Skip to content


Hazajöttem: 1. rész

Szerző: Droli - 2009.01.28. 11:47

Bookmark and Share

Hazajöttem egy hétre.

Bocsánat, hogy ilyen személyes dologgal kezdem. Aki olvassa posztjaimat, hozzászólásaimat, annak minden bizonnyal "lejött", hogy én külföldön, egy Magyarországnál jobb sorsú országban élek egy ideje, s egyelőre haza csak látogatóba járok. Mit tudok tenni, nincsenek gazdag szüleim, akik házat meg kocsit vennének, az otthoni keresetem meg erre nem volt elegendő - köszönhetően annak a fene nagy szolidaritásnak, hogy nekem kell eltartanom a dolgozni nem akaró lumpenréteget is. Ugyebár mikor az ember megkap havi kb  350+ szuperbruttóból 150-et; a 350 az kb. 1400 euró, ez külföldön nem nagy pénz, de nem is kevés, ebből én kézhez kaptam olyan 600 eurót, ami finoman szólva is versenyképtelen fizetés - hogy miért írom le mindezt? Csak hogy érzékeltessem a különbséget: bizony a magyar munkaerő nem olyan olcsó a külföldieknek, habár mi így érezzük. De szolidárisak vagyunk, csak kicsit sokba kerül.

Visszatérve a téma elejére: szóval külföldről kicsit mindent másképp lát az ember, másrészt mikor hazajövök fél éves időközönként, számomra szembetűnő, hogy mi változott ezen időszak alatt. Ez ugyanolyan, mint mikor ha valakihez naponta jársz, fel sem tűnik, hogy öregszik; azonban ha egyszer kihagysz fél évet, rögtön feltűnik, hogy mennyit változott. S nekem most valami nagyon feltűnt.

Először is: emberek, hová lettek a hirdetőtáblák? Amik az utak mellett vannak, üresen. Miért nincs rajtuk hirdetés? Illetve miért karácsonyi hirdetések vannak rajtuk, így, január végén? Ennyire gáz lenne már a helyzet, hogy a cégeknek nincs pénzük marketingre?

Másodszor: az emberek a buszokon/megállókban a segélyről beszélgetnek. Meg hogy ki mikor megy a "bizottság" elé, ahol a leszázalékolását intézik. Fiatal, életerős emberek beszélgetnek az utcán, munkaidőben, látszik, hogy számukra már az is esemény, ha valaki arra jár.

Harmadszor: miért van minden úgy elhanyagolva? Szemét az út mellett, elhanyagolt kertek, koszos buszok, az igénytelenség jelei; mintha szándékosan szeretnénk, hogy ez az ország ilyen legyen. Sokan szidják a politikusokat, hogy nem a haza érdekében cselekszenek; hát mi, a hétköznapi emberek sem, mert legalább próbálnánk meg kicsit rendet tartani saját környezetünkben!

Kint mindig megfogadom, hogy ez lesz az utolsó évem, s jövőre már jövök haza. Barátaim szerint komplett hülye vagyok, hogy egy viszonylagos jóléti társadalomból haza akarok jönni a nyomorba, de hát ez van, az embert hazahúzza a szíve. Kivéve, mikor éppen itthon vagyok, s látom, hogy mi folyik ebben az országban minden szinten. A kilátástalanságot látom, az igénytelenséget, a pusztulást. Mikor is csatlakoztunk az EU-hoz? 2004-ben? 5 éve? S sikerült azóta közelebb kerülni hozzájuk? Nem, barátaim, nem. Szakadunk le a Balkán felé, egyre gyorsabban, minden szinten. S ennek nem lesz jó vége. S én szeretnék jövőre végleg hazajönni. Mert akkor is ide tartozom.


Címkék: magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr78908001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wlac (törölt) 2009.01.28. 12:51:06

Különös... én pont azon gondolkozok, hogy itt hagyom az országot a tanulmányaim után.
Az ok egyszerű: akármennyire is hősies dolog lenne maradnom, inkább meglépek a süllyedő hajóról.
Ameddig a Magyar ország nevű tengerjárót ilyen balfékek kormányozzák, ameddig az a szitu, hogy azért gürcölök, hogy 7 másik embert eltartsak, nem látom be, miért kellene maradnom.

A hirdetőtáblákról pedig csak annyit, hogy pont minap néztem, hogy még mindig a karácsonyi "díszlet" van jelen. Sok helyen persze ez is már csak darabokban van fent...:S

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2009.01.28. 17:09:53

Az a marha nagy mázlija van a gazdaságnak, hogy a megmaradt aktív keresőknek családjuk van. Különben ár rég kitelepült volna mindenki máshová.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.01.28. 19:12:43

Erdekes, en is külföldön dolgozom, es meglepödöm hogy milyen jol erzem itt magam.

es meg midig meglepödöm, azokon a kicsisegeken amiert.

