Skip to content


Vajon végrehajtja-e Orbán a programot?

Szerző: Droli - 2010.06.08. 15:25

Bookmark and Share

Bennem ez a kérdés merült fel a beszéd után. A program ugyanis túl szép ahhoz, hogy igaz legyen: tökös, odavágós, helyes irányt kijelölő, néhány populista elemmel. De végre határozott ígéretet kaptunk arra hogy:

- a munkavállalók adói csökkennek (SZJA),

- a vállalkozások adói csökkennek (társasági adó, kisebb adók eltörlése),

- a bürokrácia enyhül (pl. egyszerűbb adórendszer, engedélyeztetés egyszerűsítése),

- megszorítások a közszférában (állami kiadások mérséklése, bérplafon),

- bankadó (ez az adóbevételen túl a kicsi, megviselt lelkünknek is jól hangzik),

- fb tagság, devizahitelesek, áfamentes adakozás, na meg a PÁLINKA.

Az irány tetszik: egész sok liberális elemek felvonultató gazdaságpolitika, ahol, az embereknél és a termelő cégeknél hagyják a pénzt, és cserében az állam kicsit visszább vesz magából. Ez jó.

Csak ne lennének kétségeim. Emlékezzünk vissza anno az SZDSZ programjára, mely hasonló célokat tűzött ki, és mi lett belőle? Pár FB tagság, meg Strabag. Utána számtalan kormány hirdette meg ezeket az alapelveket - különösen választások előtt -, hogy aztán megkapjuk azt a borzadalmat, amit ma magyar adórendszernek és bürokráciának nevezünk. Azért ennek a programnak lesznek szép számmal vesztesei is - köztisztviselők és közalkalmazottak, pénzügyi szféra, új hitelt felvenni akarók -, és kérdés, hogy ezeknek mekkora lobbija lesz.

Például a bankok: azért ahhoz a 200 milliárdhoz nekik is lesz egy-két szavuk. Óriási hatalommal bírnak, tudjátok, a pénz beszél, a bank ugat; pl. mi lesz, ha a pénzügyi intézmények (összehangoltan) elkezdik eladni a magyar részvényeiket, állampapírjaikat, és "megshortolják Orbánt"? Mert ahhoz képest a Kósa-beszéd kutyafüle lesz. Vagy mi lesz, ha megfinanszíroznak pár kedvezőtlen "nyugati független országértékelést"? Valljuk be, elég sok pénzről van szó, nem hiszem, hogy csak úgy simán hagynák lehúzni magukat. 

Viszont ha a bankadó kiesik, akkor az adócsökkentés forrásának egy része is kiesik. Ha a közszféra lobbija sikeresen ellenáll (eddig sikerrel tették!), és megtorpedózzák az elképzeléseket, és emiatt ott sem sikerül számottevően spórolni, akkor nem lesz fedezet a vállalkozások adóinak csökkentésére. És akkor ugyanott vagyunk, ahol eddig is voltunk.

Majd meglátjuk. Remélem, tovább jutunk, mint a pálinka.


Címkék: gazdaság orbán fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr502065863

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Déjà vu 2010.06.11. 11:03:42

Olvasom a tegnapi hírekben (L. Z.-nek köszönet a forrásért), hogy szép csöndben hatályon kívül helyezte a minisztériumi létszámstopról szóló határozatot a kormány, ezzel együtt a betöltetlen álláshelyek után eddig felhalmozott megtakarításokat felhaszn...

Trackback: Legalább kormányozni kezdtek 2010.06.08. 18:23:00

Azt hiszem, az elmúlt napok bézázása és az elmúlt hetek parttalan és fedezetlen ötletelése után összességében egészen vállalható akciótervvel állt elő a miniszterelnök. A 29 pontból álló program kétségtelen pozitívuma, hogy a jelek szerint végre elkezd...

Trackback: Felemásan fogadta az ellenzék Orbán akciótervét 2010.06.08. 16:51:01

Felemásan értékelték a pártok az Orbán Viktor által bejelentett akciótervet. A Fidesz és a KDNP üdvözölte, a Jobbik is többségében egyetértett annak tartalmával, az LMP és az MSZP viszont kritizálta a programot.

Trackback: Intézkedéscsomagot jelentett be Orbán 2010.06.08. 16:43:01

Tíz százalékra mérsékelnék 500 millió forintos árbevétel alatt a társasági adót, illetve bevezetik az egykulcsos családi adót, cserébe kivezetik a rendszerből az adójóváírás intézményét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.08. 16:21:34

Jó lenne,ha végre valami elkezdődne...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.08. 16:31:09

@Tigeri: Valahogy én is így vagyok vele. Nem értek egyet pl. az egységes 16%-os adókulccsal, de úgy vagyok vele, hogy legalább végre valami, jó irányba...

polom13 2010.06.08. 18:29:16

A banki különadóhoz az kell,hogy a MFB-t kicsit feltőkésítsék,ők hitelezhetnének a kkv-knek, a "plazma-tv-hitel":) meg maradna a többinek,ha esetleg nem tetszene nekik a dolog

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.09. 10:51:48

@TuRuL_2k2: Ennek a célját nem értem, de ahogy elnézem a hozzászólásokat, más sem :-)

A trackback egy hozzászólás. Megírtam már a témáról a véleményemet egy posztban, és erre küldök egy speciális linket (ez a trackback). Különösen jó akkor, ha nem akarom nagyon hosszú hozzászólással széttúrni a posztot.

De ezután természetesen tiszteletben tartom a kezdeményezést. Csak nem értek egyet vele :-)

Sátán meg a Jocó 2010.06.09. 14:29:15

Te csak ne nézd le a pálinka-javaslatot. :)

Manapság, amikor a felvásárlók még léalmának sem veszik át a gyümölcsöt, sok helyen ez igenis ad értelmet nem kivágni az egészet.

süti beállítások módosítása