Skip to content


Hazajöttem 4. rész

Szerző: Droli - 2009.08.19. 16:20

Bookmark and Share

(Hehehe, volt egy kellemes repülőutam ide, hidegfronton mentünk keresztül, a gép remegett, majd egyszer csak megsüllyedt! Egy csomóan elkezdtek sikítani, mire a stewardess felpattant, s ujját szájára tette, s azt mondta, hogy psszt! :-))))

Szóval megkezdtem rendes évi szabadságomat hazánkban, s hát, amit tapasztalok, az - hogy is mondjam - nem egyszerű. Furcsa úgy látni a leépülést (mert arról van szó), hogy nem folyamatában élem át, hanem kb. félévente kapok egy pillanatképet róla.

Mit csinál idegenbe szakadt hazánkfia? Persze, megrohamoz egy boltot, hogy végre vehessen némi hazai édességet, ehessen rendes paradicsomot, paprikát, dinnyét, meg az egyéb szokásos dolgokat. Én is így tettem, bementem egy kisboltba (tudjátok, jajj szegény hazai kkv, ne a szemét multikat támogassuk, ha már itthon vagyunk jelszóval). Nézni kellene valami finom Pilóta kekszet, de nincs, valami lengyel izé van helyette. Sebaj, majd a savanyúcukor, az jó lesz! Jó, de az is lengyel. A tej meg szlovák volt, a fokhagyma kínai, még jó, hogy a zsemlét nem Romániából hozatták. Ja, ez egy vidéki bolt volt.

Szóval ennyire nem állhatunk rosszul, hogy már termelni sem tudunk. Nemrég zárt be a helyi papírgyár, el is vitték már a gyártósort Kínába. Nem bírta a versenyt a kínai termékekkel. Anno, mikor még itthon dolgoztam, láttam én is, hogy a vásárlók ölni képesek egymást a 2 Ft-tal olcsóbb kínai cuccokért. Ja, hogy aztán meg megszűnt a gyár, ahol rokona dolgozott, s ezért munkanélküli lett? Az kit érdekel, nézd, vettem háromezerért cipőt! Igaz, két hónap múlva leesik a talpa, de ő spórolt. Egy munkahelyet megspórolt. De mi már csak ilyenek vagyunk, nem látjuk meg a közép- és hosszútávú érdekeinket bizonyos rövidtávú előnyökért (lásd az elmúlt pár évet a gazdaságban, tanulságos). De most már a rövidtávú előnyöket sem mondanám, mert voltam egy kínai boltban, mely sikeresen kiszorította a konkurenciát, majd megemelte az árait olyan szinten, hogy most már nem mondható olcsónak (de nem érdekli, a magyar textilipar romokban hever, azt egykönnyen nem építjük újra).

Mondhatod, hogy az exportunk ellensúlyozza. Na ja, az exportunk. A Suzuki, az Opel, az Audi, a GE... az egy dolog, hogy mind külföldi kézben van; a nagyobbik baj az, hogy mindegyik addig lesz itt, míg érdekei megkívánják. Amennyiben a kormány nem tud olyan adókedvezményt nyújtani, szedik a sátorfájukat, s elmennek keletre! Meg hát vajon meddig megy még jól az autógyáraknak, mert ez a válság azt mutatja, hogy bizony ott is nagy baj van! Aztán meg megvehetjük a francia cukrot (miután a magyar cukoripart tanárian sikerült tönkrevágni), feltéve, ha lesz rá pénzünk!

Az íreknél, ha vásárolsz, sok helyen a blokkon rajta van, hogy mennyi hazai gyártású terméket vettél, s nagyon ügyelnek arra, hogy ezeket előnyben részesítsék. Cseppet jobban is megy nekik, mint nekünk. Lehet, jó lenne tőlük eltanulni ezt, s nem bevenni azt a neoliberális maszlagot, hogy a pár forinttal olcsóbb külföldi paradicsom az nekünk jó, mert olcsóbban megkapjuk; ez csak akkor igaz, ha a másik oldalon "megtermeljük" azt a pénzt, amiből meg tudjuk venni!  

A nagy baj az, hogy ezt a másik oldalt nem nagyon látom egyelőre.


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr321323748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ouaid (törölt) 2009.08.20. 05:47:07

Hát nem tudom. Alapvetően nem pont Magyarországnak kéne szembemennie a trendekkel, hogy mindent hihetetlenül olcsón termeljenek meg Kínában. Ez a jelenlegi világ.

Magyarország kiváló agrár-adottságú ország egy olyan világban, ahol túltermelés van élelmiszerből. Ráadásul belépett az unióba, ahol nemcsak hatalmas túltermelés van, de ráadásul tőkeerős, évtizedek óta jelenlévő, tapasztalt, piacgazdasághoz szokott cégek uralják a piacot. Ebből a helyzetből nem lehet jól kijönni.

Magyarországgal inkább az a baj, már ahogy én látom, hogy kaotikus. Van nekünk például buszgyártásunk, csak senki sem tud róla, mindenki csak azt hallotta, hogy bezárták az Ikarust. A Győri Kekszre bezzeg büszkék vagyunk, pedig már mióta Székesfehérváron meg Szlovákiában gyártják. Értetlenkedünk mi is, itthon is, hogy miért olcsóbb külföldi tejet behozni, mint a magyart eladni, de az, hogy tisztán, politikaiatlanul, szimplán csak gatyába rázzák a hazai tejipart, az senkinek sem jut eszébe. A napokban nagy felháborodás tört ki, mert a minisztérium el akarja törölni, hogy csak szakmunkás vizsgával rendelkezőket vehessenek fel papírbolti eladónak.

