Skip to content


Megváltás nélkül

Szerző: Droli - 2009.10.14. 07:54

Bookmark and Share

Bevallom, nagyon irigylem azokat az embereket, aki még hisznek a mesékben. Tudjátok, ahol a jó elnyeri méltó jutalmát és a rossz a büntetését. Sajnos a gyerekek kiváltsága ez a dolog, ők még őszintén tudnak örülni ezeknek, s ők még nem tudják, hogy a karácsonyi ajándékot nem a Jézuska hozza, hanem apuka abból a pénzből, amiért elég keményen meg kell dolgoznia. Hiába, ők még hisznek a csodákban, s kár, hogy mi, felnőttek ezt az érzést már elvesztettük.

Vagy mégsem? Ugyanis ahogy nézegetem a fórumokat, az emberek a jövő évi választásokkor a csodát várják. Azt várják, hogy akik elkúrták, s az államnak kárt okoztak, mennek a börtönbe (radikálisabb változatban lámpavasra), az új kormány megold mindent, vége lesz a válságnak, a BKV nyereségesen működik, a MÁV-nál bekövetkezik az aranykor, újra emelik a nyugdíjakat, jó lesz a közbiztonság... soroljam? Azt várják, hogy az elmúlt 8 év egy rossz álommá változik, s talán újra élhető lesz ez az ország, botrányok, ügyek nélkül. Szép álom.

Ennek megvalósítása azonban szinte lehetetlen feladat. A lámpavas nem megoldás, mert az ütközik az összes nemzetközi normával, s a Nyugat képes lesz ránkküldeni a „békefenntartókat”, s megfékezni a „szélsőjobboldali elemeket”. Hiába érezzük azt, hogy ez jogos lenne, mert néhány ember tényleg olyan károkat okozott az országnak, olyan szinten köpött a szemünkbe, hogy ezért ezt érdemlik, de nem fogják engedni. Meg hát civilizált ország vagyunk, vagy mi a szösz.

A másik út a bíróság, a felelősségre vonás, de azt meg tudjuk hogyan működik. Most tételezzük fel a „normális” utat, lefizethetetlen bírókkal, feddhetetlen ügyészekkel – vajon meddig fognak ezek a perek tartani? S mennyi esély lesz arra, hogy visszakapja az állam a tőle ellopott javakat? Például Szalainé (BKV HR) ügye... eleve kétséges, hogy elveszik tőle a pénzt, hiszen teljesen szabályos szerződés alapján kapta meg a pénzt. Hogy a szerződés erkölcsileg aggályos, az már más kérdés... de továbbmegyek: a bíróság azt mondja, hogy Szalainénak vissza kell fizetni a végkielégítést, s ha kell, vagyonelkobzás következik... szerintetek Szalainénak nem lesz annyi esze, hogy addigra a pénzt kimenekíti az országból, és a vagyonát szétíratja a családjára? S ő még csak kis hal, Bajnai „offshore” Gordon ezt úgy el fogja tüntetni, hogy ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy hol is van az a pénz... És közben képzeljétek el a hazai liberálisok által „telesírt” nemzetközi sajtót a politikai boszorkányüldözésekről, és ennek nemzetközi szankcióit... kemény menet lesz.

A gazdasági rész sem olyan egyszerű. Varga Mihály (Fidesz) pont nemrég nyilatkozott arról, hogy a szokásoknak megfelelően jövőre átvállalják az állami vállalatok adósságát, hogy a következő évek költségvetése tiszta lappal induljon. Lefordítom: mi, adófizetők fogjuk kifizetni azt a BKV-s hiányt, amit többek között a sok végkielégítés, haveri szerződések okoztak. Még konkrétabban: te fizeted ki Szalainé végkielégítését. Jó, mi? S mielőtt nagyon felháborodnál, megkérdezem: miért, látsz más lehetőséget? Persze, meg lehet szüntetni a BKV-t és a MÁV-ot, hátrahagyva a kifizetetlen adósságokat, aztán meg lehet nézni, mikor kapunk pl. külföldi kölcsönt legközelebb, de a forintárfolyamot is. Be lehet durcizni, és ki lehet jelenteni, hogy nem fizetjük vissza azokat a kölcsönöket, melyeket a mostani kormány felelőtlenül elvert, a következményeket lásd az előző mondatban. Bizony, ha jót akarunk, szépen kifizetjük az elkúrást az utolsó fillérig, a végkielégítésektől az MTV új székházán át a négyes metróig. Kénytelenek leszünk. Eltékozoltuk, nem zavartuk el őket, megcsinálták a bajt, nem tiltakoztunk, most fizetünk.

