Skip to content


Az APEH megint lecsap!

Szerző: Droli - 2010.05.19. 07:04

Bookmark and Share

Az APEH keményen ellenőriz, kérem, a legutóbbi hírek szerint a Vaterásokra fognak rászállni. Hiába, na, a kisembert könnyebb megfogni-megszorongatni, mint a nagymenő milliárdos vállalkozót, offshore-üzletembert, BMW-vel közlekedő rokkantnyugdíjast vagy ne adj isten, politikust.

Ráadásul annyira abszurd az egész. A Vatera 2008-as forgalma 12 milliárd forint volt, és ennek jó része abból származott, hogy a kisember vett az adózott jövedelméből valamit, kifizette utána az áfát, majd most, hogy megunta (vagy megszorult), eladta valaki másnak, sok esetben áron alul. Tehát ebből a kisembernek nem sok jövedelme származott, sőt... persze, minden bizonnyal vannak a Vaterán olyan "profik" is, akik ezt nagy tételben, üzletszerűen csinálják, haszonnal, de hangsúlyozom, összesen kb. 12 milliárd forintról beszélünk.

Ebből várja az adót az APEH. Ha ezt az egészet adóalapnak tekintjük, akkor kiszabhatjuk rá a 25%-os adót, ami 12 milliárd forintnál jelent kemény 3 milliárd forint adóbevételt. Mondom, az Apeh számára legjobb esetben. Kint leszünk a vízből! Pláne, ha ahhoz viszonyítjuk, hogy egyes cégeknek önmagában ekkora elmaradása van...

...de az APEH természetesen inkább a pár tízezres jövedelmekre megy rá ahelyett, hogy a "nagyokat" cseszegetné. Ja, hogy ezt mondtam már? Sebaj, úgy látszik, még mondani kell.


Címkék: apeh adó vatera

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr492013779

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Adórendőrség 2.0 2010.05.19. 12:47:26

A FIDESZ úgy látszik semmit se fejlődött 12 év alatt. Az alkotmányellenesnek bizonyuló adórendőrségről gondolom mindenkinek szép emlékei vannak. Ha valakivel a hatalomnak gondja volt, arra azonnal rászállt a nyomozati hatáskörrel is rendelkező APEH (pe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sátán meg a Jocó 2010.05.19. 13:47:53

Azt kiderítette már az APEH, hogy mi a trükkje a bőven termő enyingi bodzának?

Vagy csak a kisembereket merik cseszegetni?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.05.19. 14:43:03

@Sátán meg a Jocó: hát igen... inkább szórakoznak több százezer emberrel pár tízezer forintért..

Közben egy másik forrás a Vaterás-jövedelem adózásáról (ahány oldal, annyiféleképpen írja :-).
"Főszabály: a bevételt csökkenteni lehet a megszerzésre fordított költségekkel, ez a jövedelem.

A magánszemély által végzett értékesítést ketté kell bontani.

1./ éves szinten az ingóság értékesítéséből származó jövedelem a 200 ezer forintot nem éri el.
1.a/ ruha, cipő, kisértékű műszaki eszköz: A bevétel ismert, de a költségek nem igazán – hisz a vásárlást igazoló blokkot sokan kidobják, ráadásul az általában nem is névre szól.
Az adóalap meghatározása: szja tv. „58.§ (5) Ha a megszerzésre fordított összeg a (4) bekezdés rendelkezései szerint nem állapítható meg, akkor a bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek.”

1.b/ Ha nagyértékű (használt) műszaki cikket – vagy más ingóságot – adsz el, annak beszerzéséről viszont lehet számlád a garancia miatt, tehát megállapítható a beszerzés költsége.

* Ha az eladási ár alacsonyabb, mint a beszerzési ár, akkor jövedelmed nem keletkezik.
* Ha az eladási ár magasabb, mint a beszerzési ár, akkor jövedelmed keletkezik, mely után 25% szja-t kell fizetni.

De ezt a szabályt figyelembe kell venni mindkét esetben: Szja tv. 58.§ (7) „Nem kell megfizetni az ingó vagyontárgyak átruházásából az év során együttesen származó jövedelem adójának az 50 ezer forintot meg nem haladó részét.”

