Skip to content


Paplanok a bokrok alatt

Szerző: Slanger - 2009.10.16. 11:05

Bookmark and Share

Napok óta téliesítik a közelünkben lévő parkokat, bokros, fás területeket.  Szemlátomást pótolni akarják a nyáron elmulasztott nagytakarításokat, mert fákat  metszenek, bokrokat nyírnak, söprögetnek és mindezt nagyon alaposan.

Nagy örömünkre a  környék teljesen megváltozott,  belátható lett a tér és az út menti sövények.  Eltűnt a szemét - bár tudom, hogy pár nap alatt újratermelődik, - mégis jó érzés átsétálni a nagy parkon. Közelebbről már vegyes érzelmekkel tapasztaltam, hogy a szinte tövig lenyesett bokrok tövében paplanok és összegyűrt, koszos rongyok hevernek. Nem kell hozzá nagy fantázia, mindenki tudja, hogy a hajléktalanok számára vége a nyári táborozásnak.  A hirtelen ránk zúduló havas eső, viharos szél rákényszerítette őket melegebb, téli szállás elfoglalására.

Az elmúlt években elszórtan akadtak "megvetett ágyak" a bokrok által épített sátrakban, de a most látottak elszomorítottak.  Az elhagyott ideiglenes otthonok száma sokkal több lett. Csak találgatni tudom, hogy miért?

1. Talán kirekesztették őket a belvárosi parkokból, aluljárókból. A kertvárosi környezet biztonságot nyújtott nekik, nem molesztálták őket, hiszen a dús, buján nőtt bokrok között békességet, nyugalmat találtak.

2. Megnövekedett a számuk oly annyira, hogy újabb tereket kénytelenek foglalni?

Most pedig azon gondolkodom, hogy hova tűntek? Mintha a föld nyelte volna el őket, egyet sem látni.  Az értük létrehozott szállásokra nem szívesen mennek. Tilos a piálás. Enélkül pedig sokuknak nehéz elviselni a hideget.  Maradnak tehát a meleg aluljárók, kapualjak, lépcsőházak. Gondjaik nincsenek az emelkedő energiaárak, a fűtésszámla miatt, de életbemaradásuk, a jövő évi nyári táborozásuk így is  bizonytalan. Minden télen - a törődés, segítség ellenére - sokan kihűlnek, meghalnak. Az önkéntes, karitatív segítők munkája számukra csak csepp a tengerben. Sokan mondják megvetően, hogy saját maguk tehetnek sorsuk sanyarúságáról és ez így igaz. Az is igaz viszont, hogy ők is emberek, itt élnek közöttünk és látványuk valahol tükör a mai társadalom számára.

Jó lenne, ha azok is belenéznének ebbe a tükörbe, akik luxusautókon járva, naponta nem szembesülnek az aluljárók bűzös, bűnös világával és az "ideiglenesen ott állomásozó" téli  lakóival!

Évikati
 
 

 


Címkék: magyarország társadalom embertelenség évikati

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr131453550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zia1 2009.10.16. 12:37:52

Azért egy kicsit vitatkoznék, nem igaz hogy csak Ők tehetnek róla. Legalábbis nem mindig, és nem mindenki.
Vegyünk egy átlagos munkást aki albérletben lakik. Elveszíti a munkáját, 1-2 hónap és az utcán találja magát, mert a segélyből nem lehet finanszírozni az albérletet........már ha kap segélyt mert az is lehet, hogy a munkáltatója be sem jelentette....
Az hogy isznak...Nos aki az utcán él teljesen elveszíti az emberi méltóságát, ezt nem lehet józanul elviselni, amíg részeg legalább nem gondol a nyomorára.
A gazdagok meg sz@rn@k rájuk, nem segítenek.
Mi elképzelni sem tudjuk milyen szenvedésen mennek keresztül ezek az emberek. A társadalom megveti őket, arat a TBC, télen a fagyhalál.....
Ismertem egy idős asszonyt, itt "lakott" a Szabadságtéren. Megműtötték gégerákkal, illetve csak biztosították neki, hogy kapjon levegőt. Tudták csak rövid ideje van hátra és mégis "haza"küldték, hogy itt haljon meg a téren. mindezt februárban...nagyon hideg volt abban az évben akkor.....

