Skip to content


Tücsök és hangya - "magyar módra"

Szerző: Droli - 2009.06.24. 08:00

Bookmark and Share

Biztosan ismeritek a tücsök és a hangya meséjét. Ennek egy magyar változatát fogom elmesélni. Megtörtént eset.

 

Egy messzi vidéki kisvárosban játszódik a történet és egy testvérpárról szól. A testvérpár egyik tagja (báty) albérletben él feleségével, s mindketten dolgoznak: a férfi kemény fizikai munkát végez a szabadban, télen-nyáron, reggel 6-kor kel és este 6-ra ér haza. A felesége egy kisüzemben van vezető beosztásban, napi 10-12 órát dolgozik. A keresetük vidéki szemmel nem rossz - pesti szemmel röhejes -, gyereket még nem vállalnak, mert nem akarnak „albérletbe szülni”; egyelőre félrerakják egyikőjük fizetését, s gyűjtögetnek, hogy majd tudjanak venni egy saját házat. Ők a hangya-házaspár.

 

A testvérpár másik tagja (a hugica) pont az ellenkezője a bátyjának. Nem dolgozik, férje sem, soha nem is dolgoztak. Egy összedőlni készülő házban élnek albérletben (még), persze van már három gyerek, s az asszony már terhes a negyedikkel. A férj nem hajlandó dolgozni, pedig lenne szezonmunka. (Legutóbb azzal a kifogással nem ment el kapálni, hogy „le van eresztve a bicikli kereke, s azzal nem tud elmenni”. Hogy fel kellene fújni? Ugyan már...) Segélyből és családi pótlékból tengődnek, amit persze elvernek pár nap alatt piára és cigire, meg márkás kajákra, aztán meg éheznek. Tartoznak már fűnek-fának, Providentnek, szolgáltatóknak (víz, villany). Ők a tücsök-házaspár.

 

A történetben ott a fordulat, hogy a szocpol-rendszer vége előtt a tücsök-házaspár hosszas rábeszélésre (miután a ház már tényleg rájuk dől, olyan állapotban van) elkezdte intézni ezt a három gyerekre. Nemrég megkapták a pénzt a kiszemelt házra, s már meg is vették. Nekik már van saját házuk, mert az állam őket segítette, s nem a hangya-házaspárt.

 

De nem is ez a történetem lényege, hanem egy mondat. Egy mondat, mely tökéletesen leírja a magyar állapotokat minden szinten; azt a rövidlátó gondolkodásmódot, amiben mi élünk, amit az állam nyújt az állampolgárainak, azt a mocskot, melybe rövidesen bele fogunk fulladni. Szóval találkozott a hugica (tücsök) és a báty (hangya), s hangosan nevetve azt mondta a hugica a bátynak:

 

Látod, nekünk előbb lett saját házunk, mint nektek!

 

Ezek után magyarázhat nekem akárki a közteherviselésről, az adó rendes megfizetéséről, meg hogy szociális háló milyen fontos és milyen jó dolog, különösen abban a formában, ahogy Magyarországon csináljuk. Erre én csak azt tudom mondani, hogy egy nagy lóf@szt. Szerintem az összes hangya nevében.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr661201888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.06.24. 08:37:59

A történet jól bizonyítja, hogy ebben az országban mindíg a szorgalmas, becsületes emberek szívják meg. Az állam pedig elvárja, hogy jövedelmünk kb. felét, valamilyen adó formájába befizessük az államkasszába, amit aztán szépen a tücskökhöz kerül. Derék!

sajt · http://sajt.tumblr.com 2009.06.24. 10:07:28

A történet jól bizonyítja, hogy az általánosításokból nem jön ki semmi. Szerinted szoc.pol.-ból lehet lakást venni? Egy ilyen családnak mikor adna hitelt bárki is? Vagy, ha igen, akkor kb. mennyi idő alatt fog bedőlni?

