Skip to content


Kockázatot értékelek

Szerző: Slanger - 2009.01.06. 19:11

Bookmark and Share

Soha ne menj virágboltba, hisz az életeddel játszol.

 

Van ez a munkavédelmi felügyelőség. Tudjátok. Ennek a góréját helyezték előzetesbe, visszaélés miatt. Na, ezek a kis huligánok előszeretettel ellenőriznek cégeket. Többek között arra kíváncsiak, hogy a munkahely mennyire biztosítja az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés lehetőségét. A munkavédelmi törvény nagyon szigorú előírásokat tartalmaz ezzel kapcsolatban, amit minden munkaadónak, cégnek teljesítenie kell. Legyen az egy gyár, egy kocsma, vagy egy virágbolt. Az egészbe az a legjobb, hogy nem csak a melóst kell mocskosul védeni, hanem a környezetében tartózkodókat is. Mert ugye, kockázatok azok vannak. Ezeket a kockázatokat fel kell mérni, és fel kell készülni a kockázat bekövetkeztére is. Természetesen írásban.
 
Elgondolkoztam azon, hogy vajon egy virágboltban miféle kockázati tényezők léphetnek fel. Miféle baleset következhet be a muskátlik között, ami akár emberi életet is követelhet. Nekem az alábbi eshetőségeket sikerült összeszednem. Nem túl eredeti, de nekem más sajnos nem ugrott be. Persze ha egyéb ötlet merülne fel…, de hiszen tudjátok.
 
Megszúrhatja a rózsa tüskéje a kezedet – vérmérgezés, amputáció
Kúszó növények nyakra tekeredése- oxigén hiány, esetleg fulladás
Ráeshet a fejedre egy cserép – azonnali halál
 
A viccet félretéve, milyen kockázati tényezők játszhatnak szerepet egy virágboltban? Miért kell több ezer forintot kiadni azért, hogy ilyen és ehhez hasonló hülye előírásokat be tudjunk tartani? Ki a picsának jó ez?

Címkék: veszély

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr57861998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

budapestjovoje.freeblog.hu (törölt) · http://budapestjovoje.freeblog.hu/ 2009.01.07. 11:36:03

Mondjuk legyen tűzvédelem, a használt vegyszerekről tájékoztatás stb.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2009.01.07. 14:55:58

Áramütés, csúszásveszély (kiömlik a locsolóvíz), létráról leesés (dekorálás közben), rádesik egy tuja a raktárban, nem tom.

korlat 2009.01.09. 14:07:54

allergiás rohamot kap egy vásárló. mondjuk mi a faszt keresne ott egy algériás azt nem tudom:)

anarcho78 2009.02.18. 13:30:37

1. személyi feltétel: az eladó(k)nak nincs orvosi papírja, azaz nem vett részt előzetes/időszakos orvosi alkalmassági vizsgálaton. Allergiás reakció, egyéb túlérzékenységi tünetek, nem emelhet x kg felett, stb. - következmény: foglalkozási megbetegedés, ami mondjuk két évvel később jön ki rajta, amikor más helyen dolgozik és így nem kap kártérítést.

2. Való igaz, h nincs nagy kockázat, de. Az összes villamos ellátású helyen van főelosztó, kapcsolók, dugaljak, amik nem létező érintésvédelmi felülvizsgálat esetén életveszélyesek, sőt halálosak. Láttam olyat, h burkolatlan kismegszakítóval kapcsolták fel a zöldségesnél a villanyt az eladótérből, ahova ugye a vevők is hozzáférhetnek. Majdnem 1 millió volt a bírság.

3. Lehet, h a rózsa szúr, de ezt ki lehet védeni védőkesztyűvel, amit az egyéni védőeszköz juttatás szabályoz, az viszont a kockázatértékelésen alapszik (Munkavédelmi törvény 54§ - mindenkinek kell, ahol már tulaj+1 fő dolgozik).

4. És akkor hagy ne idézzek a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Biztonsági Szabályzat több száz pontjából, amelyekben többek: Árupolcokat dőlés ellen rögzíteni, bekötni EPH hálózatba; polcok terhelhetőségét kiírni, mert ugye honnan jöjjön rá a munkavállaló, hogy az a polc nem bírja el a 3. 20 kg-os műtrágyás zsákot és a fejére esik??? - belehalhat nyugodtan...

Lehet, hogy el van túlozva, de csak addig érzik ezt, amíg nem történik ott vmi munkabaleset!

Z from ommf

anarcho78 2009.02.18. 13:34:19

hopp, még vmi:

főelosztó előtt árutárolás: mindenhol ez van, eszükbe se jut, h nem kéne oda pakolni. tűz esetén azonnal áramszünetet nehéz úgy produkálni, h előtte 10 percig pakolgat az ember.

csak egy egyszerű eset: kis tűz, nem nagy, elég ha füstöl. dolgozó beijed, gyors vödör víz (mert hogy melyik zsák/egyéb dolgok alatt/mögött van a tűzoltókészülék azt már nem tudja), aztán hátha dugaljba, kapcsolóba, elosztóba önti és meg is cseszi az áram.

bele kéne gondolni, h mi lehet a háttérben.

anarcho78 2009.02.18. 13:39:14

na egy uccsó: nem csak a halálos balesetet kell ám nézni!

szerencsétlen dolgozó elcsúszik a vizes padlón, eltörik a lába. ha adtak neki csúszásmentes védőcipőt és hordta, akkor kap kártérítést (egyéb kiesett jövedelem, gyógyszerek, táppénz stb).

ha kapott cipőt, de nem hordta, akkor nem kap kártérítést, csak táppénzt. ha nme kapott cipőt, akkor viszont a munkáltató a bűnös és bírság.

egyszerűsítsük le az esetet arra, hogy azért megy ki a felügyelőség, hogy nyomorult munkavállalónak ne kelljen elcsúsznia és lábát törnie, mert a fukar munkáltató nem biztosítja neki a cipőt, az orvosi vizsgálatot, az áramütésmentes környezetet és a fejsérülés nélküli nyugodt munkavégzés feltételeit.

na uff, befejeztem:)

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.02.18. 13:45:16

@anarcho78: ha jól látom munkavédelmis vagy :)
nem egyszerű foglalkozás.

anarcho78 2009.02.18. 14:59:19

nem túl bonyolult, bár már nem sokáig maradok hatóságnál. baromi kevés a pénz, jutalom egy szál se, de nem sírok (többet:) ), másnak sokkal rosszabb...

a blog nagyon tetszik!:)

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.02.18. 15:06:52

@anarcho78: ennek örülök, mármint, hogy tetszik a blog. Akár népszerűsíthetnéd is :)

anarcho78 2009.02.18. 15:23:22

ja, ommf intranetre felrakom, mi sem egyszerűbb:)

süti beállítások módosítása