A múltkor be akarták vezetni, hogy nálunk is támogatják a hazaiakat. Tudod, hogyan? Elrendelték volna, hogy az élelmiszerboltok polcainak 80%-án magyar eredetű áru legyen. Csak így, egyszerűen. Semmi fejlesztés, csak legyen hirtelen 80% magyar áru.

Tíz éve pontosan ugyanazok a hiányosságaink voltak, mint ma, ezekhez senki nem mer hozzányúlni, mert fél, hogy a fejére dől az egész. Nincs reform sem a nyugdíj terén, sem az egészségügyben, és a magyar költségvetés egyharmadát közvetlenül elszívó szociális juttatásokat is csak cirógatják. A legalapvetőbb törvények is hiányoznak, 2006-ban, amikor először kellett a magyar rendőrségnek tömeget oszlatni, a rendőrök gátlástalanul erőszakoskodtak, a jogvédők a bírósági törvények lassúsága miatt a mai napig sem tudták letisztázni az esetet.

Egy gasztronómus mondta, hogy Magyarországon az ötvenes években megírtak egy vendéglátóipari tankönyvet, és azóta is, rendszerváltás ide vagy oda, minden szakmunkás tanulót abból oktatnak, most a hatvanvalahányadik utánnyomásnál járhat. Ez tény. Közben meg az emberek hümmögnek, hogy "ledolgoztam negyven évet, nehogy már ne kapjak nyugdíjat".

És miközben te a leépülés jeleiről beszélsz, Magyarországon több mobiltelefon van, mint ember, az utcákat elözönlik az autók, alig lehet parkolót találni, és már felnőtt az első olyan generáció, aki nem hiszi el, hogy vannak rendes munkahelyek háromszázezer forintos fizetés alatt. Komolyan mondom, láttam őket. Megnyitották az első magyar Armani boltot, a Gerbeaud pedig külföldön terjeszkedik. A plázákban a havi minimálbér fölötti árak vannak a kirakatban, és azt is csak megveszi valaki.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.08.20. 09:24:37

@Nikon: pont az a probléma, hogy a trendekkel megyünk szembe. Nyugaton olyan protekcionizmus van, hogy ha itt lenne az, pár emberke fasizmust kiabálna.

Az utolsó bekezdéseddel nagyon nem értek egyet. Két éve egyetértettem volna, ma már nem, mert látom, mi is az a nyugati életmód, az a nyugati gazdagság. Persze, itt is vannak, akiknek jól megy, de ott az átlagembernek is jól megy, s neki sem álom a heti 150 eurós nagybevásárlás a helyi szupermarketben.

Amúgy egyetértünk :-)

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.08.20. 10:11:00

Sajnálom, hogy amikor végre haza jössz, nehéz szívvel kell tudomásul venned a tényt az itteni fosról. Kár, hogy minden külföldön tanuló, dolgozó, egyebek hazánkfiától csak azt hallani, milyen gáz van itt és milyen frenki ott. Azért ez mégiscsak az otthon illata, ha büdös is, csak ezt a magyar termelő tudja, a magyar politikus meg nem.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.08.20. 12:22:58

@Vorg a Halhatatlan Báró: Lesz poszt a jó dolgokról is. Azért az nem véletlen, hogy legtöbb "külföldre szakadt hazánkfia" haza akar jönni középtávon (én is), mert Magyarországnak pár olyan adottsága, melyben verhetetlen (Pl. időjárás! Nem győzöm élvezni a napsütést és a meleget!). Ami engem nagyon zavar (sőt, irritál), hogy ezen adottságokat nem használjuk ki, sőt... lásd mezőgazdaság, turizmus. (A turizmusról majd külön posztot írok, hogy az írek azt a szar, esős, ködös időt hogy adták el úgy külföldre, hogy Írországot turistaparadicsomként emlegetik...) A korrupcióról most nem is beszélek... Azt hiszem, minden külföldön élő magyar titkos célja, hogy visszajöjjön ide, de úgy, hogy olyan életszínvonalat teremtsen meg, mint néhány szerencsésebb sorsú országban. Ehhez adnék néhány tippet a magam szerény eszközeivel.

Ouaid (törölt) 2009.08.24. 05:01:57

@Droli: Persze, nem azt mondom, hogy mindjárt itt a Nyugat a kapuban, de az ország egy részének nagyon bejött ez az egész, és ők igazából el sem hinnék neked, hogy vannak, akik igazán szegényesen élnek. Van ilyen nem egy, nem kettő, már egész életköröket kapott így fel a gazdaság. Tehát valamiféle fejlődés van.

Ouaid (törölt) 2009.08.24. 05:11:35

@Droli: A nyugati életmód... hát láttam belőle egyet s mást.

Visszatérő rémálmaimban szerepel, hogy Brémában kilométereket gyalogoltunk étlen-szomjan, mert a belvárosban egyetlen élelmiszerboltot sem találtunk.

Grazban jártam egy bioboltban, vehettem volna tíz gramm (!) aszalt almát két euróért.

Bécsben minden második óriásplakáton akciós golftanfolyamot hirdettek. Érted?!

Szóval részemről nem kell az a fene nagy jólét. Nem teljesen. Bár lehet, hogy ez csak a németek hülyesége.

Nemrég jártam egy tanárom népszerűsítő előadásán, ő ecsetelte, hogy egy bizonyos GDP-szint fölött az emberek elégedettség-érzetét kimutathatóan nem növeli a pénz. De azért ettől még távol vagyunk. Én inkább a másik véglettel szeretek foglalkozni, annak bizonyításával, hogy szegénységben is lehet nagyon jól élni, feltéve, hogy hajlandó vagy kissé kritikusan kezelni a fogyasztói társadalom normáit.

süti beállítások módosítása