Skip to content


Meddig nőhet a világgazdaság?

Szerző: bogancs - 2010.08.03. 06:24

Bookmark and Share

Mindenki gazdasági növekedésre áhítozik. Nemzetgazdasági miniszterünk 2030-ra le akarja hagyni az európai átlagot, Kína 2025-re leelőzheti az USÁ-t és a világ legnagyobb gazdaságává válhat.

Ezen a ponton érdemes belepillantanunk a környezet-gazdaságtan nevű fényes tudományág idevágó szemelvényeibe:

Földünk egy zárt rendszer, véges nyersanyag- és más erőforrás tartalékokkal, így logikus, hogy ebben a zárt rendszerben a gazdaság, mint részrendszer sem növekedhet minden határon túl. Hogy hol van ez a határ, azt nem tudni pontosan. Legvalószínűbb, hogy folyamatos mozgásban van.

A technológiai fejlődéssel a hatékonyság egyre nő, így a gazdaság potenciálja is növekszik. Amennyiben a technológiai fejlődés lépést tart a gazdasági növekedéssel, akkor beszélhetünk fenntartható fejlődésről. Jelenleg sajnos nem ez zajlik. Vészesen fogynak nyersanyag tartalékaink, közben olajjal szennyezzük a tengert és a földet. Szénhidrogének égetésével szennyezzük a levegőt. Gyorsuló ütemben használjuk fel és szennyezzük el édesvíz készleteinket, közben pedig pusztítjuk a természetes környezetet a vadvilágot és az esőerdőket.

Fenntartható ez? Így nem! Van alternatíva? Igen! A legjobb példát, mint annyiszor máskor az anyatermészet szolgáltatja.

A trópusi esőerdők jellemzője, hogy nagyon kevés szervesanyag készlettel gazdálkodnak. A folyamatos eső kimos mindent, így nagyon vékony a talajtakaró is. Mégis a világ ezen részén burjánzik legjobban az élet. A növények gyorsan nőnek és az égig érnek, itt él a földi állatvilág legjelentősebb hányada. Hogy minek köszönhető ez? A helyi élővilág rendkívüli hatékonyságának. Az élőlények rendkívül gyorsan és hatékonyan használják a rendelkezésükre álló szűkös erőforrásokat. Mindig csak annyit, amennyi keletkezik az elhullt, és bomló részekből. Plusz erőforrás bevonására nincs szükség, a meglévő szűkös javak rendkívül gyors cirkulációjára épül a rendszer.

Nos ettől a mi gazdasági rendszerünk még mesze van. Akkor mondhatjuk, hogy fenntartható a növekedés, ha leállhatnak a bányák, megtisztulnak a tavak és óceánok, nem lesz légszennyezés.

A kulcsszó tehát az újrahasznosítás és a megújuló energia. Addig is megy a Föld erőforrásainak kiszipolyozásán alapuló extenzív fejlődés. Az utolsó fáig, az utolsó tigrisig, az utolsó csepp olajig, az utolsó molekula oxigénig.


Címkék: gazdaság fenntartható növekedés megújuló energia környezetgazdaságtan

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr412194569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.08.03. 11:01:35

Nohát tényleg micsoda szuper poszt. Azonban: a kizsákmányoló kapitalistákat előszeretettel tekinti mindenki rossznak, pedig az üvegházhatást ez a kizsákmányolás és gátlástalan profitéhség táplálja. Ha pedig melegszik a Föld, akkor a leghatékonyabb éghajlati övezet, a trópusi terjeszkedni tud. Ha végül nagyon meleg lesz mindenhol a globális felmelegedés miatt, akkor leállhat mindenki a rablógazdálkodással, mert eljött a kánaán, csak cirkulálunk az esőerdőkben.

Ez az igazi hatékonyság, a leghatékonyabb működési mód kiterjesztése az egész Földre a lehető legrövidebb idő alatt.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.08.03. 11:04:38

Na és egy összeesküvés: csak nem te vagy a híres kommentbajnok slanger?! Durva!

