Skip to content


Tavaszi kirándulás Szegedre (Andy Warhol kiállítás)

Szerző: Slanger - 2009.04.23. 07:13

Bookmark and Share

Márciusra tervezett kirándulásunk csúszott  egy kicsit, de ma végre  beteljesedett kívánságom és vonatra ültünk. Szeged - egyik kedves városom - mint oly sokszor már, a művészetek kedvelőinek egyedülálló programot ígér. A huszadik század kultuszfigurájának Andy Warholnak több mint 70 híres szitanyomatát tekintheti meg a kiránduló. A sokan "elmebajosnak" kikiáltott művész színes képeinek másolatait láthattuk már lakberendezési áruházakban, vásári sátrakban, újságok, magazinok címlapjain. Amit ez a kiállítás bemutat egyedülálló. Ilyen nagyszabású Warhol gyűjtemény még soha nem szerepelt magyarországi kiállítóházban. Tetézte örömömet a ragyogó tavaszi időjárás, a virágokkal teli gondozott parkok és természetesen a  törzshelyünkön elfogyasztott valódi, szegedi halászlé.
 

A  vonatozás alatt szeretem nézni a tájat, mely az évszaknak megfelelően és az emberi kezek nyomán  (rombolás és építés)  folyamatosan változik. Csodálatos, zöldülő, sarjadó búzamező, rikítóan sárga repceföld és virágzó orgonabokrok. Őzek, fácánok és a korán hazaérkező gólyák szemezgetnek a vetésben, a táj szinte idilli és nyugalmas. Mintha ez az ország lenne maga a "paradicsom". Nyoma sincs a zűrzavaros politikai helyzetnek, a gazdasági válságnak, a jobb és baloldal hadakozásnak. Nincsenek transzparensek, hangoskodó tüntetők csak az orgonabokrokkal körülölelt fehérfalú tanyák. A félig felépült házak, a romos melléképületek mellett a tavaszi munkálatokkal serénykedő emberek.  Kár, hogy az arcukat nem látom!  Mire gondolhatnak ezek az emberek, mikor jó termés reményében görnyedeznek, szorgoskodnak "ültetvényeiken"? Kegyes lesz-e hozzájuk az időjárás? Azt bizonyára nagy gyakorlattal kivédik, hiszen a szárazság  és a kártevők ellen minden évben felkészülnek. Az igazi kártevők, a megszorító csomagok ellen azonban védtelenek. Mit hoz számukra a mondás? "Ki mint vet, úgy arat." Ahogy nézem a robogó vonatból, ők ezért mindent megtesznek. Ha nem így sikerül az aratás, nem rajtuk múlik.
A szegedi kirándulást, az ösztönös zseni, Warhol kiállítását mindenkinek ajánlom!  Akinek mégis más az igénye és ízlése, tegyen egy kirándulást bárhová az országba most, tavasszal.
 

Őzeket, nyulakat, fácánokat és virágzó orgonabokrokat nézni is nagy élmény!  Újból és újból rájövünk, hogy szép és gazdag ez az ország, ne hagyjuk, hogy a lelkünket is bezárják a megszorító csomagokba!
 

Évikati


Címkék: kirándulás évikati

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr551081304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása