Skip to content


Do you speak english?

Szerző: Slanger - 2009.11.09. 08:37

Bookmark and Share

Akik olvassák már egy ideje a blogot, azok tudhatják, hogy éppen álláskeresésben vagyok. Váltani akartam, de megelőztek, kirúgtak.

Persze én is beregisztráltam jó néhány álláskereső oldalra, hátha így előbb találok valamit. Bújom a hirdetéseket, és szinte a legtöbb, minimum társalgási szintű idegen nyelvtudással pályázható. Tulajdonképpen azon nem is vagyok fennakadva, hogy a multinál egy vezető beosztású embernek szükséges az idegen nyelv ismerete, de azért az, hogy jóformán még a takarítónőnek is  angolul kell tudnia, talán egy kicsit túlzás. Akárhogy is, most már nyelvtudás nélkül nem igazán lehet jó állást találni. Praktikusan pedig az angol az, amelyikben jobban bele kell ásnia magát az embernek.
 

De azt tényleg nem értem, hogy minek kell pl. egy lakatosnak angol társalgási nyelvismeret, egy mezei lakatos üzemben. Azt hiszem kezdünk átesni a ló túloldalára, a szükséges nyelvismeret terén. Persze az is biztos, hogy sok esetben a nyelvismeretet csak szűrőnek használja a rendkívül jól felkészült HR-s (ajánlom figyelmetekbe Despota írását), de azért azt mégis túlzásnak tartom, hogy csak azért kelljen angolul tudni, hogy csóró munkavállaló reggelente tudja mondani a főnöknek, hogy Good morning.

 


Címkék: álláskeresés nyelvtudás

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr401510797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.11.09. 08:50:41

Vagy hogy közöld: Elromlott a kávéautomata baszd meg!
Szurkolok!!!!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.11.09. 11:10:16

Másik kedvencem: diploma az eladói, titkárnői, adminisztrációs állásokhoz. S legszebb az, hogy a diploma "milyensége" mindegy, csak a megléte a fontos. Agyrém.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.11.09. 11:13:04

@Droli: hát igen. Ezek után nagyon nem is lehet csodálkozni, ha lassan eltűnnek az olyan kétkezi munkások, mint a festő, lakatos stb. Egyre többen szereznek inkább értéktelen diplomákat, hogy legalább bolti eladónak felvegyék őket.

Évikati 2009.11.09. 12:17:13

@Slanger: igen, sajnos szóról szóra igaz amit írsz!
A mi országunk ebben is nagyon lemaradt, a legtöbb középkorúnak, idősebbeknek nem volt lehetőségük pl. angolul tanulni. Nem voltak motiválva és a különórák (magánórák) nagyon sok pénzbe kerültek. Általános iskolában nekünk még kötelező volt oroszul tanulni (ma már a betűket sem ismerem fel), nem volt választási lehetőség. Napjainkban látom az unokáimnál a nyelvoktatás színvonalát, hát csapnivaló. Először ezt kellene az állami oktatáspolitikában megérteni és finanszírozni: a térítésmentes nyelvoktatást! Majd ha már behoztuk legalább európai szinten a lemaradásunkat, akkor kérjék, követeljék meg minden olyan helyen ahol szükséges az álláskeresőtől a nyelvismeretet.
A fiam azért tanulja most az angol nyelvet intenzíven, mert "csak" német és olasz nyelvvizsgája van. Szállodaiparban ez kevés, (még diplomával is) az angol a minimum követelmény. Egy vagyonba kerül, mire levizsgázik:-(

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.11.09. 14:25:02

@Évikati: Na igen, másik dolog a nyelvtanítás mikéntje... az angol nyelvvizsgákon nagyon rámennek a tizenvalahány igeidőre, miközben az igazi angol jó, ha használ ötöt. Persze minek a rovására megy ez az igeidőzés? A beszéd rovására. Mert ahelyett, hogy angolul beszélni meg érteni, hogy mit beszélnek (!) tanulnánk meg, teszteket kell töltögetni meg egyéb ilyen hülyeségek.

Múltkor bevittem egy ilyen tesztem ír kollégáimnak, hát, nem lett volna 100%-os nekik sem. Némelyiknél mondták, hogy több megoldás is jó, de lényegében bármelyik variációt megértenék... Aztán meg végez a diák az egyetemen, kiválóan tudja, mi a különbség a present perfect és a present perfect continuous között, de ha egy anyanyelvi angol megkérdezi, hogy merre van a legközelebbi patika, akkor csak pislog keményen, hogy mit is mondott... És ez nemcsak az ő hibája. Ami nagyon hiányzik az angoloktatásból, az a beszélt szöveg értése, arra erősen rá kellene feküdni!

Évikati 2009.11.09. 17:23:51

@Droli: Igen, az általad leírtak a másik komoly probléma. (Egyébként nem tudom, hogy miért nincsenek nálunk igazán jó nyelvtanárok?)
Én úgy tanultam meg németül, hogy egy nagyon öreg (lecsúszott arisztokrata) bácsi házhoz járt a tanítványaihoz és minimális pénzt és "kosztot" kért az oktatásért. Ez a hatvanas évek elején volt. Ahogy belépett hozzánk, magyarul már nem szólhattam egy szót sem. Csak németül. Mindenről beszélgettünk, kultúra, politika...stb. Ma is ebből élek.

daniferi 2009.11.10. 03:42:51

Én általános iskola harmadik osztályától tanultam az angolt. Akkoriban volt ez, amikor kitalálták, hogy most már az orosz helyett mást kell tanulni. Ennek köszönhetően alig volt rendes tanár. Emiatt volt, hogy akár éven belül is cserélődtek az oktatók. Természetesen mindegyik előröl kezdte az egészet, így még hatodikban is csak az alapokat vettük. Középiskola végére eljutottam oda, hogy alapfokú szinten ment. Azok középfokúztak csak, akik suli mellett külön tanárhoz is jártak.

Évikati 2009.11.10. 07:18:10

@daniferi: Unokám második éve tanul németül és harmadik tanárukat "koptatják". Az első elment szülni félév múlva, ahogy elkezdődött a tanév. A második elment (több fizetésért), a harmadik, jelenlegi pedig bizonytalan.
Visszatérve az eredeti poszthoz, ma már sok munkahelyen nem a nyelvvizsga papírokat kérik, hanem a nyelvtudást. Volt idő, amikor a bemutatott bizonyítvány alapján automatikusan adták a nyelvpótlékot. (Sokan megvették az ecserin a papírt.) Ma már ez sem ilyen egyszerű, sok munkahelyen nincs külön nyelvpótlék.

süti beállítások módosítása