Skip to content


Szakértő kormány

Szerző: Droli - 2009.04.02. 08:57

Bookmark and Share

Fodor Gábor felszólította Orbán Viktort, hogy támogassa a szakértői kormányt.

 

Melyiket, Gábor? Bajnaiét? És az mitől szakértői? Rendben, Bajnai valóban szakértő abban, hogy hogyan kell fillérekért megvenni az állami vagyont (ez a privatizáció), s hogy ezt hogyan kell visszabéreltetni úgy az állammal, hogy az a kis pénz is minél hamarabb visszajöjjön. De ezen túl miért szakértő? Még az új kormány tagjait sem ismerjük, például hogy ki lesz a pénzügyminiszter, így pláne nehéz szakértői kormánynak nevezni.

 

De mi is az a szakértői kormány? Nyilvánvalóan szakértőkből áll. S itt jön a probléma: elméleti, vagy gyakorlati szakértőkből álljon?

 

Mert meg lehet tenni Dr. Prof. XY-t miniszternek, csak hát mi van akkor, ha a szakértő emberkénk életében nem dolgozott a versenyszférában, s hiába mozog profi módon elméleti síkon, ha gyakorlati tudása szinte nulla! Ilyen példákat minden bizonnyal mindenki tudna mondani, akit valaha is tanított ilyen Dr. Prof., hogy aztán az életben kiderüljön, hogy amit ő ott előadott, az a valóságban nem működött. Gazdasági területen ilyen például az az alaptétel, hogyha a bankbetét kamata nagyobb hozamot ígér, mint az üzleti befektetés hozama, akkor a gazdasági szereplő a bankbetétet fogja választani. Logikus, nem? Aztán meg ha kimegy az ember a való életbe, kiderül, hogyha így működne a dolog, akkor a magyar cégek legalább fele nem is létezne, sőt, ezzel a logikával például megmagyarázhatatlan, hogy a hiperláncok egyáltalán miért terjeszkednek, miért olyan hülye a tulaj, miközben bankbetéttel többet keresne! De hát a válság arra tanított meg bennünket, hogy az ember nem gondolkozik logikusan, s képes pusztán hit alapján meglehetősen megalapozatlan döntéseket hozni – amibe aztán belebukik. Lásd még: Lehmann Brothers, Provident, meg OTP részvény 6000 Ft-ért.

 

Számomra a szakértő nem az elméleti gondolkodót jelenti, hanem a gyakorlatit. Az adótörvények kapcsán például lehet költeni hatástanulmányokra, hogy minek milyen hatása lesz, miközben egy egyszerű adószakértő fejben szinte azonnal kiszámolja, hogy mit fognak erre lépni az általa képviselt cégek. Egy érző széplélek elvtársnő nagyon szép terveket tud kidolgozni arra, hogy hogyan is kellene integrálni a romákat, de egy közöttük dolgozó szociális gondozó alighanem lazán kirázna egy ennél messze jobb megoldási módszert. Egy bölcsészkaron tanító professzor lehet, hogy elméleti síkon nagyszerű módszereket dolgozna ki arra, hogy hogyan lehetne elérni, hogy az általános iskolában az a kölök megtanulja legalább a négy alapműveletet, de egy ott tanító jó tanár alighanem még jobbat. Ők az én igazi szakértőim, akik valóban az adott közegben végzik mesterségüket, s nem az, aki burokban, rettenetesen tudományosan le tudja vezetni elméleteit, melyről a gyakorlatban kiderül, hogy használhatatlan.

 

Lehet, a szakértői kormányt is rájuk kellene építeni.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr61040562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.04.17. 12:32:39

No ide jól beilleszthető a mondás: ki nem tudja az tanítja, ki szakértelemmel tudja az csinálja!

süti beállítások módosítása