Szóval szerintem ez várható, és ahogy elnézem, kb. ez a Fidesz álláspontja. Ezzel csak egy baj lesz: ennek kifizetése megköti a kezüket olyan négy évig, maximum akkor lesz könnyebb, ha sikerül felpörgetniük a tetszhalott gazdaságot, s „kinőjük” a problémákat, de erre nem sok esély van. Nagyobb gond lesz a változások miatt elégedetlenek kezelése: a Fidesz óriási népszerűségvesztéssel számolhat, s az elégedetlenkedők egy része a Jobbikhoz megy (fiatalok), más része vissza az MSZP-hez (idősebbek). Ne felejtsük el, láttunk már ilyet: 1990-ben az MDF hasonló helyzetben próbált lavírozni – kevés sikerrel – s a ciklus végére felélte önmagát, s a sok elégedetlen a helyzet okozójának utódpártjára szavazott, s így 1994-ben sikerült visszasegíteni az alapproblémát megteremtő szocialistákat a hatalomba. Reméljük, 2014-ben nem így lesz.

(A mellékelt videón a Lord Megváltás nélkül című dala hallható, kötelező darab)

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr751448474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.10.14. 08:09:48

Sajnos teljesen egyet kell értsek. Nem nehéz rájönni, hogy semmi másból nem lehet rendbe tenni (vagy legalábbis megpróbálni) ezt az országot, csak az adókból. Az adókat meg ugye mi fizetjük. Tehát ezzel a kör be is zárult.

Veronikamama 2009.10.14. 10:58:52

Sajnos, még nagyon sok választót, -mindezek ellenére ami most van és amiért ez lett , - még megtudnak téveszteni.
Bevallom én is megtévesztett vagyok, de többé soha, sőt az volna jó, ha a jelenlegi teljes politikai garnitúra lecserélődne.
Soha, egyetlen igérgető szót egynek sem, hiszem hitelekből él az ország, az csoda, hogy még a nyugdijakat kifizetik és a kórházakat még nem zárták be az iskolákkal együtt...

Zia1 2009.10.14. 11:21:29

Csodák nincsenek, az elmúlt éveknek (rendszerváltástól értem) megfizetjük az árát.Mert minden kormány a maga kis pecsenyéjét sütögette, szórta a pénzt két kézzel, elvett mindent amit lehetett.....
rosszabbak mint a félkarú rabló.
A következő kormány felkötheti a gatyáját, bár ismerve a mentalitásukat nem lesz gáz, húzunk még 2-3 lyukat a szíjon.
Már csak azért drukkolok, hogy ne egypárt rendszer legyen, és a következő kormánynak is legyen koalíciós partnere, mert ha nem annyi nekünk....

Veronikamama 2009.10.14. 12:13:20

@Zia1: pedig nagyon arra megy ki a játék, hogy egypártrendszer legyen, mert akkor mindent meglehet szavaztatni, nekünk megint 4 évig sedmmi beleszólásunk.
Sajnos a mi politikai kúltúránk nagyon sok kivánni v alót hagy magaután.
Én megmondom őszintén, egy teljesen új politikai garniturát látnél legszivesebben a parlamentben., elegem van az acsarkodásból, az nem program, hogy felgyújtom a TV székházat, kapával, kaszával kergetek,
bebörtönzök, most cselekdni kellene, hogy az ország kijusson a gödörből, érftelmes gazdasági intéázkedéseket hozni, az adókat megreformálni, stb.
Aztán később ráér a felelősségrevonás, de első a nép, a haza!

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.10.14. 22:18:36

Megint eszembe jutott az Osztrák liberális publicista nem régen íródott cikkének címe: "Magyarország már tulajdonképpen nincs is" Nos ezt vízionálja az én pesszimizmusom is.

süti beállítások módosítása