Skip to content


Legszebb öröm a káröröm?!

Szerző: Slanger - 2009.07.15. 11:18

Bookmark and Share

Végre egy jó hír. Történt ugyanis, hogy az a 15.000 APEH-os dolgozó, akiket mellesleg mi pénzelünk, nem kapja meg az augusztusi prémiumát. Vagyis elmarad az egyébként ösztönzőleg ható jutalom. Ezért az APEH-os banda, akiket mellesleg mi pénzelünk, sztrájkkal fenyegetőzik. Ez ha jól értem azt jelenti, hogy nem veszik fel a munkát, tehát legalább néhány napig nem büntetnek. A jutalmak visszafogásával próbál meg ugyanis spórolni, a mélyen tisztelt pénzügyminisztérium. Lehet, hogy én vagyok túlságosan alul képzett, de az még nem fordult meg mélyen tisztelt kormányunk és a PM fejében, hogy ha csökkentené a mélyen tisztelt adóhatóság 15 ezer fős apparátusát, azzal spórolhatna igazán? Persze ahhoz egyszerűsíteni kellene az adózás rendjét, amihez meg nem igazán fűlik a foguk.

 
Egyébként meg mi az, hogy nem kapnak jutalmat és sztrájkkal fenyegetnek? Fizetést azt biztosan kapnak. Azt hiszem, hogy nem én vagyok az egyedüli, aki nem kap jutalmat és mégis rendesen elvégzem a munkámat. Igaz, én a versenyszférában dolgozom.
 

 


Címkék: apeh adó

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr841245917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgó Muki 2009.07.15. 13:50:43

Ez egy kicsit elhamarkodott poszt volt. Ez egy elvégzett munka után járó jutalom. Olyan mint bármely egyéb, akár versenyszférás, munkahelyen, ahol írásban rögzítik, ha a cég hozza a tervszámokat, akkor van jutalék. Szerintem Te is morognál, ha területi képviselőként dolgozva, hozva az eladási számokat, bejelentenék, hogy bár mindenki úgy tudta, de sajnos még sem lesz a mozgó bér kiosztva.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.07.15. 13:57:26

Hát nem sok helyen maradt jutalomkodás. Oké, az Apeh állni fog mindig, legalább biztos valamennyire a munkahelyük, örüljenek ennek. A rengeteg elbocsátott ember nem a jutalomért sír.
Bezzeg a miniszterek arra a bizonyos számlára nem fizették be felszólításra a jutalmukat, egy kivételével. Nincs miről beszélni.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.07.15. 13:59:03

Amúgymeg csúnya zsákot nekik! :D

Cute Poison 2009.07.15. 16:49:59

Akkor most egy kicsit a magam és a kollégáim nevében:

"15.000 APEH-os dolgozó, akiket mellesleg mi pénzelünk"

Hát nem, kedves posztoló, nem ti pénzeltek. Trükkös dolog ez a számokkal, ugye, de azok a kib... nagy összegek, amik nyilvánosságra kerülnek
1. mindig BRUTTÓ értendők, fele vissza a kalapba; ugyanez áll a fizetésre is, aminek itt minden fillérje papíron van, nem úgy műxik, hogy bejelentett minimálbér, a maradék meg zsebbe
2. mindig ÁTLAG, amiből két egyszerű következtetés adódik
a) a 17 Mrd 16 ezer emberre, az, ugye éves átlagban 1 millió/fő bruttó, azaz 500e nettó; ez ÁTLAGBAN 41.600,- HUF/HÓ plusz juttatás. Télleg kurva sok... Arról nem beszélve, hogy az eltolódás a vezetők javára itt is jelen van.
b) a köztisztviselők bére vonatkozásában napvilágot látó adatok ugyancsak átlagot jelentenek, amiben benne van a vezető, a I., II. és az ügykezelő állománycsoport egyaránt. Az 1992. évi XXIII. tv. mellékletében meg lehet tekinteni, hogy a végzettsége és a ledolgozott évei alapján milyen "brutál" összegű BRUTTÓ illetményre vagy jogosult. De segítek kicsit: középfokú végzettségű kb. 3 éve dolgozó adóellenőr nettója 77.000,- HUF/hó + 6000 HUF étkezési jegy (ez nem én vagyok...)

A fentebb idézett jogszabályban található összeférhetetlenségi szabályok miatt nem vállalhatunk másodállást sem, hogy így egészítsük ki a keresetünket.

Ugyanakkor az apehosnak is van lakáshitele, gyereke, élete, amit szeretne emberhez méltó módon élni, ami mindenkinek járna aki a társadalom szempontjából hasznos munkát végez. Ha már egészségügy, rendőrök, pedagógusok, stb.: ha az APEH nem dolgozik, honnan lesz pénz iskolára, kórházra, közbiztonságra, blabla? Adózók majd maguktól csengetnek, mi?

Nem azt várom, várjuk, hogy támogassátok az adóhivatalt (bár egy kulturált országban, ahol nem versenysport az adócsalás és nem tekinti a többség lúzernek a közterhet viselőket, még ez sem lenne elképzelhetetlen). Csak próbáld megérteni! Te mit tennél, ha máról holnapra megvonnák a fizud 30 %-át, amiért megdolgoztál? Tűrnéd, mint a birka? Vagy azt mondanád a gyereknek decemberben, hogy bocs, de a Karácsony idén elmarad?