Másik dolog, hogy Magyarországon az emberek nem nagyon szeretnek albérletben (ez is egy milyen hülye szó, végül is bérelt lakásban) élni. Pedig nyugatra nagyon sokan élnek így.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.06.24. 10:46:39

@sajt:
"Szerinted szoc.pol.-ból lehet lakást venni?"

Simán! Ne Budapestben gondolkodj. Kelet-Magyarország, kis város, inkább falu. Anyósomék háza pl. 300.000 Ft-ot ér (abszolút normális ház, bent van a villany, víz, mondjuk a WC kinti pottyantós, de a ház szerkezetileg teljesen rendben van)... Ahol a tücsök-család lakott, az meg annyit sem, a tücsök család pl. nem is fizetett albérleti díjat, csak a tücsök-férj néha átment segíteni a főbérlő néninek ebben-abban.

Elképesztő szegénység van arrafelé, sokan el sem tudnák képzelni. Semmi munkalehetőség, a fél város segélyből meg családi pótlékból él, látnotok kellene, mi van ott segélyosztáskor... 1 millióért olyan kőházat kapsz, hogy megszólal, Pesten egy ilyen kb. 15 millió.

anarcho78 2009.06.24. 12:03:18

Jogos. nem értem, hogy miért nem szabályozzák már le ezt az egészet. aki nem dolgozik, akár közmunkában, szezonmunkában, akárhol, egyszerűen ne kapjon pénzt. még az eü alkalmatlanság sem lehet akadály, mert akkor mindenki azt intézné el magának, mint a rokkantigazolványt a parkoláshoz. haljon éhen, nem érdekel. csak az baj, hogy ha nem kapna, menne minden EU-s bírósághoz stb, ahol elmarasztalják MO-t, nem kapunk támogatást (amiből mi közemberek semmit sem látunk)...

egyvalamit nem értek:

hozzátéve, hogy viszonylag jól keresek, nem panaszkodni szeretnék, de a havi levonásom 173.000 Ft (normális szakma, nem láblógatós üldögélés). ebből én mennyit látok később nyugdíjként, egészségügyi ellátásként (azt se tudom, mikor voltam utoljára beteg - szerencsére) és mennyit lát ebből egy SVÉD (de mind1, h milyen) család nyírvalahol havi játékgépköltségként???

és még 1 apróság:

az ilyen jellegű kérdésekről szerintetek tud bárki "felsőbb" szinten? vagy ők azt hiszik, minden rendben van országgal?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.06.24. 14:06:49

Jelen esetben nem "svéd" párról van szó. Habár a tücsök pár éppen csak "színben" nem svéd...

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.24. 14:21:50

@sajt: azért ehhez - szerintem - az is szerepet játszik, hogy - mondjuk - az amerikai lakásbérlési rendszer egy egész picit eltér a magyartól...

ettől függetlenül tény, hogy nálunk jobban dívik az "én házam, az én váram"-elv. Mi is inkább úgy döntöttünk, hogy hitel, és saját lakás. Ugyanis kb annyiban van a havi törleszető (ca 60.000-), mint egy albérlet. De ellentétben a bérléssel, ez előbb-utóbb - ha megéljük - a miénk lesz.

ja, és a szocpol: azért azt is vedd számításba, hogy 3 (!!) gyerekre kapták a szocpolt!!! NEM 1-re... Az mennyi is? 1.5 milla?

gesa2 2009.06.24. 14:36:45

Ez a tanúlságos "mese" idézve egy hasonló szöveget:ilyen történet mindig volt, van, és lesz! Ez örök törvény, amit nehéz megváltoztatni. Ma már ezen a vidéken nincs palotaforradalom, de van 4 évenként választás és az ítéletet megfogják hozni. Bárki is kerül hatalomra kiváncsivá tesz. Mi fog változni?

anarcho78 2009.06.24. 15:17:21

szerintem semmi. túl sikamlós az ügy ahhoz, hogy csak úgy belekezdjen vmelyik párt/képviselő a megoldásnak legalább a tervezésébe is. persze, ha van egyáltalán megoldás. ami fájni fog. mindenkinek. (thx Gordon - nem a Freeman-es:) )

