Skip to content


Szakértő kormány-kommentár nélkül (cikkajánló)

Szerző: Droli - 2009.10.13. 14:43

Bookmark and Share

A következő cikket ajánlom azoknak, akik szerint ma szakértő kormány van, s Oszkó meg Bajnai értenek hozzá... csak hogy még véletlenül se kerülje el senki figyelmét.

A PM kénye-kedve szerint alakítja a számokat

Már eddig is nehéz volt követni a költségvetési folyamatokat, a Pénzügyminisztérium mai sajtótájékoztatóján közreadott prognózis és a hozzá fűzött magyarázatok alapján teljesen átláthatatlanná vált az állami gazdálkodás. A PM tábláinak információtartalma gyakorlatilag nulla.

...

Az új adatok szerint a PM azt várja, hogy hiába kúszott fel szeptember végére az első kilenc havi kumulált hiány 1060 milliárdra, év végén csupán 992 milliárdos mínuszt fog mutatni az egyenleg, ami egyet jelent azzal, hogy az eddigi 3,9 százalékos GDP-arányos deficitcél is maradt.

...

Az áfabevételi becslést is módosította a PM: 33 milliárd forinttal több áfabevételre számít, mint egy hónapja. Az inflációs pályán tehát nem változtattak, a kiskereskedelmi adatok eddig borzalmasak, Katona pedig nem árulta el, hogy mi alapján növelték az áfasort.

...

Az államtitkár szintén kitérő választ adott arra a kérdésre, amely azt feszegette, hogy ellentmondás feszül egy pénzügyminisztériumi állítás és egy költségvetési tétel módosítása között. A PM tájékoztatójában azt írja: „szeptemberben alapvetően továbbra is fegyelmezett volt a költségvetési gazdálkodás”. Ezzel szemben a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok (ez a legnagyobb kiadási tétel az államháztartási bontásban) nettó kiadásai az eddig gondoltnál közel 120 milliárd forinttal nagyobbak lehetnek.

...

Érthetetlen az is, hogy – mint írtuk – egy sor kiadási és bevételi tételt fel-le mozgatott a PM az idei prognózis felülvizsgálatában, ami azt is jelenti, hogy a 2010-es büdzsé számainak alapjául szolgáló bázisadatok változnak, így pedig a jövő évi költségvetési előirányzatokat is újra kellene számolni, korrigálni kellene a kiinduló adatokban történő változásnak megfelelően. Ám Katona Tamás jelezte, hogy nem korrigálják a jövő évi tervszámokat. Ha ebből indulunk ki, akkor nem túlzás azt állítani, jelenleg kérdéses a jövő évi költségvetés előirányzatainak megalapozottsága.

Forrás: Index

 


Címkék: politika kormány

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr401447505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2009.10.13. 15:42:01

Szerintem ezek valóban nem tudják, mit csinálnak. Csak azon imádkoznak esténként, hogy kihúzzák a választásig, aztán majd az új kormánynak legyen minden a gondja. Komolyan, nem irigylem a leendő kormányt.

BéKu 2009.10.13. 21:35:06

@daniferi: Már azóta ezt csinálják, hogy Gyurcsány lemondott. A kérdés az, hogy miért nem dobják be a kulcsot? Miért jó ennyire elhúzni az egész kormányváltási hercehurcát?
Bár ahogy te is írtad, a cél az, hogy a következő kormánynak minél rosszabb legyen, aztán majd lehet egy héttel a választások után mutogatni rájuk, hogy na ugye, ők se csinálnak mást...

A Fidesz akkor nőne nagyot az emberek szemében, ha mégis tudna mást csinálni, és az a valami még jó is lenne.

(két amcsi közgazdász mondta azt Magyarországról, hogy szarni kellene az államhátrtatási hiányra, meg az adósságra, mert az már tök mindegy, hogy 80, vagy 90% a GDP-hez viszonyítva, a legfontossabb most az adócsökkentés lenne, meg a gazdaság és fogyasztás élénkítés - de hát nem. Bajnainak csak egy célja van, a hiánycél.)

süti beállítások módosítása