Skip to content


Botrányos MEH szerződések...

Szerző: Droli - 2009.07.20. 07:38

Bookmark and Share

Sokan kérdezik tőlem: az addig oké, hogy az államnak csökkenteni kell a kiadásait, de hogyan tegye? Felezze meg a tanárok fizetését? Rúgja ki a köztisztviselők 20 százalékát? Erre azt szoktam mondani: nem, lehet máson is spórolni.

Itt vannak például a Miniszterelnöki Hivatal szerződései, melyek meghaladják az 5 millió forintot. Hát, tanulságos lista. Rögtön a közvéleménykutatóknak (pontosabban a Szonda Ipsosnak és Mediánnak) kifizetett, összesen 350 millió forinttal kezdődik. Pl. "A Miniszterelnöki Hivatal lakossági tájékoztatáshoz kapcsolódó fókuszcsoportos módszerrel végzett kormányzati véleménykutatási (összesen 192 fókuszcsoport) feladatainak lebonyolítása vállalkozási szerződés keretében 2009. okt. 31-ig." 72.960.000 Ft-ot ért a MEH-nek... Hogy ez mekkora pénz? Egy átlagos, havi nettó 120.000 Ft-ot kereső ember bruttója 190.000 Ft, tehát kb. 70.000 Ft-ot fizet havonta az államkasszába (a munkáltató terheivel most nem is számolunk...). Ez éves szinten 840.000 Ft, tehát emberünk 86 évig dolgozhat azért hogy adójából kifizessék ezt a minden bizonnyal nagyon fontos kutatást...

De másra is költenek: pl. összesen 120 millió adóforint megy el arra, hogy "az Európai Unió soros magyar elnökségében közvetlenül résztvevő elnökségi stáb tagjai" megtanuljanak angolul és franciául. Mondjuk szerintem alapnak kellene lennie, hogy aki oda kimegy legalább az egyik nyelven tudjon társalgási szinten, de ha nem tud, semmi baj, kap elég fizetést, tanuljon önerőből idegen nyelveket! A Microsoft szerződést meg inkább hagyjuk, mert attól csak ideges leszek... mindenesetre az Euro One Számítástechnikai Zrt. kb másfélmilliárdot kaszál ezért... számokkal: 1.500.000.000 Ft (A Microsoft Campus és Iskolai Szerződés keretében kiválasztott szoftverlicenceknek és a szerződés 1. és 2. melléklete szerinti szolgáltatásoknak beszerzése). Azt esetleg meg tudná valaki mondani, hogy jött ki az EDIMART Tolmács-és Fordítóiroda Kft. 33.333.333 Ft-ja (Jogi, politikai, gazdasági, pénzügyi, közigazgatási, informatikai, építésügyi témájú iratok, újságcikkek, tanulmányok, levelek fordítása idegen nyelvre, illetve magyar nyelvre, esetenkénti lektorálása, továbbá konszekutív- és szinkrontolmácsolás a fent említett szakterületen)?

És itt a kedvencem: Kovács Kázmér ügyvédi irodája 45.000 Ft-os órabért kapott azért, hogy hogy a "Kalmár László és társai felperesek által a Fővárosi Bíróság előtt 19.P. 24.413/2006. számon kártérítés iránt Gyurcsány Ferenc és társa ellen indított perben az alpereseket képviselje".

"Kalmár László szerint sérti az esélyegyenlőséget az interneten való közzététel, ráadásul az sem bizonyított, hogy a Gyurcsány-kormány egyáltalán a törvényes határidőn belül közzétette volna a valós makrogazdasági adatokat. A felperesek szerint Gyurcsány Ferenc felelős a kormánya tagjai által tett olyan kijelentésekért is, mint amilyenek a pannon pumáról és a gazdaság dübörgéséről szóltak. Kalmár László hangsúlyozta, hogy a valós gazdasági adatok késedelmes közlésével korlátozták a szabad választás jogát is, és kérte, hogy ezt a tényt a bíróság részítéletben mondja ki."

Nos, ebben a perben Gyurcsány védőjét az adófizetők pénzéből fizették, 2009 május végéig 5.535.000 Ft ment el rá. Valahol vicces, nem? Gyurcsányék átvágták a választókat és az adófizetőket, majd a választók és az adófizetők pénzéből védeti magát... vagy nincs egy jogász a MEH-ben, esetleg más minisztériumban, aki meg tudná védeni? Erre mindenáron milliókat kell kifizetni? Áh, igaza van a Vastagbőrnek, ilyen ország nincs még egy...

Böngésszétek a listát nyugodtan tovább, vannak még érdekes kifizetések. Csak úgy repkednek a tíz- és százmilliók, mintha annyi pénze lenne az országnak. Én állítom, hogy alaphangon meg lehetett volna spórolni ebben a félévben 500 millió forintot, csak a MEH-nél, s akkor még hol van a többi minisztérium, a MÁV, a BKV és az egyéb pénznyelők? Szakértők szerint legalább 3-400 milliárd forintos kiadásvágás kellene még; szerintem a fentieken kellene elkezdeni...


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr831253784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anarcho78 2009.07.20. 12:26:42

nem 5 milliárd van az elején?:)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.07.20. 16:29:47

Köszönjük a reklámot. ;)

Amúgy a 33.333.333 Ft szerintem a Kormányzati Jósda által javasolt, minden csillagállásnak megfelelő összeg. :)

anarcho78 2009.07.20. 18:14:21

itt ni:
Itt vannak például a Miniszterelnöki Hivatal szerződései, melyek meghaladják az 5 millió forintot. erre gondoltam azt, hogy 5 milliárd. de lehet, hogy reggel MÉG, most meg MÁR túl fáradt vagyok és benéztem a dolgokat:)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.07.20. 18:29:12

@anarcho78: Nem, "csak" 5 millió. 5 milliárd felett már óvatosabban szerződnek, mert azzal mindig a Vastagbőrre kerülnek :-))))))

@laspalmas: szívesen, az egyik kedvenc blogom a Vastagbőr, naná, hogy reklámozom :-)

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.07.20. 19:51:12

@laspalmas: @Droli: nekem meg a vastagbőr a kedvenc blogom. Sőt a vastagbőr az a blog amelyet legrégebb óta olvasok :)

süti beállítások módosítása