Lodogi Pascal (törölt) 2009.06.24. 16:11:51

Azt azért ne feledjük el hogy nálunk azért vonzóbb a saját lakás mint az albérlet mivel az albérlet ára elég magas.
Anno egy kolléganőmék vettek fel hitelt hogy építeni tudjanak egy családi házat.
Kérdeztem tőle hogy bocsi nem félsz hogy majd nem tudod fizetni a törlesztőt, stb... ?
Erre azt mondja:
Nézd, idáig albérletben laktunk.
Az albérlet havonta nem sokkal kevesebb mint amennyi a ház törlesztője lesz, akkor már inkább magamnak fizetem.

Ha meg bedől a dolog akkor még még mindíg visszamehetünk albérletbe.

Végülis tök jogos.

Évikati 2009.06.24. 16:56:17

@Droli: én is nem régen hallottam egy hasonló, felháborító esetet. Egy külföldi által megvásárolt cégnél elbocsátások vannak. (Mindenki íróasztal mellett dolgozik.) Akiknek most engedélyezik és megadják az korengedményes nyugdíjazás lehetőségét, nagyon jól járnak, mert ez jövőre már nem működik. Nos, azoknak adják meg ezt a lehetőséget, akik harmat gyenge munkaerők és meg akarnak szabadulni tőlük. Egyik ismerősöm megszakad, belegebed a munkába, nem engedik el, mert nem tudják a munkakörét ellátni. Még 3 éve van a nyugdíjig. Ha jövőre mégis elküldik, nagyon kicsesznek vele. Nyugdíj előtt 2 évvel hol tud elhelyezkedni. Ráadásul a nyugdíj kiszámítása is hátrányosabb lesz, mint az idén. Ezt kapta kitüntetés helyett.
Na, ezért nem érdemes itt gürizni, jól, lelkiismeretesen dolgozni.
Sz@rul, hanyagul dolgozz és kitüntetnek:-(

Salgo2 2009.06.24. 23:27:42

"Ha meg bedől a dolog akkor még még mindíg visszamehetünk albérletbe.

Végülis tök jogos."

Nem egészen. Ha bedől a hitel, akkor a fennmaradó részt (Tőke és kamat) a bank EGYÖSSZEGBEN kéri vissza.

Pl. 5 milliót vettek fel kb. 8%-os kamatra 15 évre, ami egy év után bedől.

Ekkor a bank egy összegben visszakér nem 5 millió minusz befizetés összegnyi pénzt, hanem a 4 év után fennálló teljes összeget, ami kb. 8 millió Ft. Ebből lejön a kényszerértékesített lakás ára, és ha szerencséje van, akkor ez futja a 8 milliót. De sok esetben nem futja, vagyis tényleg mehet albérletbe, de egy jókora adóssággal a nyakában.

Szívből kívánom, hogy vele ez ne történjen meg.

avram iancu 2009.06.25. 00:35:29

1. A még hatályos szabályozás szerint volt ún. megelőlegezett szocpol (LÉK)is, amit a hangya-házaspár nyugodtan felvehetett volna és akkor az ő gondjuk is megoldódott volna. Kár, hogy a sok munka miatt nem volt idejük gondolkodni.
2. A szocpol le volt maximálva azzal, hogy nem lehetett több mint a vételár bizonyos %-a. /csalás persze lehetséges/

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.06.25. 21:09:57

@avram iancu: khm, fogalmazzunk úgy, hogy jó ügyvéd ügyesen megtalálta a kiskapukat :-)

Az 1-es felvetést megkérdeztem, azt mondták, hogy megpróbálták, de elutasították kérelmüket. Szerintem nekik is el kellet volna menni a "jó ügyvédhez".

talánegyszer 2009.07.24. 19:24:03

@Évikati: Ktszer is olvastam írásod és nem értem!

talánegyszer 2009.07.24. 19:26:20

Van lakás de fizetni is kell majd a költségeket!!Egyébként nem hiszem,hogy mindet olvashattunk objektíven.

süti beállítások módosítása