Skip to content


Tudatos vásárló

Szerző: Slanger - 2009.05.29. 10:54

Bookmark and Share

Ahogy korábban is írtam, létezik megoldás a hulladéklerakók bezárásából adódó, szemétdíj növekedésének megfékezésére. Mint a legtöbb probléma esetén, itt is a megelőzés, a prevenció lenne a legkézenfekvőbb megoldás.

Egyértelműnek tűnik, hogy ha mi fogyasztók jobban oda figyelnénk arra, hogy mit vásárolunk, kevesebb hulladék képződne. Bizonyára mindenki hallotta már azt az elcsépelt szót, hogy tudatos vásárló. A tudatos vásárló egyik ismérve, hogy a környezet védelmét szem előtt tartva próbálja beszerezni, a mindennapi élethez szükséges dolgokat. Bevásárláshoz nem reklám táskát használ, az eldobható műanyagpalackos italok helyett, a visszaváltható göngyöleges termékeket vásárolja stb. Persze itt is kettőn áll a vásár. Hiába szeretnék én olyan termékeket vásárolni, amelyek nem, vagy csak kevésbé szennyezik a környezetet, ha a gyártók nem partnerek ebben. Mert minden gyártó el szeretné adni a termékét, amihez minél színesebb, figyelem felkeltő csomagolásba zárja az általa előállított portékát. Ki venné meg a papírba csomagolt árut, ha a műanyag jobban zárható, nem jönnek ki belőle a különböző illatok, strapabíróbb. Ez a legnagyobb gond, hogy strapabírók. Ebből adódóan rendkívül nehezen bomlanak le.
 
Megoldás lehet a hulladékok szelektív gyűjtése is (bár ezzel kapcsolatban vannak fenntartásaim). A szelektív hulladékgyűjtés hazánkban még nagyon gyerek cipőben jár. A fővárost és a nagyobb városokat kivéve, csak elvétve láthatunk hulladékgyűjtő szigeteket. Tehát aki esetleg szelektíven szeretné gyűjteni a megtermelt hulladékot, az sem igazán tudja, hiszen nincs kiépítve a szükséges infrastruktúra. Vidéken még csak csak megoldható például a komposztálható hulladék otthoni felhasználása, illetve a papír és fa hulladék eltüzelése, de városon ez nehezen kivitelezhető.
 
A szelektíven gyűjtött hulladékkal egyébként is vannak problémák, de nem untatnálak benneteket tovább (ha érdekel a téma, jelezd). Próbáljatok tudatosabban vásárolni, én is azt teszem.

 

 


Címkék: környezetvédelem hulladék tudatos vásárló

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr591150314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danielmolnar79 · http://barreleddani.blog.hu 2009.05.29. 12:38:18

A szelektív hulladékgyűjtés megoldható, ha van rá fogadókészség a lakosság részéről, akár a társasházon belüli, akár a szelektív szigetek is tudnak megoldást nyújtani erre. Példa: www.ovfak.hu/tomb.html

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.05.29. 12:49:14

@Csempeoroszlán: ez igaz. Azt tudod, hogy mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal?

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.05.29. 12:58:00

@Csempeoroszlán: a pet palack kivételével, szinte az összes műanyaghulladék a lerakókon végzi. Lakossági hulladékról beszélünk.

danielmolnar79 · http://barreleddani.blog.hu 2009.05.29. 13:06:12

@Slanger: ez lehet, de nem értem, hogy mire akarsz ezzel kilyukadni. A műanyag hulladék aránya a teljes háztatási hulladékban kb. 20 %, általában. A lakossági hulladák áll még fém és üveghulladékból, különféle papírokból, valamint kompsztálható szerves hulladékból. Ez utóbbi komposztálható városi környezetben is, csak hozzáállás kérdése. A fém, üveghulladék és a papír pedig megéri a szelektív gyűjtést, tudomásom szerint ezek újra hasznosulnak.

Az írásod első felével teljesen egyet értek, a második részben viszont azt sugallod, hogy a szelektív gyűjtésnek nincs értelme, vagy nem éri meg a fáradtságot. Szerintem megéri.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.05.29. 13:30:13

@Csempeoroszlán: Semmiképpen nem azt mondom, hogy nincs értelme szelektíven gyűjteni. Én inkább a módjával nem értek egyet. Majd írok erről egyet :)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.05.29. 15:04:38

@Slanger: Most megint jövök azzal, hogy bezzeg az íreknél... :-) szóval: bezzeg az íreknél! Kisvárosunkban, aki nem szelektíven gyűjti a hulladékot, annak nem szállítják el. Pont. Hallottam olyan példát is (máshol), ahol ilyenkor dupla költséget számolnak fel. S láss csodát, mindenki igyekszik szelektíven gyűjteni. Ez szerintem otthon is megoldaná a gondokat :-)

Másik érdekes dolog: súly szerint fizetsz a szemétszállításért. Van egy éves alapdíj (kb. 200 euró), amiért egy "kreditet" kapsz, azaz meghatározzák, hogy éves szinten mondjuk 200 kg szemetet visznek el tőled. Ha túlléped, akkor a többletsúlyt ki kell fizetned. Szintén jó ösztönző.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.05.29. 15:23:02

@Droli: tudom, hogy külföldön így megy, és ez a helyes. Viszont külföldön azt a típusú hulladékot, amelyet nem tudnak anyagában hasznosítani, azt energetikai célra használják. Magyarán elégetik, ezzel hőt illetve elektromos áramot állítanak elő. Itthon összesen egy kommunális hulladékégető van, illetve cementgyárakban égetnek műanyagot és gumiabroncsot. Idehaza szinte elképzelhetetlen újabb égetők építése, a lakosság és a zöldek ellenállása miatt. Ezért a szelektív hulladékgyűjtésből származó hulladékok jó része ismét a lerakóra kerül. Ez elsősorban politikai kérdés, illetve a magyar mentalitás miatt van így. Sajnos.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.05.29. 19:20:11

@Slanger: pedig pl. távhőnél lehetne csökkenteni a költségeket hulladékégetéssel is. Tényleg, annyi járulékos haszna lenne az egésznek, hogy felbecsülhetetlen. De hát nem ez az egyetlen dolog, ami nem úgy működik, ahogy kellene...

süti beállítások módosítása