyarországot képviselő gazdasági kapcsolatokat kellene kiépíteni, magyar érdekeket (és a már lassan nem létező gazdaságunkat, iparunkat) képviselve!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.04.30. 13:01:32

@miről van itt nagybaszó: tény, hogy nemcsak gagyit gyártanak, de ezen kollekcióknak a célja az volt, hogy minél többmindent kell szerezni, ami ócsó'! :-)

süti beállítások módosítása