Skip to content


Raiffeisen bank, elbocsátások

Szerző: Droli - 2009.07.29. 08:36

Bookmark and Share

A magyar dolgozók 10-12%-át küldi el a Raiffeisen bank - írja az Index. Az elbocsátás várhatóan 400-500 embert érint.

Másik hír: a Raiffeisen bank konszolidált eredménye 2009 első negyedévében 56 millió eurós profit volt. Ez nagy csökkenés 2008 első negyedévéhez képest (254 millió euró).

Ízlelgessétek egy kicsit ezeket a számokat. Ezt hívják úgy, hogy a profit mindent visz. Szerintem 56 millió euró profit nem egy rossz eredmény egy negyedév alatt. 15000000000 Ft. Szétszedem, csak neked: 15.000.000.000 Ft profit. 15 milliárd Ft. Mintha minden magyar állampolgár adna neked 15.000 Ft-ot. Ez azért nem rossz pénz, valljuk be.

Nem rossz pénz, de ebben a kurva kapitalista világban kevés (elnézést, hogy gyurcsányi magaslatokba emelkedik a hangvételem)! Mert növekedni kell! Elképzelem, ahogy a tulajok verik az asztalt: "Mi az, hogy csak 15 milliárd Ft? Nemrég elszakadt a papucsom, a házról pereg a vakolat, a luxushajóm meg egy éve nem volt festve, s ki akarjátok szúrni a szememet rongyos 15 milliárd forinttal? Már a tavalyi 65 milliárdot is keveseltem! Ennyi péznből nem lehet élni 3 hónapig! Oldjátok meg!" - s a menedzsment összeszarta magát,  s megtalálta a legegyszerűbb megoldást: "Bocsássuk el az embereket! 4-500 embert kirakunk az utcára, s hurrá! Ja, hogy ez 4-500 családot fog érinteni, tehát legalább 1000 ember életszínvonala fog csökkeni emiatt? Le van...! A lényeg a profit; illetve nem is a profit, hanem a növekvő profit!"

A termelést és a profitot nem lehet mindig növelni, ez világos; sok közgazdász beszél a "fenntartható fejlődésről", de ez senkit nem érdekel. a profit növelésére még számtalan lehetőség van: pl. rúgjunk ki minden embert, s dolgozzanak a gépek! Régen ezt úgy képzelték el, hogy eddig mindenki munkajövedelemből élt, de mikor majd a gépek dolgoznak, akkor mindenki tőkejövedelemből fog élni, azaz a gép dolgozik helyette. Így van ez? Nézzétek meg, milyen kevés ember kezében összpontosul a tőke... S hogy mit eszik akkor az a rengeteg kirúgott ember? Érdekes lesz...

Olyan világ lesz itt, hogy pár millió dúsgazdag ember magánhadseregével él a "várában", a vesztes milliárdok meg kívül fognak marakodni az ennivalóért. Mint a filmekben. Sőt, pár országban már meg is valósult (lásd kábítószertermelők). Szép jövő!


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr61272009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.07.29. 14:00:36

Az egyik ismerősömtől hallottam azt a mondást, hogy "ami nem nő, az csökken". Azt hiszem, hogy a nevezett banknál is ismerik ezt a mondást.

talánegyszer 2009.07.29. 18:57:45

Ez a kapitalizmus!Bízom abban,hogy a magyar értelmiség rájön arra:össze kell fogni a munkavállalókkal/munkásokkal/ hogy a megalázó kapitalista intézkedések ellen hatékonyan feltudjanak lépni.

süti beállítások módosítása