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.08.03. 13:45:57

@Levéltáros: Nem mindegy, hogy trópusi sivatagi övről vagy trópusi monszun övről van szó.
Szerintem inkább a trópusi sivatagi öv területe növekszik.
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89ghajlati_%C3%B6vezetek

Nem szép egy levéltárostól, ha ilyen slendriánul fogalmaz. Ez nem volt szép tőled! Durva!

gcsabi 2010.08.03. 16:00:59

Balogh János prof. tudott lenyűgözően beszélni az őserdők ökölógiai mintáiról, és a civilizált világ butaságáról .

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.08.03. 17:21:53

@bogáncs:
Azt írod: Amennyiben a technológiai fejlődés lépést tart a gazdasági növekedéssel, akkor beszélhetünk fenntartható fejlődésről.

Jellemző a közgazdaságtannal megmérgezett lelkedre, hogy nálad a fenntartható fejlődés fogalmába nem fér bele a természet kímélete. Honnan szedted a definíciót?
Éjszaka biztosan pénzhegyekről álmodsz, és élvezed, ahogy zizegnek a bankók. Én inkább arról álmodom ahogy egy hegyen sétálok az erdőben, és élvezem az illatokat, a madárfüttyöt, a levelek susogását, a szellő zúgását.

Olvasd el ezt a cikket:
www.ff3.hu/fejlodes.html

A fenntartható fejlődés definíciói:

Az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága 1987-ben ,,Közös jövőnk'' címmel kiadott jelentésében:
A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.

Herman Daly megfogalmazása szerint "a fenntartható fejlődés a folytonos szociális jólét elérése, anélkül, hogy az ökológiai eltartó-képességet meghaladó módon növekednénk".

A Világ Tudományos Akadémiáinak Nyilatkozata megfogalmazásában: "A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével egyidejűleg." (Átmenet a fenntarthatóság felé; Világ Tudományos Akadémiáinak Nyilatkozata, Tokió, 2000).

Balogh János előadásai felejthetetlen élmények.
www.freeweb.hu/baloghjanos/index.html

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.08.03. 17:40:57

@Szakaly Gyorgy:

Lefizetett a nemzetközi pénzéhes nagytőke, hogy bomlasszam az eszmét. Pénz zizegést akarok, nem madárfüttyöt! A boltban se fizethetek a parizerért szellőzúgással.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.03. 21:33:07

@Levéltáros: Azért ne feledjük, hogy Kína nem kapitalista ország, legalábbis papíron. Valójában egyik jelenleg működő rendszer sem környezetbarát.

@gcsabi: Én Szász Tibor tanításaira esküszöm.

@Szakaly Gyorgy: Hát lehet, hogy pont abban a mondatban nem volt benne a természet védelme, de azért ott van az, ha jobban megnézed. Jó neked, hogy még az álmokat is irányításod alatt tartod. Én nagyon sok mindenről szoktam álmodni, de általában nem szerepel benne sem természetvédelem, sem pénzhegy.

A közgazdaságtannal megmérgezett lelkemhez: vannak olyan közgazdasági elméletek, amelyekben szerepel a természet védelme is. Például zöld adó. A közgazdasági tanokat egy-az-egyben figyelmen kívül hagyni botorságnak és populistának tartom.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.03. 21:43:57

@Levéltáros: "csak nem te vagy a híres kommentbajnok slanger?! "
Nem. De vigyázz, mert közel van. Ez az ő blogja.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.08.04. 08:20:10

@Levéltáros: Ha a pénzzizegésért elpusztítod a növény-és állatvilágot, megmérgezed a vizeket és a levegőt, akkor az utódaidra csak a pénzed hagyod.
Azok azzal majd csak begyújthatnak, ha fáznak. Se bolt nem lesz, sem parizer. Maximum majd csak egymásból falatozhatnak az emberek.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.04. 08:23:25

@Szakaly Gyorgy: Ezért kell megtalálni az arany középutat. Mind majdnem mindenben az életben.

süti beállítások módosítása