Ma megyek a pekhez sütiert, a parkoloban a fedett reszre kint a tabla, hogy rokkantaknak, mellette viz a kutyanak - jo most nincs mert befagyna, de a tabla alatt ott a tarto.
Magyar vagyok es ezt meg mindig nem tudom termeszetesnek venni.

Nem szeretem felfedni, hogy külföldön vagyok, mert minden netes forumon azonnal leugatnak, hogy fizessem vissza a diplomam arat, es hiaba mondom, hogy 35 ev munkaviszony utan, meg 3 kölyök - ebböl 2 mar dolgozik- nem gondolnam, hogy tartoznek valamivel , akkor meg az jön, hogy ott hagytam a hazamat, nem vallalom a nehezsegeket, meg ilyenek.

Lehetöleg itt intezek el mindent, vasarlas, fodraszt ilyesmi, mert otthon mar nincs idegrenszerem, hogy mindenütt hülyenek neznek, az aruhazban potencialis tolvajnak tekintenek. Inkabb itt, megha dragabb is, de legalabb nyugodtan vasarolhatok.

Nem könnyü tudomasul venni, hogy otthon mi nem kellünk, hogy sok baratnöm szerte szet a nagyvilagban, pl, az egyik angliaban bejaronö, tanar egyebken, de Miskolcon allasnelkül volt es hazakhoz jart takaritani, no ezert lagalabb angliaban fizetnek is, ha mar ez kell.

Mar 40 felett azt mondjak rank hogy öregek vagyunk, ha meg dolgozunk akkor a fennti pelda alapjan szamolodik a fizetes, es hogy lesz ebböl nyugdij, amikor meg a gyerek tandijja viszi el ami esetleg megmaradna.

A mi falunkbol, 750 lelek, kb 7o -en dolgoznak külföldön. a szomszed asszony+ fia+lanya, csak a ferj maradt itthon vigyazni a hazra. Sokak mar le is települtek, a gyerekek kinnt jarnak iskolaba is.

Mi meg haza jarunk, egyelöre, de nyugdijig mar nem tervezek otthoni munkat, es meg utana is amig dolgozni tudok inkabb itt.

Es nem csak a penz miatt, eletemben elöször ismerik el a munkam, erzem, hogy szamitanak ram, megköszönik amit csinalok - es ez a plusz penzekben, meg az ajandekokban is megnyilvanul, pedig nem lettem hirtelen mas, csak teszem a dolgom, ugy mint eddig is otthon, de otthon csak a fikazas ment, talan nehogy azt higgyem, hogy meg vagyok megfizetve.

mayaa 2009.01.28. 23:56:52

A helyzetem hasonló, én is külföldön tengetem napjaim már egy éve. Őszinte leszek, én félek hazamenni. Ilyen egyszerű. Ebbe a helyzetbe amiket hallani? Lehet, hogy az ember nem azt a munkát végzi amit egész életében elképzelt magának, de valóban megbecsülnek, noh meg azért valljuk be az anyagi rész sem elhanyagolható...

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.01.30. 15:02:59

De jó értelmes emberek hozzászólását látni! Jómagam és a feleségem is készülünk elmenni innen, mert nem jön össze az élet ebben az országban, becsületesen nem tudunk előrébb jutni, cigánykodni meg nem akarok (ha tudnék is).

Mikor ilyen kellemes hozzászólásokat, történeteket olvasok, mint a fentebb láthatók, kicsit vágyakozva nézek a jövőbe, és minden erőmmel azon vagyok, hogy sikerüljön a LÉPÉS. Örökre.

Köszönöm.

Fester bácsi (törölt) 2009.01.31. 00:23:05

Elöször is a bloghoz gratulálok, jó ötlet volt, tetszik.
Másodszor: ha rám hallgatsz, nem erőlteted a hazajövetelt.
Én éltem kint, tudom miről beszélek, attól függetlenül, hogy a nosztalgia, honvágy, nevezd aminek akarod, bennem is dolgozott. Ezzel mindenki így van. Egyre vigyázz, nehogy úgy járj, mint sokan ( pláne az 56-osok közül ), hogy mindig útközben a legjobb.
Az életem úgy alakult, hogy itthon élek. A gyerekeim azonban nyelvet tanulnak, a nagyobbik idegen nyelvű iskolába jár, mert úgy érzem az én felelősségem, hogy a sanszot megadjam nekik, ha menni akarnak, legalább az az előnyük meglegyen, hogy a nyelvet beszélik.
Sajnos, azonban a honi állapotokat reálisan szemlélve igen szkeptikus vagyok. Valamint szomorú azért, hogy 250 km-t autózva egy egészen más világba kerülök. Arról nem is beszélek, hogy mi van távolabb.

süti beállítások módosítása