Évikati 2009.10.16. 14:02:05

Mint ahogyan írtam is, sokan azt mondják, hogy ők tehetnek róla.
A fedél nélkül maradt emberek élete egy-egy regénybe illő történet. Én is ismerek olyan mérnököt, akit elhagyott a felesége és az alkoholba menekült. 20 év alatt elitta az egzisztenciáját, toprongy lett belőle. Olyat is ismertem aki dolgozott alkalmanként, ki szeretett volna törni a csapdájából, de nagyon nehéz állandó lakcím nélkül munkát találni. Sokan közülük megtalálják a módját a tisztálkodásnak, nem isznak. Nem is ezek laknak az ég alatt, még nyáron sem. Ők vannak kevesebben.

eutanazia1 2009.10.17. 11:28:27

@Évikati: ha beleképzeled magadat a helyzetükbe...te sem mennél olyan helyre ahol a kis motyódat ellopják, amíg alszol. Sajnos az ő életük egy szatyorban van......

Évikati 2009.10.17. 16:17:33

@eutanazia1: az az igazság, hogy nem tudom magam beleképzelni a helyzetükbe. Bizony, a legtöbbet gyógyítani kellene, elsősorban a függőséget és rehabilitálni őket. Lehetőséget teremteni, hogy egyáltalán esélyük legyen egy új életre. Persze, kötelezni senkit nem lehet még arra sem, hogy mínusz 20 fokos hidegben bemenjen egy szállásra. Inkább az italt és a "szabadságot" választják.

Évikati 2009.10.17. 20:51:51

Friss hír: már három hajléktalan halt meg kihűlés miatt, tizenhatot kórházban ápolnak:-(

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.10.18. 15:28:00

@Évikati: Üdv. Cirka 75-25%-oss az arány, gyakorlati adat. Tehát sajnos 75%-ban saját maga tehet az illető róla. Ami pedig az utcán élést illeti, ezek az emberek már egy idő után elvesztik önmagukat is, azaz a gondolkodásmódjuk beszűkül olyannyira, hogy önnálóan már nem találnak vissza a normál életvitelhez. Ma nálunk a szolidaritás álltalános értelemben közel nulla, tehát nincs kiút egy ördögi kőrben él az illető, amiből kimenekülni majdnem lehetetlen. Az a mondás jut eszembe: Anonymus mondta volt annó: ha az ember elveszti vagyonát nem vesztett semmit, ha a családját szeretteit, akkor már vesztett valamit, de ha önmagát vesztette el, akkor már elvesztette mindenét.

Veronikamama 2009.10.18. 15:57:55

Itt az Önkormányzat egy kúltúrált és jól felszerelt hajléktalan szállót létesitett, ennek ellenére alig veszik igéybe, 2 állandó lakója van, látszik, hogy szeretnének kijutni a csapdából, de nem tudnak, a féllábuk mindig ott marad, munkát is vállalank ha kapnak, persze idénymunkát, télen a hóeltakaritásnál már jobban. De inkább felmennek a hegyre a barlangba és ott várják ki a tavaszt. Volt nem is egy akit el kellett vinni fertőtlenitőbe, mert tele volt tetüvel.
Amikor meglátom őket, nekem összeszorul a gyomrom, pedig tudom, hogy van aki saját maga tehet róla ám mégis megszánom és adok egy kis pénzt ha kér.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.10.18. 19:16:38

@Veronikamama: Mindőnk akiben van egy kis humánum így vagyunk vele, a szállóra azért nem megy be nagy százaléka, mert az életvitelükből fakadó farkastörvények eluralkodnak közöttük szinte törvényszerűen, nagyon sok az alkoholista, vagy időközben azzá vált egyén közöttük. Sajnos természetes velejárója a mai kornak jelenlétük, nem honi jelenség csupán.Felszámolásuk megoldását tekintve roppant problematikus, kérdés.Tudniillik olyan jellegű, mint az, hogy a cigányság primitív rétegének egy jó része, nem is akar integrálódni.Egyetlen lehetősége van per pillanat a segítésüknek, hogy nem megyünk el mellettük teljes közönnyel, ha tehetjük. Szolidaritás viszont tudjuk, hogy ma nálunk nem is létezik gyakorlatilag. Üdv.

Évikati 2009.10.18. 19:57:18

@idosb: igazad van! Egyszer (nem mostanában) egy hajléktalan azzal a kéréssel állt a férjem elé, hogy "Adna egy százast, ma még nem ittam egy kortyot sem." Az őszintesége megfogott.Adtunk neki és azt gondolom, kicsit jobbá tettük a napját.

süti beállítások módosítása