P.S.: "Ez ha jól értem azt jelenti, hogy nem veszik fel a munkát, tehát legalább néhány napig nem büntetnek."
Ezt a bántóan egyszerű kijelentést majd talán legközelebb kommentelem...

daniferi 2009.07.15. 17:41:22

@Cute Poison: Szóval zavar a 77ezer forint. Akkor tessék amitt sztrájkolni, mert ez így hülyén jön ki. Ráadásul mint ahogy Vorg is említette, nektek biztos állásotok van valamennyire. Lehet, hogy a versenyszférában dolgozó ugyanilyen végzettségű megkaphat akár 85 ezer forintot is, ám ő minden nap úgy meg be dolgozni, hogy lehet, az az utolsó napja.

Cute Poison 2009.07.16. 09:48:43

@daniferi:
Mivel az APEH a Ktv. hatálya alá tartozó közig. szerv, a bértábla nevetséges volta miatt nem lehet sztrájkolni. Az adóhivatal megfelelő működése ugyanakkor a nemzetgazdaság egésze szempontjából stratégiai jelentőségű, ígyhát megszületett az a megoldás, hogy az apehosok elfogadják a sz@r fizetést, de cserébe a jutalom quasi bérkiegészítésként funkcionál.
Nem szerencsés, ebben egyetértünk, sokkal tisztább helyzet lenne, ha kivennék az APEH-ot a Ktv.-ből, megszüntetnék a mozgóbért és új törvény alapján felplusszolnák vele a fizumat.

Mert ez most olyan, mintha egy üzletkötővel, akivel úgy állapodtak meg, hogy minimálbér + jutalék, közölnék, hogy bár hozta a teljesítményt, a jutalékot most nem fizetik ki, mert csak.

Biztos állás? Nézd, lehet jönni apehosnak és kipróbálni, mennyire biztos és mennyire éri meg...

És még egy dolog: ne felejtsétek el, hogy az adószabályokat nem - ismétlem, NEM - az APEH alkotja. Nekünk "csak" végre kell hajtani és betartatni az adózókkal is, akkor is, ha szakmai szemponból magunk is látjuk, hogy melyik és miért nem jó.

Már bocsánat, de ez az egész mesterségesen gerjesztett ellentét kezd olyan lenni, mint a Brian élete... Kedves Mindenki! Van közös ellenség! A magát szakértőnek nevező Kormány az, nem az APEH...

anarcho78 2009.07.16. 12:00:20

CutePoisonnak igaza van...

dolgoztam munkavédelmi hatóságnál, sajnos krva kevés ott is a pénz... (csak úgy hozzávetőlegesen: volt 26 éves kolléganőm 2 diplomával 104.000 Ft-ot keresett havonta, most új munkahelyemen a recepciós lányok 70.000-el többet kapnak, mint ő, és egyikünk sem kényszerpálya, hanem érdeklődés miatt ment az OMMF-hez)

Ami ott tartott volna az a 13. havi (ami tavaly megszűnt) és a prémium (ami meg idén szűnt meg).

Nem azért voltam felügyelő, hogy csesztessem a jónépet, hanem, hogy a munkavédelmi megfelelőséget ellenőrizzem és ezáltal a munkavállalók (és NEM a munkáltatók) érdekeit képviseljem. (lásd tudtad blog - zöldséges vagy virágos poszt)

valahogy így lehet ez az Apeh esetében is, itt is azt vizsgálják többek közt, hogy a befizetett/nem befizetett adó mekkora kárt okoz az országnak, amiből ugye (alaphelyzetben igen, Abszurdisztánban nem eléggé) mi, A NÉP részesülünk.

Z.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.07.16. 13:02:50

Akkor bizonyára magával a jutalom szóval van gond. Jutalmat ad egy cég akkor, amikor elmondhatja, hogy faszák voltatok gyerekek, jól dolgoztatok, tartalékunk is van, adunk egy kis pluszt, hogy legyen kedvetek továbbra is frankón dolgozni.
A jutalom nem jár, hanem adható. Ha az Apehnál a jutalom a fizetést jelenti gyakorlatilag, akkor miért nem építik be a bérbe és kapnak annyit a munkavállalók amennyit még a jutalom pluszban jelentene? Ha egyszer munkabérként tekintik, ami jár, akkor ez nem jutalom. Szerintem.
Úgy látszik, oda is begyűrűzött a gazdasági válság. Mindenhol megszorítások vannak, nem találok a környezetemben multit, akik jutalomkodnak, sőt, durva megszorításokat eszközölnek.
Valaki nagyon elcseszett valamit, ha ezt az Apehnél dolgozók sztrájkos szituval élik meg.

talánegyszer 2009.07.24. 19:18:05

A hatalmonlévők mindik kreálnak egy ellenségképet,eddig a kommunisták voltak,de jönnek az APEH dolgozók,MÁV dolgozók,VOLÁN dolgozók,BKV dolgozók,rendőrök,eladók stb.

süti beállítások módosítása