Skip to content


Mi értelme van a tanulmányoknak?

Szerző: Slanger - 2009.10.21. 08:35

Bookmark and Share

Tényleg nem tudom, hogy mi értelme tanulmányokat készíteni. Persze az tiszta sor, hogy tanulmányt készíteni – főleg - állami megrendelésre, az esetek nagy százalékában az évszázad üzlete. Hiszen egy tanulmány elkészítéséért annyit lehet számlázni, amennyit nem szégyell a vállalkozó.

Jó az addig rendben van, hogy bizonyos esetekben egy egy tanulmány hatására világosság gyúl az emberi fejekben, de szerintem ez az esetek kisebbik részében fordul elő. Hogy néhány példát említsek, itt van mindjárt a Közbeszerzések Tanácsának megrendelésére elkészült tanulmány, a hazai közbeszerzések körüli korrupcióról.  Azt hiszem nem kell nagy képzelőerő, hogy lássuk az elhatalmasodó korrupciót. Mit ad isten a tanulmány is ezt mutatja. A korrupció a hazai közbeszerzések 70-90 %-ánál megfigyelhető. Ezt tök jó tudni, és? Ennek hatására változik valami? Semmi az égadta földön.

Vagy ott van a másik nagy tanulmánykészíttető, a mindenki kedvence, a BKV. Talán annyi tanulmányt az ország összes cége együttvéve nem készíttetett még, mint ők. Eredmény? Ja, az nincs.
 
De tanulmányok készítésére rendkívüli módon alkalmas téma a kisebbségek helyzete is. A hazai cigányságról készült már annyi szociológiai tanulmány, hogy az valami borzasztó. A kérdés megint csak az, hogy minek?

 

 


Címkék: tanulmány

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr151464805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zia1 2009.10.21. 11:23:07

Értelme az nincs, viszont néhányan szép kerek több számjegyű összeget akasztanak le érte..........
Hiába készül tanulmány, ha a problémákat nem oldják meg. A legcélszerűbb az lenne, ha tanulmány nélkül, rávetnék magukat a problémák megoldására.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.21. 14:29:19

Akit megbíznak a tanulmány elkészítésével annak máris van munkája, tehát munkahelyteremtés.
Az már mellékes, hogy általában valami politikus rokona, vagy ő maga tanulmányozik és akaszt le érte jó pénzeket.

Van tippem, mit tanulmányozzanak, de azt behatóan :)

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.10.22. 22:54:36

A kérdéssel, hogy mi értelme van, az anygiakon kívül semmi. Tudniillik álltalában a tanulmányokat azok készítik akiknek halvány párájuk nincs a valósághoz, tehát megrendelésre úgymond szájíz szerint készítik. Ide illően még az sem elhanygolható, hogy ezek a tanulmányok nagy %-a, a kényelmes exisztenciák, kellemes budai villáinak bársonyszékében íródnak. Pl.-ként hozod a cigányságról készült sok tanulmányt, állítom, hogy 90%-ban még cigányt sem láttak csak az utcán, vagy fényképről, nemhogy testközeli tények alapján releváns megállapítások lennének. Tudod úgy van ez mint annó, hogy aki nem tudja az tanítja, aki tudja meg csinálja, de ez a mondás álltalában a szakmákra értendő, nem pedig a tanulmányok készítőire. Egyébként milyen gyakorlati kérdést old meg, gyakorlati szempontból egy tanulmány? Semmmilyet! Kizárólag gyanakodnak benne mint a belgyógyász, s általában a sutban végzi.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.26. 15:46:28

@Zia1: a tanulmányok szükségesek, persze csak akkor, ha kellő alapossággal és szakmaisággal születnek, és értelmük is csak akkor van, ha azt a döntéshozók felhasználják, megvalósítják.

Jó példa erre Magyarország Fenntartható Fejlődési Stratégiája, amit az állam készített a kormány megrendelésére (már nem tudom, h pontosan kik készítették, google a barátunk), szakmai berkekben is elismerésre talált. Felfedeztünk a kormány intézkedései között ebből bármit is? Nem. És még kismillió ilyen van.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.10.26. 18:17:06

@danaz: ezért nem volt értelme ennek sem.

süti beállítások módosítása