Ez azt jelenti, hogy amennyiben az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem (bevétel – költség) nem éri el a 200 ezer forintot, akkor adót fizetni nem kell, bevallásban feltüntenti nem kötelező.

2./ a jövedelem több, mint 200 ezer forint
Ez már rendszeres, üzletszerű tevékenységnek minősül, ebben az esetben egyéni vállalkozói engedélyt kell kiváltani vagy társas vállalkozást létrehozni."

NGA 2010.05.19. 15:09:33

"Ez azt jelenti, hogy amennyiben az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem (bevétel – költség) nem éri el a 200 ezer forintot, akkor adót fizetni nem kell, bevallásban feltüntenti nem kötelező.

2./ a jövedelem több, mint 200 ezer forint
Ez már rendszeres, üzletszerű tevékenységnek minősül, ebben az esetben egyéni vállalkozói engedélyt kell kiváltani vagy társas vállalkozást létrehozni." "

Ehhez mi köze a vaterának?

Ez egy adójogszabály. Attól, hogy valaki nem ismeri, még létezik.
Ha valaki üzletszerűen árul mindenfélét, akkor bizony adózni kell utánna. Ez miért meglepő?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.05.19. 15:54:58

@NGA: Nincs ebben semmi meglepő, csak szeretném látni, hogy az APEH más, nagyobb halaknál is ugyanilyen bőszen ellenőriz. Némileg több pénz reményében. Kicsit olyan ez a vizsgálat, mint mikor a horgász a ponttyal teli tóban nekiáll csukázni, és nagyon örül neki, ha sikerül kifogni egy ötkilósat. Az meg nem érdekli, hogy ugyanezzel az energiával kifoghatott volna akár 10 ötkilós pontyot is...

(Most így gyorsan végigszámolva a jogszabály alapján: 12 milliárd forint forgalom, vélelmezett jövedelem 3 milliárd ft, ezután jön a 25% adó, ami 750 millió Ft. És ebben még benne van az is, akinek ebből nem éri el a jövedelme a 200.000 Ft-ot... Lehet, többe lesz az aPEH-nak az ellenőrzés-postaköltség-stb., mint a várható haszon... )

Labancz 2010.05.19. 16:59:57

Sikeres ember nem vaterázik. Pont.

sunázósün 2010.05.19. 19:23:27

@NGA: Az a köze, hogy sokan vaterázásból élnek úgymond főállásban, anélkül, hogy egyéni vállalkozók lennének vagy társas vállalkozásként működnének és azokat akarják sarcolni.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.05.20. 09:50:21

Lehet, hogy a nemzeti vagyont is a Vaterán kótyavetyélték el honatyáink?

anarcho78 2010.05.20. 15:29:55

na az a szép, hogy vaterán eddig eladtam vagy 400.000 Ft értékű árut. ne gondoljátok, hogy megélhetési bűnö... izé, vaterás vagyok, csak ismerősök családtagok megkértek, hogy adjak el gépeket, háztartási eszközöket, amely összeg természetesen az ő markukat ütötte. most én fogok abból a pénzből még adózni, amit másoknak szereztem az eladással? nem örülnék neki.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.05.20. 15:33:10

@anarcho78: Ezt kivédheted úgy, hogy közvetítői díjat számolsz fel az ismerőseidnek, amiben ők elismerik a költségeidet. Így persze jövedelmed keletkezik, amit le kell adóznod. :)

Látod így növekszik a GDP! Belekerülsz a feketegazdaságból a fehérbe.

Alal 2010.05.24. 09:50:29

Nem értem, mi itt a probléma. Aki elad, annak bevétele keletkezik, amit meg le kell adóznia. Ha 500Ft, akkor azután, ha 500.000, akkor pedig azután. Mindig lesz olyan, aki több ÁFÁ-t csal el, mint az átlag ember, így nem lehet az kifogás, hogy vannak, akik nagyobban csinálták. Tessék szeretni annyira az országot, hogy betartjuk a törvényeket, és megfizetjük azt, amit kell!

süti beállítások módosítása