Szerző:
bogancs
- 2010.08.07. 07:24
A napokban kiadott egy közleményt a Baromfi Terméktanács, amiben cáfolja, hogy jelentősége lenne a tyúkok tartási módjának a minőség szempontjából:
A Baromfi Termék Tanács közleményében egy amerikai kutatásra hivatkozva kijelenti, hogy a tojások minőségét nem befolyásolja a tyúkok tartási módja. Különbségeket csak a takarmányozás tud okozni. Az utóbbi időben számos helyen jelent meg a sajtóban, a világhálón a kereskedelmi forgalomban kapható tojások minőségéről érzelmi alapon, állatvédelmi szempontokra hivatkozó minősítés.
Ezekben közös volt, hogy a ketrecben termelt tojás a legrosszabb, a zárt istállóban, padlón tartott állatok terméke ugyan egy fokkal jobb minőségű, de az igazi jó minőséget a szabadban tartott tyúkok tojásaiban találja meg az ínyenc vásárló.
Soha nem mellékeltek ezekhez a véleményekhez összehasonlító analízisen alapuló mérési adatokat.
A Baromfi Termék Tanács és tagszervezete a Tojásszövetség számtalanszor hangsúlyozta, hogy az efféle szubjektív vélemény megalapozatlan. A tojás minőségét, összetételét takarmányozással lehet befolyásolni, de tartási móddal nem.
Most egy amerikai kutatócsoport, az amerikai Mezőgazdasági Kutató Intézet (ARS) élelmiszereket vizsgáló részlegének a Tojás Biztonsági és Minőségi Kutatási Csoportja vizsgálataiban azt találta, hogy nincs mérhető különbség a különböző típusú tojások között. Teljesen mindegy, hogy milyen tojást vizsgáltak, közel egyforma volt a tojások minősége.
A kutatócsoportnak az volt a feladata, hogy különböző termelési és takarmányozási körülményekből származó (ketreces, alternatív, szabad tartás) nagy méretű, fehér és barna héjú tojásokat hasonlítsanak össze. Az volt a cél, hogy meghatározzák van-e a fizikai minőségben és az összetételben különbség a vizsgált tojások között.
Nos, nekem ez így bullshitnek tűnik.
Nézzünk a hatályos EU konform rendeletet a szabad tartású tyúkokról:
„A tyúkokat nappal megszakítás nélkül szabadtartásban kell tartani; az e követelménytől való eltérés a közösségi jog alapján előírt korlátozások tekintetében, beleértve az állat-egészségügyi hatóságok által előírt korlátozásokat is, nem haladhatja meg a tizenkét hetet,” … „a tyúkok által hozzáférhető szabadtéri kifutókat nagyrészt növényzet borítja,” … „az egy tyúkra eső terület nem kisebb mint 4 négyzetméter
És egy részlet a mélyalmos tartású tyúkokról: „ha olyan tenyésztési rendszereket használnak, ahol a tojótyúkok nem mozoghatnak szabadon az épületek belsejében található különböző szintek között: az állomány sűrűsége nem haladhatja meg a hasznosítható terület egy négyzetméterére számítva a hét tojótyúkot…”
Ez pedig egy "szubjektív, érzelmekre ható, interneten keringő" jellemzés:
• 0 – Bio tojás. Ez a legjobb minőségű.
• 1 – Szabadtartásos rendszer. Ez sem annyira rossz, de bejöhetnek már a különféle étrendkiegészítők, tojató szerek.
• 2 – Mélyalmos tartás. Itt már zárt épületekben tartják a tyúkokat. Itt is bejönnek az étrendkiegészítők.
• 3 – Ketreces tartás. Ez zárt épületben, egymás tetejére helyezett ketrecekben történik. A tyúkoknak eléggé nem természetes körülmények között kell élniük. A kapirgáláshoz szokott lábaikkal rácsokon kell kapaszkodniuk. Itt már előszeretettel alkalmazzák az antibiotikumokat, a tojató és más szereket, amelyek a tojásban is megjelennek.
Szóval én megértem, hogy a tojástermelőknek is vannak érdekeik, de azért ne nézzék már hülyének az embereket.
Továbbá azt még el is fogadom, hogy ez a tojástéma kicsit túl van tárgyalva, de mi a helyzet szegény csirke húsával? Azt honnan tudom, hogy milyen tartásban, milyen takarmányozásban és mekkora boldogságban részesült?